Home

Nieuws 6183 x bekeken 10 reacties

Plannen voor bouw van grote industriële vergister in Twente

Almelo - Het bedrijf Green Bio Power uit Hengelo heeft plannen voor de bouw van een grote industriële combi-vergister voor reststoffen uit de agrofood-business.

De vergister met de naam Green Energy Twente moet gebouwd worden op het XL Businesspark Twente in de gemeente Almelo. Dat heeft Green Bio Power bekendgemaakt. Het vergunningentraject voor de vergister is in gang gezet en ook is een optie genomen op een kavel van 4 hectare op het Twentse bedrijventerrein.

Bij het initiatief zijn verder betrokken de Zwitser Kay Gebauer, en Aannemerscombinatie Kormelink-Mulder. Er is een managementteam gevormd met Johan Veldhuis (Green Bio Power) als projectdirecteur, Kay Gebauer en Alwie Mulder van de Aannemerscombinatie Kormelink-Mulder.

De te bouwen installatie werkt met moderne technologie van droge én vaste vergisting en moet gaan draaien op reststoffen uit de agrofoodsectoren. Het gaat om groen afval, mest, natuurgras en andere bijproducten uit de food-industrie. De doelstelling is om op jaarbasis 165.000 ton reststoffen te verwerken tot 20 miljoen kuub biogas, 12.000 ton groene compost, 50.000 kuub schoon proceswater, 15.000 ton CO2 voor glastuinbouw en 10.000 ton groene kunstmest.

De initiatiefnemers hopen voor de zomer de vergunningen rond te hebben en willen voor het eind van 2013 met de bouw starten.

Laatste reacties

 • vladeuze

  Net zo'n succesverhaal als Heeten zeker, kom wat bekende namen tegen.......

 • aarthamstra1

  Groeien,groeien, Doet me denken aan die koeien boer die ook door wil groeien,groeien/
  Met een beetje subsidie (geld van de BURGER) Kan de overproductie van melk mooi in de vergister, (er is nu al een tekort aan grondsoffen), kunnen ze beide eindeloos door groeien. Moet natuurlijk de burger het wel meer en meer bij dragen .En iets duurder stroom inkopen. Heb ik me toch vergist door groeien kan wel.

 • info104

  Wat een lef hebben ze, daar de bestaande vergisters het heel moeilijk hebben door de hoge grondstofprijzen bv. mais en glyzerine die 100% duurder is geworden zinds 2005 en dan de Duitsers die aan de producten zitten te trekken, volgens mij kunnen ze beter inzetten op zonne energie.

 • vanculenborg

  haha vladeuze,ken ook zo'n succesverhaal uit Brabant betreffende de rundveehouderij..volgens mij zitten ze daar een hele tijd vast..in Amerika bedoel ik..maar nu alle gekheid op een stokje,sinds wanneer levert een grondstoffenleverancier (lees) veehouder, zijn gondstoffen(lees) mest, zijn produkt met geld toe aan een afnemer,en kan vervolgens groene stroom terug KOPEN!! nou sorry,ik heb al heel wat onzin gehoord, maar hier moet ik echt op reageren..
  Laat deze mensen hun fabriek bouwen,aan vergunningen geen gebrek,maar dan,dan moet het hele zootje gaan draaien,en daar hebben ze grondstoffen voor nodig..en dan is het afgelopen met gratis ophalen..er zijn biomassainstallaties die €40 per ton houtsnippers betalen,om het hele gebeuren aan de praat te houden?? en daar liggen uw kansen veehouders,laat ze maar bouwen..als er niks in gaat, komt er niks uit..daar liggen uw kansen..

 • info104

  vanculenborg je hebt een beetje een warrig verhaal bv. houtsnippers kun je niet in een vergister gebruiken en elke veehouder betaald nu noch steeds voor de afvoer van zijn mest sory hoor maar volgens mij heb je het mis.

 • jordi 1455

  info104

  door die vergisters zijn de grondstofprijzen opgelopen.

 • Agrisales.nl

  In Duitsland probeert men de verdere utbreiding van biovergisters een halt toe te roepen. Door de hoge subsidie op de Kwh prijs zijn de grondstofprijzen van mais en granen gigantisch gestegen, waardoor de agrarische bedrijven die hiermee hun dieren moeten voeren een onnodig hogere kostprijs hebben gekregen. Er is in bv. Niedesaksen een schaarste aan landbouwgrond hierdoor.
  'Met granen voer je dier of mens en geen auto's of machines', is ooit goed opgemerkt door oud-senator Rudy Rabbinge.

 • agratax2

  In het uiterste geval mag de veehouder zijn mest en de bermbeheerder zijn gras via deze vergister afvoeren tegen betaling. De vervuiler betaalt per slot. Bio Green Power zal de laatste zijn die de te korten ophoest.

 • jordi 1455

  agratax1
  dan moet de boer wel geld voor zijn mest krijgen.

 • drientje

  Er is ook nog niets vermeld of de financiering rond is. Voorlopig blijft het een plan

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.