Home

Nieuws 2 reacties

NVWA: slagvaardiger door Wet Dieren

Den Haag – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verwacht met de invoering van de Wet Dieren slagvaardiger te zijn in het toezicht. Bestaande wetten op het gebied van diervoeders, diergeneesmiddelen en dierlijke producten worden in de Wet Dieren gebundeld en vallen voortaan onder het bestuursrecht.

“Hierdoor hebben de inspecteurs meer armslag bij het constateren van een overtreding, doordat zij een bestuurlijke maatregel kunnen opleggen”, aldus de NVWA.

“Als bij inspectie blijkt dat een veehouder of transporteur de dieren niet goed behandelt, leidt een bestuurlijke boete in bijna alle gevallen snel tot een verbetering. Dit komt vooral door het lik-op-stukkarakter van bestuursrecht, want de boete ligt veel sneller op de mat dan een proces-verbaal waarbij het Openbaar Ministerie nog moet worden ingeschakeld.”

Met het van kracht worden van de Wet Dieren wordt ook de markt voor destructie geliberaliseerd. Het verwijderen van dode dieren wordt niet meer gereguleerd. De aanmeldplicht van een kadaver komt te vervallen en veehouders zijn vrij om te kiezen bij welke verwerker ze het kadaver aanbieden. Het ministerie van landbouw voorziet dat hierdoor de administratieve lasten maar ook de verwerkingskosten dalen. Op dit moment is alleen Rendac actief op het gebied van ophalen en verwerken van kadavers. De nieuwe regelgeving geeft andere bedrijven ook een kans op deze markt.

Op het gebied van antibiotica worden ook een aantal regels aangescherpt. Zo wordt vrije verkoop van antibiotica in dierenwinkels verboden en is het strafbaar om slachtdieren in het slachthuis aan te bieden als ze nog teveel resten van antibiotica in het lichaam hebben. De aangescherpte regelgeving dat antibiotica alleen nog mag worden toegepast door dierenartsen, wordt per juli 2013 van kracht. Veehouders die een een-op-eenrelatie met een dierenartspraktijk hebben en een bedrijfsbehandelplan en bedrijfsgezondheidsplan hebben opgesteld mogen nog wel zelf antibiotica toedienen.

Laatste reacties

 • politiek

  De NVWA. ?? Een macht binnen een macht heb ik vaak gehoord. Je mag overal kritisch over wezen , behalve over de NVWA. Hopenlijk weet daar de nieuwe staatssecretaris Sharon Dijksma wel raad mee.
  Gelukkig staat Sharon overal fris in en zal ze voedselveiligheid en volksgezondheid moeten afwegen tegenover exportbelang en sectorbelang veehouderij.
  Hopenlijk denkt ze dan ook aan die kankerpatienten ( met name borstkanker) , hart en vaatziekten, diabetes, misvormde kinderen enz.
  Ik hoop dat het geen moeilijke beslissing wordt voor haar.

 • info48

  De sector kan zijn/haar hart vasthouden!
  De macht van bestuurlijke boete's te geven aan een organisatie die niet gehinderd word door kennis is een zeer slechte zaak!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.