Home

Nieuws

Nieuw-Zeelandse boeren minder pessimistisch

Wellington - Nieuw-Zeelandse boeren zijn in het vierde kwartaal iets minder pessimistisch dan een kwartaal eerder. Toen lag het sentiment op het laagste punt in drie jaar tijd. Toch blijft het gemoed negatief vanwege onder meer de economische crisis op belangrijke afzetmarkten en de hoge waarde van de Nieuw-Zeelandse dollar die export bemoeilijkt. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de Rabobank onder 450 boeren.

De waarde van de Nieuw-Zeelandse dollar is dit jaar ten opzichte van een serie belangrijke munten met bijna 10 procent toegenomen. De export maakt bijna een vijfde uit van de Nieuw-Zeelandse economie. Voor schapenhouders en houders van vleesrunderen zijn ook dalende prijzen problematisch maar melkveehouders profiteren juist van zicht op aantrekkende prijzen zoals gemeld door coöperatie Fonterra, aldus de Rabobank.
Twaalf procent van de respondenten zei te geloven dat de plattelandseconomie de komende 12 maanden verslechterd, in vergelijk met 29 procent in september. Het is voor het eerst dit jaar dat het sentiment in de landbouw in Nieuw-Zeeland weer verbetert. In Nieuw-Zeeland is de landbouw en verwerking van landbouwproducten goed voor circa de helft van de export en het bruto binnenlands product.
Het aantal boeren dat verwacht net zoveel of meer te investeren in 2013 is in de laatste peiling gedaald van 89 naar 84 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.