Home

Nieuws 15 reacties

Nertsenhouders klaar voor juridische strijd

Den Haag - Nederlandse nertsenhouders maken zich op voor een juridische strijd tegen het besluit om de nertsenfokkerij vanaf 2024 te verbieden. Als de wet is bekrachtigd, stapt de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) naar de rechter. Dat heeft NFE-directeur Wim Verhagen dinsdag aangekondigd nadat de Eerste Kamer had ingestemd met het wetsvoorstel van PvdA en SP.

Volgens Verhagen moeten de 160 pelsdierhouderijen daardoor straks hun deuren sluiten zonder dat ze een schadeloosstelling krijgen. De NFE wil dat aanvechten, omdat er volgens de koepelorganisatie feitelijk sprake is van een onteigening door de Staat. Mogelijk legt de NFE de zaak ook voor aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De NFE wil verder van de Europese Commissie weten of het is toegestaan om een bedrijfstak in Nederland te verbieden terwijl die in de rest van Europa is toegestaan.

Verhagen heeft de uitkomst van het 'desastreus verlopen' politieke debat over de nertsenhouderij als 'schokkend' ervaren. Hij wijst erop dat de sector nu nog werk biedt aan 1.200 mensen. Opheffing ervan leidt ertoe dat de overheid minimaal 60 miljoen euro aan belastinggeld misloopt, stelde Verhagen. Bovendien gaat volgens hem de exportbalans met 300 miljoen euro omlaag. Ook waarschuwt de NFE ervoor dat de nertsenfokkerij zich zal verplaatsen naar landen in bijvoorbeeld Oost-Europa waar minder aandacht is voor dierenwelzijn. "Deze wet kent alleen maar verliezers", concludeerde Verhagen.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  in en in triest

 • John*

  kan het over 4 jaar niet omgedraaid worden? beginnen gewoon een partij waarbij de accijnsen op tabak, alcohol en brandstof naar beneden gaan met als sideletter het weer toestaan de van de nertsenhouderij. in een keer de grootste partij :-)

 • gerrit.lammertink1

  Goede zaak dat de NFE een procedure start als die tenminste niet kansloos is want nu is het hek van de dam. De volgende keer zijn de konijnen aan de beurt en daarna de geiten, etc etc. Straks komt Folkert weer vrij en dan word die nog geprezen ook.

 • info104

  Naar mijn mening moeten de nertsenhouders zo snel als mogelijk een heel goede advocaat zien te vinden die deze materie goed voorbereid en daar mee naar de hoogste rechtelijke macht gaat om deze dwaling van de politiek te niet te doen.
  Hiermee moet snel actie worden genomen om geen tijd te verliezen zodat deze nertsenhouders de evt. uitbreidingstop niet te lang word, en zo het ondernemers klimaat in stand word gehouden. Het is toch van de zotte dat zoiets in Ned. kan, iedereen mag wel een paar hennepplanten in zijn bezit hebben en sterker nog men gaat dit wellicht legaliseren en de bontproductie mag niet meer, straks mogen we ook geen schapen meer houden voor de wolproductie , we kunnen ook kunstwol gebruiken, wat een wereld zijn we in beland.

 • alco1

  Bij ons hebben de nertsen een beter leven dan elders, dus moeten we in principe onze fokkerij uitbreiden als je voor het welzijn van de dieren kiest.

 • alco1

  Als nertsenfokkers dit lezen ,zou ik adviseren advertenties in de burger kranten te zetten i.p.v. in het Agr. Dag. Wij weten het allemaal wel. Als ik er over praat in mijn omgeving begrijpt iedereen het verhaal. Dit moet uitgebouwd worden, want politici zijn ongelofelijk vatbaar voor de publieke opinie.

 • Bison

  De advocaten zitten al te bilwippen,..kasssaaa!
  Ik zou er niet eens tegen vechten,..de boel aan de paal en oprotten uit dat land.

 • BoB de Bakker

  Jammer voor de nertsenhouders maar het is wel een democratisch genomen besluit!

 • schoenmakers1

  beter ten halve gekeerd als ten hele gedwaald

 • joannes

  Het is waarschijnlijk gewoon politieke ruilhandel geweest! Zo van we houden onze mond over al die vervelende bezuinigingen wanneer jullie een keer die nertsen verbieden. Politiek, vandaag de dag, kan niet veel geven en dan worden bloeiende bedrijfstakken geofferd voor een welzijn van het totaal. Een soort van: het tafelzilver verkopen om politiek liquide te blijven. De VVD verkoopt zijn eigen moeder als ze maar in de regering blijven om de belangen van de multinationals te beschermen! Met dank aan al die boeren en akkerbouwers die dachten dat ze met de VVD beter af waren!

 • BrabantsBoerenverstand

  Een democratisch genomen besluit op basis van onwetendheid en onderbuikgevoelens. Niet iets wat ik als een goede basis zie voor een regering van een van de grootste export- en handelseconomien.
  Kan ik trouwens ook een verbod aanvragen op radicale organisaties als WD en PvdD? Ik sprak pas trouwens iemand van Greenpeace die in Brussel lobbyt om dier- en welzijnsregels overal op hetzelfde niveau te trekken. Dat kwam volgens haar neer dat voor 90% de Nederlandse regels moesten worden aangehouden.

 • alco1

  Democratisch gekozen wordt er steeds gezegd. Dat is nou net waarom alles strandt. DE groep nertsenfokkers is maar klein. De groep die er totaal geen verstand van hebben heel groot. Dus als je democratisch gaat kiezen kun je wel aanvoelen wat er gebeurd. Een groenteboer gaat ook niet meebeslissen of een operatie bij een patient nodig is. We leven echter wel in een land waar democratisch gekozen wordt, dan kan je dus niets anders doen dan het publiek in te lichten hoe alles werkelijk in elkaar zit.

 • mirianne

  Hoe jullie Nederlandse boeren dit kutbeleid allemaal blijven slikken begrijp ik als Belg al lang niet meer.Walgelijk hypocriet.Nederland is naar mijn oordeel het enige land ter wereld waar de Dieren een eigen partij hebben.Eigenlijk zegt dat meer over de inwoners zelf,niet.......?

 • gambanar

  Ik wens alle nertsenhouders veel succes toe ,

  Het zou beter een wet worden om nertsen sjaals te dragen dan semi kunststoffen sjaals

  Een dier is er om de mens te dienen en om er van te genieten

  LEVE DE BONT INDUSTIE

  ing Emiel Arron

 • gvdf

  Een dier is er om de mens te dien? Ongelofelijk dat er mensen zijn die zulke waanzinnige uitspraken doen, waar haal je het vandaan zeg? Bedrijfsvoering met respect voor dier en natuur daar haal je meer uit dan dit soort onzinnigheid.
  En Nederland het enige land met een partij voor dieren, nou die persoon heeft er niet veel kaas van gegeten, er zijn al vele gevolgd. En blijkbaar is er vraag naar, ipv constant te open zeuren op mensen (lees consumenten) die een ander beleid willen zien, zouden jullie eens moeten verdiepen in de mensen die anders denken. Dat geschoffeer en gescheld en die ongenuanceerde uitlatingen daar word ik toch wel triest van. En nertsenhouders; dit wordt een kansloze zaak. De publieke opinie moet jullie niet meer, wees je daar nu eens bewust van. En bovendien is er nog een afkoopregeling mogelijk aan de orde. Wat moeten de handelaren in oldtimers wel niet nu het kabinet voornemens is om de mrb voor oldtimers af te schaffen, juist ook zij zien hun bedrijf instorten maar staan met lege handen.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.