Home

Nieuws 3050 x bekeken 9 reacties

'Leveranciers champignons AH in omschakeling naar Fair Produce'

Den Haag – De twee bedrijven die champignons leveren aan Albert Heijn zitten in het omschakelingsproces voor het Fair Produce-keurmerk. Dat meldt LTO Nederland in reactie op minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher, die Albert Heijn oproept om het keurmerk Fair Produce te omarmen.

Aanleiding is een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde waarin uitbuiting van Oost-Europese werknemers in Nederlandse champignonbedrijven in beeld wordt gebracht. Asscher wil hier hard tegen optreden en roept consumenten op alleen champignons te kopen met een Fair Produce-keurmerk, zoals die bij Coop, C1000 en Jan Linders worden verkocht. Het keurmerk garandeert dat de champignons op een eerlijke manier geteeld zijn.

Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, ervaart dat het betrekken van supermarkten bij het Fair Produce-keurmerk voor champignons een moeizaam proces is. “Er moet zeker wat gebeuren in de champignonsector. Daarom is het keurmerk Fair Produce ook in het leven geroepen. Inmiddels heeft 25 procent van de champignontelers het keurmerk en 40 procent van de producenten zit in het traject om het keurmerk te krijgen. “Het beeld dat in het televisieprogramma werd geschetst, is niet het beeld dat wij hebben. Er moet zeker iets gebeuren, maar het komt niet op grote schaal voor”, zegt Maat.

LTO Nederland is in gesprek met Albert Heijn over onder andere de champignonteelt en de inkomens in de primaire sector. “Die gesprekken lopen nog”, zegt Maat, die ook met minister Asscher in gesprek is geweest over de problematiek in de champignonteelt.

Laatste reacties

 • agratax2

  Wat mij in dit soort discussies steeds weer verbaasd, is het feit, dat WIJ bepalen wat voor en Pool acceptabel moet zijn als werkomstandigheid. De Polen zijn en werken hier geheel vrijwillig en kunnen op stappen als ze de omstandigheden niet bevalt. Zo lang de verdiensten nog zijn zo als ze zijn zal de Pool trachten zoveel mogelijk geld over te houden van het loon en daar geeft hij graag wat 'luxe' voor in. Maar nee Den Haag gaat bepalen dat het beter is de tent hier te sluiten om in Polen champignons te gaan telen tegen Poolse arbeidsvoorwaarden. Wanneer doen wij onze oogkleppen eens af en laten arbeidsmigranten hun geld verdienen op een manier die zij acceptabel vinden.

 • Tessa Knots

  Zo is het maar net. Ze zitten niet aan de ketting !

 • ikkethuis

  Het verschil tussen de europese landen is veel te groot, zo is er geen sprake van fair-competition. Wat in het buitenland fair produce heet, is hier betaling onder het minimumloon en schending van arbeidsomstandigheden. Hoe kan de nederlandse tuinbouw op deze manier in leven blijven???????????????????????///

 • agratax2

  @ikkethuis. We kunnen e rop wachten dat de arbeidsintensieve productie Nederland verlaat net als jaren geleden de scheepsbouw en de textiel en over 10 jaar de pelsdierhouderij. De productie omstandigheden zullen echt net beter worden in het buitenland. Maar voor de Nederlanders zien zij het dan niet en zijn de misstanden er dan ook niet. In Den Haag werken mensen met kinderlijke gedachten;'Zie ik het niet, dan is het er niet'. Dit zou niet erg zijn ware het niet, dat we over de regenten praten.

 • gerard364099

  waar haalde appie een paar jaar geleden de konijntjes weg
  juist uit china voor een dubbeltje minder [ incl transport etc ] dan dat ze hier kosten ja appie let op de kleintjes maar dan wel zijn eigen
  dus fair perfect , maar dan importverbod of zoveel tax dat ze ze hier blijven kopen

 • perry.leemans1

  j

 • schoenmakers1

  de politiek maakt meer kapot als je lief is

 • agratax2

  Zo lang we met elkaar niet verder komen dan Faire Trade voor producten uit ex koloniën maar zo gauw de producten in de vrachtwagen zitten is het woord faire trade veranderd in profit trade. Profit voor de handelaar en is de producent compleet uit beeld evenals de consument. De handel bepaalt prijs en condities van levering.

 • henri77

  .....interessant de reacties te mogen lezen en iedereen heeft natuurlijk recht op een eigen mening, maar wat ik persoonlijk niet begrijp is dat ik geen enkele reactie zie waarin wordt afgekeurd dat (Poolse) werknemers dagen moeten maken van meer als 15 uur per dag, waar mensen onder druk worden gezet, waar mensen bang zijn om hun mening openlijk te geven; goed dat er ondernemers in Nederland zijn die dat anders zien en hun producten eerlijk op de markt willen zetten, die wil ik nl. kopen!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.