Home

Nieuws 548 x bekeken

Meer kandidaten topfunctie WTO

Genève – Indonesië nomineert oud-minister van handel Mari Pangestu voor de functie van directeur-generaal van de wereldhandelsorganisatie WTO. De Fransman Pascal Lamy treedt in augustus 2013 in deze functie af.

Ook de Costa-Ricaanse Anabel González heeft zich recent bij de kandidaten gevoegd. Pangestu wordt gezien als een grote kanshebber.

In een vroeger stadium heeft de Ghanees Alan Kyerematen en de Nieuw-Zeelander Tim Groser zich kandidaat gesteld. Groser leidde eerder de landbouwonderhandelingen binnen de WTO en wordt gezien als de belangrijkste kandidaat. Pangestu, een etnisch-Chinese, wordt door analisten als tweede grootste kanshebber gezien.
Pangestu studeerde in Australië en promoveerde op internationale handel aan de universiteit van Californië. Als een vrouw wordt gekozen, is dat uniek. De vijf personen die tot nu toe de positie bezetten waren man. Op één Thaise directeur-generaal na kwamen alle leiders van de WTO, zeventien jaar geleden opgericht, ook uit ontwikkelde landen. Juist daarom wordt Pangestu nu door analisten genoemd als een kanshebber.
Groser vertegenwoordigt een landbouwexporteur wiens belangen overeen komen met onder meer Brazilië, Canada en Thailand. Tegelijk is de keuze voor een kandidaat uit Indonesië een signaal dat opkomende economieën worden gewaardeerd. Eerder klaagden China, India en Brazilië over een gebrek aan invloed op de WTO en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Indonesië staat echter onder druk vanuit Australië, Turkije en Sri Lanka omdat het land een importtarief instelde van 20 procent op tarwebloem.

Of registreer je om te kunnen reageren.