Home

Nieuws

Opvolger Lamy waarschijnlijk uit een ontwikkelingsland

Genève – Een serie kandidaten uit Kenia, Mexico en Jordanië heeft zich gemeld voor de race voor de functie van directeur-generaal van de WTO.

De kans lijkt daarmee groot dat de opvolger van de Fransman Pascal Lamy, die volgend jaar augustus aftreedt, uit een ontwikkelingsland komt. De taak van de nieuwe directeur-generaal is niet eenvoudig want al enkele maanden na het aantreden volgt een grote top in Bali.

Het wereldhandelsoverleg zit al meer dan tien jaar muurvast, vooral door onenigheid op het landbouwdossier. De kandidaten hebben stuk voor stuk veel handelservaring. Kenia nomineert de vice-directeur van het VN-milieuprogramma, Amina Mohamed. Mohamed, deels in Rusland opgeleid, is de derde vrouw die zich kandideert, na Anabel González uit Costa Rica en de Indonesische Mari Pangestu.
Jordanië nomineert de voormalige handelsminister Ahmed Hindawi. Mexico stelt ook een voormalige handelsminister kandidaat: Herminio Blanco. Blanco was eerder hoofdonderhandelaar namens Mexico voor het vrijhandelsverdrag tussen de VS, Canada en Mexico, NAFTA. Nieuw-Zeeland heeft handelsminister Tim Groser naar voren geschoven. Groser leidde eerder de landbouwonderhandelingen binnen de WTO en geldt als zwaartste kandidaat.
Tenslotte is de Ghanees Alan Kyerematen kandidaat. Kyerematen was eerder een belangrijke onderhandelaar namens Afrika binnen WTO toppen. Hoewel Groser wellicht het meest indrukwekkende CV heeft, verwachten analisten dat de functie naar een kandidaat uit een ontwikkelingsland zal gaan. Azië wordt mogelijk overgeslagen, omdat eerder een Thai de organisatie leidde, en verder alleen Westerlingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.