Home

Nieuws 1647 x bekeken 3 reacties

LTO Noord wil zonnepanelenfonds

Den Haag – LTO Nederland vraagt het kabinet om een investeringsfonds van 200 tot 300 miljoen euro voor de aanschaf van zonnepanelen en de sanering van asbest op boerenbedrijven.

Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat, die spreekt van een kans duurzaamheid in de landbouw te vergroten én de noodlijdende installatie- en bouwsector te helpen. LTO Nederland diende het voorstel in tijdens kabinetsoverleg waar ook werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW deelnemen. Laatstgenoemden steunen het voorstel van LTO Nederland. Het geld wordt van de geprognotiseerde begroting van 2014 weggeplukt en "naar voren gehaald", aldus Maat, "omdat het meer dan hoog water is. De economie moet aan de gang worden gebracht en dan het liefst meteen duurzamer gemaakt."
Maat spreekt donderdag met minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA), tevens vicepremier. Die heeft aangekondigd het “poldermodel” van overleg en beleid gebaseerd op consensus tussen spelers in de economie nieuw leven in te willen blazen. De financiële ruimte is beperkt. Volgens het Centraal Planbureau verslechtert de economie zodanig dat de regering volgend jaar circa 2 miljard euro meer uitgeeft dan de Brusselse regels toestaan.

“Het fonds kan een enorme stimulans betekenen voor de winning van zonne-energie in Nederland”, aldus Maat, “waar deze nu enorm achterloopt op Duitsland.” In Duitsland wordt door ruimhartige subsidies met zonnepanelen genoeg stroom opgewekt om in de totale Nederlandse energiebehoefte te voorzien. Gemiddeld kost het plaatsen van zonnepanelen een bedrijf tussen de 30.000 en 50.000 euro, met een terugverdientijd van tien jaar.

Tegelijk moet in Nederland nog veel asbest worden verwijderd bij boeren. Volgens een recente peiling van LTO Noord is in Overijssel alleen al 7 miljoen vierkante meter asbest in en op stallen en schuren te vinden. De LTO-gerelateerde ondernemingen LTO Commerce en LTO Projecten kopen sinds dit jaar ook zonnepanelen collectief voor honderden geïnteresseerden in en kijken naar een collectief contract met bouwbedrijven voor de gelijktijdige verwijdering van asbest. Boeren kunnen op asbestdaken geen zonnepanelen plaatsen, onder meer omdat in asbest niet geboord mag worden.

Laatste reacties

 • Gerd

  Dit idee is in Duitsland niemand gekomen voor de verwijdering van asbest.
  Zonnepanelen zijn geworden onrendabele met ons - offshore windenergie, omdat geld wordt verdiend.

 • agratax2

  Moeten we ons eigen zonnestroom maken, hoeven en kunnen we de gratis stroom uit Duitsland niet meer ontvangen. Zowel ons net als het Duitse net kan dan mooi over belast worden. Of gaan wij dan gratis stroom leveren aan de Belgen? Het lijkt me verstandig eerst de hele energie balans op het West Europese net te inventariseren en dan te besluiten wat we moeten doen.

 • koestal

  waar kan ik nu eens een onafhankelijk advies krijgen over de rentabiliteit voor het plaatsen van zonnepanelen?,ikhoor en lees heel verschillende verhalen hierover ,vaak grote succesverhalen

Of registreer je om te kunnen reageren.