Home

Nieuws 4074 x bekeken 4 reacties

NVV leden krijgen €16 miljoen

Barneveld - Onderzoeksbureau RBB heeft de totale door NVV-leden geleden schade als gevolg van de door het Landbouwschap ingestelde Retributie Verordening Ziekte van Aujeszky bepaald op €16 miljoen. Dit bedrag komt overeen met circa 20 tot 25% van het totaalbedrag dat in de verordeningsperiode door de NVV-leden aan entingen is betaald. RBB heeft dit vastgesteld op basis van een eerdere overeenkomst tussen de NVV en de SER. De SER treedt hierbij op als vereffenaar van het toenmalige Landbouwschap.

Sinds januari is het onderzoeksbureau RBB Economics bezig om de geleden schade door NVV-varkenshouders in kaart te brengen en een bindend advies op te stellen over de te betalen schadevergoedingen. Het conflict stamt uit de jaren 90. De NVV was het niet eens met de verplichte heffing die het Landbouwschap oplegde om de Aujeszky-enting te financieren. In 2009 werd duidelijk dat de boeren recht hebben op gedeeltelijke terugbetaling van de heffing.

In de eerder dit jaar getekende vaststellingsovereenkomst met de SER is vastgelegd dat het bedrag binnen 60 dagen aan de NVV wordt overgemaakt. Daarna kan de NVV beginnen met het uitbetalen aan haar leden en oud-leden. De NVV is bezig om deze afwikkeling voor te bereiden. Volgens de vakbond kunnen leden binnen afzienbare tijd een bedrag tegemoet zien.

Over één aspect is nog geen overeenstemming bereikt. Dat betreft de periode waarover de wettelijke rente is berekend. Volgens de NVV loopt die periode vanaf het begin van de Verordening, in1993 en niet vanaf 2003.  De NVV verwacht ook op dat punt overeenstemming te bereiken.

Laatste reacties

 • marieke1

  Gefeliciteerd NVV, goed werk

 • info389

  Eindelijk gerechtigheid! De aanhouder wint

 • drientje

  Heeft de SER wel 16 miljoen op de plank liggen?

 • slutter

  Goed werk mannen

Of registreer je om te kunnen reageren.