Home

Nieuws 2187 x bekeken 5 reacties

‘Meer boeren aangewezen op voedselbank’

Doetinchem - Terwijl ze zelf voedselproducenten zijn, is het voor een toenemend aantal boeren moeilijker om elke dag voldoende eten op tafel te krijgen. Ze leven in armoede. Een aantal is zelfs aangewezen op de Voedselbank.

Deskundigen in het veld lopen vaker tegen schrijnende gevallen aan dan voorheen. Voorzitter Wim Verbeek van stichting Zorg om Boer en tuinder (ZOB): “Als ik moet schatten krijgen we nu 30 procent meer vragen van boeren die te maken hebben met armoede, vergeleken met vier, vijf jaar geleden. Er is nu meer stille armoede in de agrarische sector dan een paar jaar geleden.”

Het LEI publiceerde afgelopen dinsdag de inkomensramingen 2012. Uit die cijfers blijkt dat 4 procent van de melkveehouders, 18 procent van de varkenshouders en 3 procent van de akkerbouwers aan de financiële afgrond staat. Totaal gaat het om zo’n 1.750 boeren.

Agnes te Molder, ervaringsdeskundige en vrijwilliger bij ZOB in het oosten van het land komt regelmatig boeren tegen die leven in armoede. Ze schat in dat de situatie nu ernstiger is dan een paar jaar geleden. “De financiële druk is groter nu banken terughoudender zijn. Er zijn boeren die naar de voedselbank moeten om eten op tafel te krijgen”, vertelt Te Molder. Linde Gommers van hulporganisatie Boerenkans bevestigt ook ‘van horen zeggen’ dat de Voedselbank niet voor alle boeren meer vreemd is. Gommers: “Boeren die ernaartoe gaan, delen dat niet met anderen.”

Harrie Timmerman van de overkoepelende organisatie Voedselbanken Nederland kan niet zeggen of bij de vele voedselbanken in Nederland specifiek meer boeren aankloppen voor voedselpakketten. “Er komen nu wel meer MKB’rs, ZZP’rs en zelfstandigen”, vertelt Timmerman. In verband met de privacy van de personen wordt niet geregistreerd welk beroep iemand heeft. “Wij kijken sec naar de maandelijkse inkomsten en uitgaven.”

Agnes Röben, coördinator van Stichting Voedselbank Oost Twente in Oldenzaal zegt dat in haar regio één boer bij de voedselbank komt. Enkele andere benaderde voedselbanken in landelijke gebieden zeggen overigens dat zij geen boeren hebben als cliënt. Thea van Amersfoort, vrijwilligster bij Stichting Voedselbank Vaassen Epe Heerde & omgeving: “We weten niet van elk cliënt het beroep, maar ik denk dat de schaamte bij boeren groot is. Daarom komen ze niet bij ons. Op  het platteland kent iedereen elkaar. Ze lopen dan niet snel bij ons binnen.”

 

Meer over stille armoede in de landbouw in Boerderij Weekend.

Laatste reacties

 • politiek

  Daar wordt je stil van. De LTO.s gezamelijk meer als honderden miljoenen euro,s eigen vermogen en armoede in het veld.
  Toch een Zalig Kerstmis toegewenst bestuurders.

 • koeiemelker

  als je als boer of ondernemer het zo ver laat komen dan had je allang op moeten houden met boeren en een normale baan gaan zoeken.
  het is helemaal geen schande failliet te gaan in deze tijden dat begrijpen de boeren nog niet.

 • politiek

  Sorry, die kerstgroet was eigenlijk bedoelt voor boer en tuinder die aangewezen is op de voedselbank.
  Bij deze dus de Kerstgroet.
  Omdat het bijna Kerstmis is mag die eerdere toch bijven staan.
  Overigens geweldig werk van Zob. www.zorgomboerentuinder.nl
  Hun werk gaat veel verder als enkel mensen begeleiden naar de voedselbank.
  Ook naar hun de Kerstgroet.

 • drientje

  Wat een domme reactie Ruurd, de meeste boeren kunnen niet eens stoppen vanwege de financiering. Alleen overgefinancierde BV's, daar worden de financieringen afgeboekt, wat weer als gevolg heeft dat voor boeren die doorgaan de kosten krijgen die hier uit voortkomen.

 • denker123

  Politiek,U kunt beter helpen bij de voedselbank om deze boeren van voedsel te voorzien,in plaats van deze boeren vals van hormoon en teveel antibiotica gebruik te beschuldigen. Nu komt U niet verder dan de hele landbouwsector te beschuldigen en af te breken zonder dat u met bewijzen aan komt draven ,dit is nutteloos werk.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.