Home

Nieuws

Kritiek op Russen zwelt opnieuw aan

Brussel – De Russische toetreding tot de WTO heeft nog vrijwel niet geleid tot het oplossen van een serie handelsconflicten met de EU, die vooral de landbouw treffen.

Dat heeft de handelscommissaris van de EU Karel De Gucht gezegd. De laatste weken daalt een werkelijke barrage van kritiek op het Russische handelsbeleid neer en zowel de EU als VS zeggen zonder diplomatiek perspectief naar de WTO te stappen.

De Gucht haalt in een toespraak voor Europarlementariërs aan al in september tijdens een bijeenkomst in Helsinki de Russen te hebben gewaarschuwd. “Drie maanden zijn nu voorbij gegaan en ik moet zeggen dat het plaatje er minder veelbelovend uitziet dan toen”, aldus de Vlaamse boerenzoon. De Gucht wijst erop dat 10 procent van de landbouwexporten van de EU naar Rusland gaat.
De Gucht noemt specifiek het Russische importverbod op levende dieren uit de EU als “overduidelijke” overtreding van de WTO-regels, gericht op het beschermen van eigen boeren in plaats van de Russische consument. Rusland verdedigt zich door te wijzen op de aanwezigheid van het Schmallenberg-virus, hoewel het land ook dreigt de import van fokvee uit de EU aan banden te leggen.
Eerder deze week uitte handelsvertegenwoordiger Ron Kirk van de VS niet voor het eerst zijn onvrede over de Russische onwil de import van Amerikaans vlees toe te staan.  De Amerikaanse Senaat koppelt het behandelen van Rusland als WTO-lidstaat aan het verbeteren van mensenrechten, een zaak die de Russen aanvechten.

Of registreer je om te kunnen reageren.