Home

Nieuws 856 x bekeken

Minder overslag agribulk Rotterdam

Rotterdam – De uitvoer van agribulk via de Rotterdamse haven bedroeg in 2012 1 miljoen ton, 24 procent minder dan in 2011. De aanvoer van agribulk, vooral veevoergrondstoffen als soja, citruspulp en granen, daalde 17 procent tot ruim 7 miljoen ton.

Dat heeft het Rotterdamse havenbedrijf bekendgemaakt. Er werd minder agribulk overgeslagen door slechte oogsten in belangrijke graan en oliezaden exporterende landen en daaruit voortvloeiende hoge prijzen. De maisoogst in de VS mislukte goeddeels door aanhoudende hitte en droogte terwijl ook in bijvoorbeeld Australië en Rusland oogsten van tarwe tegenvielen.
Ondanks de kwakkelende economie is de goederenoverslag in totaal in Rotterdam dit jaar met 1,7 procent toegenomen. In totaal passeerde een recordhoeveelheid van 442 miljoen ton goederen de haven. Vooral ruwe olie en olieproducten werden meer overgeslagen.
Ook de overslag van containers nam afgelopen jaar licht toe. In het droge massagoed werd daarentegen minder lading behandeld. Dat kwam vooral doordat de staalproductie in Europa aan het teruglopen is, waardoor het vervoer van ijzererts en schroot afnam. Voor volgend jaar voorziet de haven opnieuw een groei van 2 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.