Home

Nieuws 7007 x bekeken 21 reacties

Plattelandswoningen per 1 januari ingevoerd

Den Haag - Burgers kunnen vanaf 1 januari officieel in voormalige agrarische bedrijfswoningen wonen. De Wet plattelandswoningen, die dit mogelijk maakt, wordt per 2013 van kracht.

Burgerbewoning van deze voormalige agrarische woningen heeft daarmee niet langer gevolgen voor de milieueisen die aan het bijbehorende agrarische bedrijf worden gesteld.

Ook wordt voortaan de planologische status van gebouwen bepalend voor de mate van milieubescher­ming. Waarvoor een gebouw feitelijk wordt gebruikt, is dan niet langer van belang. Doelstelling van deze regelgeving is dat de vitaliteit van het platteland wordt bevorderd zonder dat bedrijfsvoering van agrarische bedrijven wordt belemmerd. Gemeenten bepalen of een woning wordt aangewezen als plattelandswoning.

Laatste reacties

 • Bison

  Julllie hebben wel een hoop vrijheid daar!!
  Ik wist niet dat Holland zo communistisch geworden was dat de overheid kan bepalen waar je wel of niet kan wonen.

 • trekker123

  Nou, daar hoef je geen communistisch land voor te zijn. Gewoon een kwestie van bevolkingsdichtheid. Geloof trouwens niet dat er een land op de wereld is, buiten de derde wereld waar je kunt gaan wonen op iedere plek die jou wel mooi lijkt.

 • J@gertje

  Iedereen kan op het platteland gaan wonen, als je, je daarna ook maar aanpast.
  En daar is het de laatste 35 jaar nogal eens mis gegaan.

 • Bison

  Ik kan hier in Canada wonen waar ik wil trekkertje123,alleen niet in een nationaal/provincial park of op staats domijn

 • breestuk6

  of was t nu domein ?

 • agratax2

  De Gemeente (ambtenaren) bepalen wel of niet Plattelands woning er is geen wettelijke regelgeving begrijp ik uit bovenstaand verhaal, dit heeft de kans op ambtelijke willekeur in zich. Moeten we als boeren blij zijn met zo'n regelgeving die werk voor advocaten kan gaan betekenen, het zelfs niet duidelijk of deze wet wel Europa proof is, Den Haag heeft al vaker 'leuke' wetten bedacht die door Brusselse regelgeving (gemaakt onder goedkeuring van Nederland) overruled werden.

 • jordi 1455

  J@gertje
  je bedoelt zeker die westerse import die overal tegen klaagt zoals stank, lawaai van de trekker en dat ze geen kabel hebben?

 • Bison

  Sorry for de spel fout breestuk6,we kunnen niet allemaal een literary genie wezen en ik ben tenslotte al een paar dagen uit Holland weg.

 • el

  Trekker123,ben je ooit eens uit NL geweest?

 • varkenshouder1

  Ik ken hier in ieder geval wel een westerling die op het platteland is komen wonen 2 jaar geleden en tegen alles wat los en vast zit in de gemeente bezwaar maakt als het hem niet aanstaat. Kan op zo èèn na 1 Januari 2013 ook een postzegel dat hij enkele reis retour gaat naar Amsterdam ???? Niemand zal hem missen.

 • agratax2

  varkenshouder1. Deze Westerling hoeft niet retour, hij zal als de regel wordt uitgevoerd zoals de landbouw graag wil, en toontje lager moeten zingen tenminste als hij in een plattelandswoning woont anders zal er niets veranderen. Alle huizen die niet het predicaat 'plattelandswoning' hebben blijven zo ik het zie onder de normale wetgeving vallen en vanuit die woning kun je blijven klagen over je buurman zijn melkmachine, trekker en vooral stront.

 • Gerardone

  Wat is je drijfveer argatax1 om te klagen tegen de werkwijze van boeren oftewel het agrarisch bestaan

 • melkkoeienboer

  2e bedrijfswoning-> slopen die handel, scheelt een hoop geouwehoer

 • agratax2

  Gerardone. Ik heb niets tegen landbouw ik werk nog steeds in de landbouw, ik heb iets tegen mensen die zich (te veel) bemoeien met hun boeren buren om het platteland volgens hun DROOM een oase van rust en stilte zonder geurtjes in te richten. Als dat ten koste gaat van de landbouw zal het deze mensen en worst zijn.
  melkkoeienboer. Slopen is een optie, maar verkopen aan iemand uit de buurt die betrokken is bij de gemeenschap is een andere optie. beide gevallen zal het minder opbrengen, dan wat de rijke stedeling betaalt om zijn DROOM waar te maken ten koste van de boeren droom.

