Home

Nieuws 529 x bekeken

Peil grote rivieren lager dan verwacht

Arnhem - Het waterpeil in de grote rivieren Rijn, Waal, IJssel en Lek wordt iets minder hoog dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. Vrijdag bereikt de Rijn bij Lobith een maximale stand van 13.99 meter boven NAP, terwijl eerder rekening werd gehouden met 14.45 meter boven NAP.

Voor zondag voorziet de dienst de hoogste waterstand van 14.10 meter boven NAP. Daarna zakt het rivierwater, maar na nieuwjaarsdag is een nieuwe stijging niet uitgesloten, omdat het water in het stroomgebied van de Rijn in Zuid-Duitsland weer stijgt. Het duurt twee tot drie dagen voor dat rivierwater Nederland bereikt.

De rivierdijken zijn berekend op een maximale waterstand van ruim 15 meter boven NAP bij Lobith. De uiterwaarden lopen vol als het waterpeil de 12 meter boven NAP overschrijdt.

Door volgelopen uiterwaarden ontstaan immense waterpartijen, die veel dagjesmensen trekken. Ook de Maas, die gevuld wordt door regenwater vanuit de Ardennen, is op veel plekken buiten de oevers getreden.

Door de grote hoeveelheid regen is het peil in het IJsselmeer en het Markermeer de laatste dagen eveneens flink gestegen, meldt Rijkswaterstaat vrijdag. De dienst verwacht echter niet dat daardoor problemen zullen ontstaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.