Home

Nieuws 5 reacties

Overijssel: 7 miljoen vierkante meter asbest

Zwolle - Boeren in Overijssel hebben in totaal 7 miljoen vierkante meter asbest op hun bedrijf. Dat blijkt uit een quickscan-onderzoek van LTO Noord Overijssel waaraan 500 boeren hebben meegedaan. Gemiddeld hebben asbesthoudende bedrijven 945 vierkante meter asbest op hun bedrijf, waarvan 87 procent op het dak ligt en 13 procent in gebouwen zelf is verwerkt. Sinds 1993 is gebruik van asbest verboden.

Het onderzoek is mede gefinancierd door provincie Overijssel en enkele gemeenten. De afdeling “projecten” van LTO Noord was projectleider. De informatie is verzameld door het invullen van een digitale vragenlijst, diverse bijeenkomsten en interviews. Uit het onderzoek blijkt dat op boerderijen, stallen en schuren van voor 1993 vaak golfplaten van asbestcement zijn gebruikt. De piek lag tussen 1979 en 1980.
Ondernemers die deelnamen aan het onderzoek noemen verschillende opties voor de staat om het asbest te verwijderen: subsidie, een collectief actieplan, het terugbrengen van de kosten voor de stort van asbest en het koppelen van asbestverwijdering aan andere subsidieregelingen. LTO Noord gaat met de projectpartners in gesprek over welke stappen nu te zetten.
Landelijk werken provincies momenteel een regeling uit naar aanleiding van de reservering van 20 miljoen van het Rijk voor asbestsanering in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen. Voor Overijssel is 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Laatste reacties

 • agratax2

  Goede mogelijkheid om werkeloosheid in de bouw niet verder te laten oplopen. Beter werklozengeld uitgeven aan asbest sanering dan de mensen aan de uitkeringsspeen leggen. zo wordt het geld nuttig besteedt en geeft het de mensen meer voldoening dan vangen achter de geraniums.

 • aakuper

  Bedoelen ze de 'asbestwegen' van de Eternit-fabriek, of met asbest vervuilde grond van de overheid die bij ruilverkavelingen naar boeren werd toegeschoven?

 • awknop

  Dit is wat je krijgt als de politiek asbest 30 jaar te laat verbiedt. In 1929 wisten ze in Engeland al dat het schadelijk was, in Nederland was kort na de oorlog bekend dat Asbest de veroorzaker van asbestose is en in de zestiger jaren werd het verband met kanker aangetoond. Desondanks hadden Nederlands politici pas jaren later de moed om per 1/7/1993 het gebruik van asbest te totaal te verbieden. In België en Groot Brittannië waren ze met een verbod nog een aantal jaren later.

 • schoenmakers1

  misschien komt er nog wel een onderzoek dat de vervangers van asbest nog veel schadelijker zijn als het asbest zelf, of komt dat pas over 50 jaar

 • Nines

  Asbest is in ieder geval duurzaam. Als de pieken van het gebruik in de jaren 70/80 ligt en dat er als sinds 1993 een verbod is en er nu nog zoveel asbest op de daken ligt; dan gaat het in ieder geval mee.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.