Home

Nieuws 472 x bekeken

Provincies verdelen windenergie

Den Haag - De provincies hebben afspraken gemaakt over de onderlinge verdeling van windenergie. Doel is om gezamenlijk in 2020 6000 Megawatt (MW) windenergie op land te plaatsen.

Een aanzienlijk deel komt tot stand in grootschalige windenergieprojecten die de provincies hebben aangewezen. Op basis van deze gebieden kunnen de provincies in 2020 5.715 MW windenergie plaatsen, inclusief de molens die nu al draaien. Het overige deel komt tot stand in kleinere projecten. Dit is meestal maatwerk: projecten zijn te realiseren als ze voldoen aan de ruimtelijke voorwaarden van provincies en gemeenten. Nauw omschreven gebieden worden nog niet gedefinieerd. De overige 285 van de 6.000 MW windenergie komen voort uit dergelijke projecten. Deze worden uiterlijk eind 2015 ingevuld in Friesland, Overijssel, Noord-Holland, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Dat meldt het Interprovinciaal Overleg (IPO).

Flevoland wil het meest aantal MW plaatsen: 1370 MW. Groningen wil 850 MW plaatsen en Friesland 525 MW. Noord-Holland en Zeeland willen nagenoeg een gelijke hoeveelheid windenergie kwijt: respectievelijk 580 en 550 MW. Zuid-Holland heeft ruimte voor 730 MW. Noord-Brabant 420, Drenthe 280, Gelderland 210 en Overijssel 80 MW. Utrecht en Limburg het minst, namelijk 60 MW.

Of registreer je om te kunnen reageren.