Home

Nieuws 1368 x bekeken 8 reacties

Provincies willen meer windmolens in Nederland

Den Haag – De twaalf provincies hebben gisteren besloten waar extra windmolens moeten komen. De provincies zijn het met het Rijk eens geworden.

Nederland krijgt de komende jaren meer windmolenparken. In 2020 staan in Flevoland verreweg de meeste windmolens. Daar leveren ze het meest op. Ook de provincies Groningen en Zuid-Holland hebben er dan relatief veel. Utrecht en Limburg beschikken dan over de minste windturbines.
Nederland wil dat in 2020 drie keer zo veel duurzame energie wordt opgewekt. Nu is 4 tot 5 procent van de Nederlandse energie duurzaam, in 2020 moet dat 16 procent zijn. Het betekent niet dat er drie keer meer parken komen. Windturbines kunnen steeds meer energie opwekken. Er worden de komende jaren vooral grotere, hogere molens neergezet.
Met de verdeling komt een eind aan een jarenlange discussie tussen provincies en het Rijk. De provincies werden feitelijk gedwongen tot het maken van een verdeling: als zij er niet samen waren uitgekomen, dan had het Rijk de verdeling gemaakt.

Laatste reacties

 • Bison

  Vroeger zeiden ze van een halve gare,...die loopt met molentjes.
  Dat kunnen ze dan straks van heel Holland zeggen.LOL

 • Leo van Malsen

  Onbegrijpelijke gedachtengang van de provincie's. Een windmolen is tijdens het productie en afbreekproces zo milieubelastend dat de molen gedurende zijn hele productieve bestaan, deze milieubelasting niet terug kan winnen met groene energie. Een moderne kolencentrale blijkt dan uiteindelijk nog milieuvriendelijker.

  Dan heb ik het nog maar even niet over de enorme horizonvervuiling en de onrust die zo'n molen met zich meebrengt qua lawaai en overlast.

  Alles voor een groen imago lijkt het wel, als je er maar niet te goed over nadenkt.

  Net als die milieuvriendelijke auto's die op stroom rijden, geen uitstoot, dus milieuvriendelijk. Maar waar wordt die stroom opgewekt?

 • info249

  Als je geen verstand hebt van windenergie kun je beter geen commentaar geven Leo en Bison .
  ik heb een windpark in Friesland ,als ik mijn molens in 20jaar afschrijf is de kost prijs 0.048 cent per kw {ex subsidie }

 • Mels

  Leo,je moet verder bij molens vandaan blijven,de klap die je nu gehad hebt is groot genoeg om wartaal uit te slaan.

 • bankivahoen

  Ben het wel met Leo eens dat windenergie geen toekomst heeft, is totaal onrendabel zonder subsidie om over milieubelasting en vogelsterfte maar niet te spreken. Ook hebben de grote windparken op zee invloed op het stromingspatroon van de wind en dus beinvloeding van het weer tot op meer als 500 km achter zo'n park. Verder hebben we het maar niet over de meer dan 15% van alle molens die om onverklaarbare redenen niet draaien of in de vaanstand staan.
  En wat moet je met alle stroom als er teveel wind is en omgekeerd?
  In de nabije toekomst zie ik meer in de nieuwste nanotechnologie die het mogelijk maakt om tegen lage kosten zonne energie om te zetten in directe stroom via integratie in dakpannen en andere dakbedekkingen.Buffering van energie gaat dan via opslag van warmte in water ondergronds of in tanks.

 • info249

  Ook Bankivahoen lult een stuk uit ze,n nek

 • bankivahoen

  Gelukkig heb jij meer verstand info249 maar ook bij jou draait er over 10 jaar geen enkel wiekje meer!

 • janmoed

  als je dit niet wil zien in het landschap , ga dan als een holbewoner leven , maar ga da toekoms van onze juegt niet stil zetten en laat het gas in de grond zoo lang mogelijk zitten . nie

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.