Home

Nieuws 966 x bekeken

Megaboete voor fraude variabele rente

Zürich – UBS betaalt een boete van 1,5 miljard dollar (1,13 miljard euro) vanwege fraude met de interbancaire rente, vaak referentie bij bedrijfsleningen.

Eerder betaalde het Britse Barclays 450 miljoen dollar (340 miljoen euro) vanwege manipulatie van de Libor en Euribor. De boetes zijn een indicatie van wat Rabobank mogelijk boven het hoofd hangt. Rabobank behoort tot een groep van circa 20 banken die na het uitbreken van de financiële crisis mogelijk fraude pleegde met rentetarieven. De banken geven zelf de rente die ze betalen en vragen op aan een instantie die de tarieven publiceert. Rabobank is met een marktaandeel van 85 procent de grootste financier van de Nederlandse landbouw.
Rabobank ontsloeg volgens Het Financieele Dagblad in 2008 en 2011 in totaal vier werknemers in verband met de fraude. Overigens werd in het geval van Barclays de rente die ze betaalde aan andere banken vaak lager voorgesteld dan de werkelijkheid, omdat de bank probeerde vertrouwenwekkend te ogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.