Home

Nieuws 16 reacties

Landbouwsector kwetsbaar door fosfaatimporten

Den Haag – De landbouwsector in de Europese Unie is kwetsbaar omdat vrijwel alle fosfaat-erts moet worden ingevoerd uit China, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De EU is voor de productie van kunstmest vrijwel helemaal afhankelijk van fosfaat-erts.

Dat stelt het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) in het vrijdag gepubliceerde rapport 'Risks and Opportunities in the Global Phosphate Rock Market'.

Zorgen over eventuele leveringsproblemen zijn volgens het HCSS, dat onderzoek deed voor de overheid, reëel. China heeft exportbeperkingen doorgevoerd om zich de komende decennia te verzekeren van fosfaat. De politieke instabiliteit in de Arabische wereld leidde al tot een productieterugval in Tunesië en een exportstop in Syrië. Syrië wordt geteisterd door een bloederige burgeroorlog.
De afnemende kwaliteit van fosfaat-erts is een tweede probleem, aldus de onderzoekers. Cadmium is bijvoorbeeld in hoge mate aanwezig in het uit Marokko geïmporteerde fosfaat-erts en komt door de inzet van kunstmest in de Europese bodem terecht, met schadelijke gevolgen voor mens en milieu, aldus de rapporteurs.
Het rapport beveelt een aantal maatregelen aan die enerzijds gericht op het verminderen van de importafhankelijkheid en anderzijds op het verkleinen van de risico's op leveringsonderbrekingen. De onderzoekers stellen dat fosfaat efficiënter moet worden gebruikt door de landbouw en de chemie. Er moet een duurzame markt komen van hergebruikt fosfor met inbegrip van een nieuwe meststoffenverordening.
Tevens zou de EU naar Chinees voorbeeld voor haar grondstoffenbehoefte strategische partnerschappen moete aangaan met individuele landen en technische expertise leveren in ruil voor leveringszekerheid en verduurzaming van de mijnbouw. De vrije handel in fosfaat-erts zou moeten worden gegarandeerd door bijvoorbeeld de werelhandelsorganisatie WTO.

Laatste reacties

 • poldes

  En dan toch nog verbieden om fosfaathoudende dierlijke mest te gebruiken in plaats van fosfaathoudende kunstmest.

 • minasblunders1

  Ach ja, ze weten zelf niet eens waar ze over praten.

 • producent

  Volgens Den Haag produceer ik te veel, als ze interesse hebben mogen ze
  een bod komen doen op de fosfaat in mijn mest krijgen ze de rest aan mineralen erbij, die zijn zeker ook geld waard.

 • drientje

  Akkerbouwers, achteraan sluiten in de rij voor mest en keurig je beurt afwachten.

 • agratax2

  Welk een ontdekking dat we fosfaat importeren uit moeilijke landen. We hebben China toegestaan zich door aankoop van fosfaat voorraden in te dekken voor een eventueel mondiaal tekort, dat onherroepelijk op ons afkomt. Ik krijg steeds meer bedenkingen over hoe we 9 miljard en meer mensen moeten voeden op een leeg geroofde wereld.

 • John*

  fosfaat vastgelegd in voeding is ook import van fosfaat... maar de vrije fosfaat wordt wel een probleem. Om de fosfaat kringloop draaiende te houden en het maximale eruit te halen zijn onze landbouwhuisdieren uitermate belangrijk. Nu nog akker in amsterdam waar de burgers hun fosfaat terug gaan geven aan de natuur. ik doe al mee. mijn afvoer van de wc komt in de mestput terecht.


 • denker123

  drientje,Nederland is maar een moestuin als ik zie welke grote oppervlakten hier in de V.S.en andere werelddelen met uitsluitend fosfaatkunstmest bemest worden.Dit met kunstmest gegroeide voer komt naar Nederland om het vee te voeren,daarna komt deze fosfaat in de dierlijke mest terecht. Zo zorgeloos is het allemaal niet,eigenlijk moet deze mest terug naar het land waar het voer gegroeid is.

 • poldes

  als denkert 123 brandstof in de auto tankt die uit de golfstaten komt;dan brengt hij de uitlaatgassen van zijn auto ook niet terug naar de golf.

 • EDGER

  zal het niet mogelijk zijn fosfaat weer uit de riool slip te raffineren
  nu word het toch verbrand bij de vam in wijster of andere vuil verbrander

 • heracles

  En maar kippenmest verbranden!

 • bankivahoen

  Zo is het heracles@ hebben we zuivere fosfaat over voor hergebruik op het land!

 • agratax2

  Wat valt te denken aan het fosfaat, dat wordt vastgelegd in de mensen? Na overlijden heb ik nog nooit gehoord over terug winning van mineralen uit de crematie urn of uit het graf.

 • denker123

  Poldes.de uitlaatgassen van mijn auto gaan heel de wereld rond door de lucht,maar de mest terugsturen naar Brazilie zal niet meevallen door de lucht. Trouwens in de V.S.heeft nog niemand gehoord van een toekomstig fosfaat tekort,al zijn zij zelf ook slecht bedeelt met fosfaat voorraden.Marrokko wordt een toekomstig rijk land zoals nu de olielanden,de Marrokkanen kunnen beter alvast terug keren naar hun thuisland.

 • John*

  al het fosfaat blijft in de as zitten. Het as uit de verbrandingsover is een zeer waardevolle meststof. Ik ken geen P verbindingen die in de lucht blijven hangen.

 • theorikyreintjes1

  Dat heb je te danken aan die natuur en milieuactievisten! Ze doen alles om een goed leefmilieu te verpesten! En velen lopen er nog achter aan ook! Er is aan onzinnige regelgeving zoveel geld over de balk gesmeten dat de bedrijven er aan ten onder gaan. Wanneer stopt dat idiote gedoe? De bossen gingen dood van de zure regen! Twintig jaar geleden lieten ze al het regenwater meteen weg lopen, gevolg , enorme verdroging! Na tijden van goed beheer, vegen ze de gote watergangen bijna niet meer! Gevolgen, grote overstromingen en enorme schades , vooral de gewassen. De Hedwigpolder onderwater zetten? Het wordt tijd dat zulke figuren onmiddelijk aan de kant geschoven worden, voordat het te laat is! laat ze onmiddelijk beginnen met het optimaal gebruik maken van de dierlijke mest, bespaart enorm in kosten en is duurzaam! En hoef je niets in te voeren!!!!!

 • jordi 1455

  theorikyreintjes1

  Hoe moeten we dit dan aanpakken
  - staatsgreep?
  - Protest?
  - regels aan de laars lappen?
  - of iets anders?

  als ik aan de macht was, was mijn eerste daad Mariane Thieme en haar aanhang in het gekkenhuis te zetten.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.