 • anton1937

  Wetgeving die de vitaliteit van het platteland verbeterd is welkom. Deze verbeterde wetgeving is een initiatief van Ruud van Heugten(CDA) voormalig kamerlid en nu gedeputeerde in Brabant

 • melkveehouder .

  Ruud van Heugten heeft zich in een populistische bui voor het karretje laten spannen van de NVM. Deze wetgeving dient het agrarisch belang in het buitengebied niet, doch zal slechts leiden tot menig beroep op het gelijkheidsbeginsel in juridische procedures door andere partijen. Waarom zou een bewoner van een woning naast een agrarisch bedrijf niet meer beschermd hoeven te worden, en (na verkoop) een een bewoner van een woning naast een drukke (spoor)weg wel? (bv.tegen geluid en fijnstof P 50) En de lijn doortrekkend: waarom zou een werknemer nog wettelijk beschermd moeten worden tegen een bepaalde werkomgeving, als hij er zelf voor kiest hier te willen werken? Deze wetgeving is het bijl aan de wortel van.............

 • melkveehouder .

  En toen bleef het stil.............

 • politiek

  Eerder heeft, ik meen ZEMBLA al zeer netjes kenbaar gemaakt dat het CDA soms wel erg creatief bestuurd op het Brabantse platteland. Stallen worden gewoon gebouwd , tegen regelgeving van bestemmigsplannen en geurwetten in te dicht bij woonhuizen en andersom worden er doodgewoon woonhuizen gebouwd in de geurcontouren van boerenbedrijven. Wat zakgeld wil wel eens helpen hierin. ( smeergeld of zwijggeld dus ) Als er dan nadien wat problemen komen dat is natuurlijk te verwachten.
  Beste melkveehouder , neem de volgende keer gewoon wat zakgeld mee ! .

 • melkveehouder .

  Beste politiek. Ik snap je reactie eigenlijk niet zo goed. Het gaat er volgens mij toch om dat door het willen toekennen van een bepaalde status aan specifiek de agrarische bedrijfswoningen 'problemen zouden worden opgelost'. Of stallen ooit zijn gebouwd dicht tegen burgerwoningen aan, of dat burgerwoningen zijn gebouwd in de geurcontouren van stallen is een heel andere zaak.
  Dat er voor agrarische woningen onderling nooit regelgeving is ontwikkeld is niet zo vreemd omdat de status van bewoning gelijk was. De problemen ontstaan pas als er in agrarische woningen mensen wonen die niet meer actief landbouw bedrijven. En juist dit wil men legaliseren met als argument dat( let op, bestuursrechtelijk dus niet civielrechtelijk!) nieuwe bewoners van een -voormalige- agrarische woning niet langer meer hoeven te worden beschermd tegen een slecht woon- en leefklimaat. Dat juist dit problemen gaat geven heb ik proberen uit te leggen. Kun je me volgen?

 • joannes

  Melkveehouder, pas op voor Politiek want voor je het weet verdraait hij je woorden naar een voor hem zo gunstig mogelijk politiek standpunt waarmee hij zijn stokpaardje kan berijden: CDA en de Boeren in een slecht daglicht plaatsen/ zwartmaken. Het is vasthoudende woord virtuoos die allerlei betekenissen misbruikt en misleest. En eenmaal in het nauw gedreven schermt hij met WOB http://nl.wikipedia.org/wiki/Openbaarheid_van_bestuur .......die altijdddddddd geheim blijven!

 • politiek

  Beste melkveehouder,
  Ik kan je volgen en dat gaat inderdaad gegarendeerd problemen geven zoals u aangeefd .
  Echter de grens tussen beoordeling burgerwoning of bedrijfswoning.
  Die bepaalde status waar u naar verwijst. Wie wijst die toe en waar ligt de grens ? Wat is niet meer actief in de landbouw zijn ? Geld dat voor de huidige ,,rustende,, veehouders die gestopt zijn en/of voor nieuwe bewoners de juist die boerderij hebben overgenomen om er een ,,stadse,, woning van te maken. Behoren die dan ook de nadelen van het platteland zonder recht te accepteren.
  Degene de zijn boerderij verkoopt voor status ,,burger,, zal het echt geen zorg meer zijn. Die heeft immers zijn centen te pakken. De vraag is inderdaad hoe die agrarische buurman er tegenaankijkt.
  Echter, verkoopprijs status ,,burger,, is vaak hoger als de oude status. Iemand zal die status moeten toekennen.
  Wat zakgeld wil wel eens werken is gebleken de laatste jaren op het Brabantse platteland .
  (sorry joannes ,maar CDA wethouders , snappen dat wel )

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.