Home

Nieuws 1 reactie

LTO: het beroep van de komende decennia is boer

Den Haag - De beroepen van de komende decennia zijn boer en tuinder. Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland in reactie op de inkomenscijfers in de land- en tuinbouw van het landbouweconomisch instituut LEI.

Het herstel van de inkomens van de meeste ondernemers in de land- en tuinbouw geeft vertrouwen voor de toekomst. Een beter rendement geeft volgens Maat de mogelijkheid voor de sector om in te spelen op de toenemende vraag naar voedsel en de schaarste die zal ontstaan aan energie en grondstoffen. “Nog duurzamer produceren kan, maar dan moet er wel wat verdiend worden. In meerdere sectoren wordt gelukkig weer geïnvesteerd. Met de voedselvoorziening en oplopende voedselprijzen zitten we wereldwijd in een nieuw tijdperk, waarin aanzienlijk meer voedsel nodig is. We moeten onze kansen pakken en tegelijkertijd in balans komen met onze omgeving in de meest brede zin”, zegt Maat.

Hij maakt wel een kanttekening over de verschillen in inkomens tussen bedrijven binnen sectoren. “Het herstel overheerst, maar dat poetst de tegenvallers niet weg”, aldus Maat, die zegt dat er nog geen reden is voor gejuich. “Wat we nu zien is dat ondernemers zich herpakken en op hun bedrijf voorbereidingen treffen voor de toekomst. De agrarische sector is een sterke sector, maar dat wil zeker niet zeggen dat alle bedrijven er sterk voor staan. Lastenverzwaring is uit den boze.”

Eén reactie

  • bramegberts1

    Nou dat wordt je dus meegedeeld op het moment dat je bedrijf al meer dan 10 jaar op slot heeft gezeten vanwege het Natura dossier. Nu we in eindelijk weer in staat zijn om ons bedrijf verder te ontwikkelen laat onze financier het afweten. Krijg je ook nog te horen dat lastenverzwaring uit den boze is.
    Dat wordt een slagveld in 2015 als de banken dan net zo rederneren zoals ze nu doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.