Home

Nieuws 14 reacties

Asscher: koop alleen Fair Produce-champignons

Den Haag - Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher roept consumenten op om alleen champignons te kopen bij C1000, Coop of Jan Linders, omdat deze supermarkten het keurmerk Fair Produce hanteren.

"Albert Heijn wil niet meewerken, dat vind ik onbegrijpelijk als je weet onder wat voor erbarmelijke omstandigheden voor werknemers veel champignons in Nederland geproduceerd worden", zegt Asscher in reactie op de uitzending van het programma Keuringsdienst van Waarde over de Nederlandse champignonsector. De minister spreekt van middeleeuwse toestanden.
CDA-Kamerlid Pieter Heerma stelde eerder deze week Kamervragen over de kwestie van uitbuiting van Poolse werknemers die via speciale constructies bij Nederlandse champignonbedrijven werken.

Asscher vindt het niet te bevatten dat werknemers in de champignonteelt in Nederland worden uitgebuit. "Ik wist niet wat ik zag toen ik hier voor het eerst mee geconfronteerd werd. Zoiets kan toch niet in Nederland? Daarnaast worden eerlijke ondernemers de dupe van hun malafide collega’s. De inspectie en ik zijn tot op het bot gedreven deze foute bedrijven het leven zuur te maken", zegt Asscher.

Hij benadrukt ook dat de overheid de problematiek niet alleen kan aanpakken. "We hebben getuigen en signalen nodig én hulp van de consument", zegt hij. Daarop roept hij consumenten op alleen champignons te kopen die geproduceerd zijn onder het Fair Produce-keurmerk.

De minister vraagt ook de directeur van Albert Heijn, die niet mee wil werken aan het Fair Produce-keurmerk, om samen naar dit onderwerp te kijken. "Ik kan me niet voorstellen dat hij dan zegt ‘sorry, dat is alleen uw probleem'", zegt Asscher. Hij wil bekijken of hij ook andere supermarkten over de streep kan trekken om de problematiek aan te pakken.

LTO Nederland zegt groot voorstander te zijn van Fair Produce en stimuleert haar achterban om te gaan produceren via het keurmerk. "Als deze uitspraken van de minister ertoe leiden dat er meer volgens het Fair Produce-keurmerk wordt gewerkt, juichen we dit zeker toe", zegt een woordvoerder van LTO. De organisatie wil zelf niet aan 'naming and shaming' doen. "Maar als deze strategie van de overheid ertoe leidt dat Albert Heijn en ook andere retailers mee gaan doen met Fair Produce, zijn we daar niet rouwig om", aldus LTO.

Van de chamignonproducenten in Nederland is 25 procent Fair Produce-erkend. Ongeveer 40 procent van de producenten schakelen om naar het keurmerk, maar zijn nog niet erkend.

Laatste reacties

 • info165

  Er zijn wel meer bedrijven in Limburg die netjes volgens de regels werken. Een daarvan is Oakfield Champignons in Stramproy ( Limburg) . Daar heersen fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Er is een zeer uitgebreide teeltregistratie. En het bedrijf heeft diverse kwaliteitscertificaten. Dus de voedselveiligheid en -kwakiteit is bij dit bedrijf gewaarborgd. Dus er is voor de retal en handel in Nederland keuze genoeg.

 • jocox

  Ook in Groningen werkt het hypermoderne bedrijf van Baron Champignons te Marum vanzelfsprekend onder het certificaat Fair Produce. Behalve klantgericht is dit bedrijf ook ( al sind de oprichting ) medewerker gericht. Kortom een familiebedrijf met het oog op de lange termijn en een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 • varkenshouder1

  Het zijn een paar rotte appels in de sector die het verpesten voor de goede telers. Pak die dan aan en Asscher spreekt volgens mij ver voor zijn beurt. Het overgrote deel van de telers werkt met goede omstandigheden. Hij brengt met zijn uitspraak de hele sector in diskrediet.
  Ligt het probleem overigens niet bij AH en Jumbo enzovoort. Zij willen immers 2% korten bij de leveranciers. Dat veroorzaakt mede dit soort praktijken. Niet kopen bij deze 2 supers is het beste !!!

 • Petervanzantvoort

  ik denk dat je gelijk hebt varkenshouder1 als de retail niet extra wil betalen voor een fair produkt komt het nooit van de grond en moeten we wel blijven produceren met een zo laag mogelijke kostprijs wat soms niet helemaal als fair ervaren wordt. dit is eigenlijk ook het verhaal van daan van doorn. het zal mij benieuwen of de retail bereid is om de extra kostprijs van fair produceren te betalen. ben er niet helemaal gerust op.

 • himmelsfarm

  Natuurlijk is het niet goed dat arbeiders worden'uitgebuit' dat wordt alleen maar bewerkstelligd door het CBL dat zijn de grootste zakkenvullers. Als een teler nog minder krijgt voor de champignons dan de kostprijs werkelijk is kan ik me die toestanden wel voorstellen, als keur ik ze zeker niet goed. Natuurlijk moet hier aan een eind komen. Alleen moet het niet op die manier zoals in Someren bij een aspergeteler.

 • mldijkstra

  Er zijn wetten en die moeten nageleefd worden. Als dat volgens een minister niet gebeurt zou hij actie moeten ondernemen en niet maar een beetje koopadvies moeten geven. Dit is wel zeer aanmatigend.

 • boerkebrabant

  ik hoop dat regel 1 in het fair-produce regelement is dat de ondernemer ook een normale vergoeding voor zijn eigen kapitaal, arbeid en ondernemerschap krijgt. maar daar zullen de jumbo s wel niet aan willen, ik als varkenshouder ervaar het al jaren, de jumbo s zijn net parrasieten, ze zuigen je helemaal leeg, om vervolgens de concurent(c 1000) voor een miljard te kopen, vervolgens krijgen de jumbo s weer meer macht, en kan het parrasitair gedrag gewoon verder gaan. daar zou de keuringsdienst van waarde ook een aandacht aan moeten besteden

 • ikkethuis

  Op zich is het wel goed al die keurmerken, maar het gevaar bestaat dat deze kostprijs verhogend gaan werken. De mensen die deze keurmerken in het leven roepen verdienen hier een goede boterham aan. Als er met een goed keurmerk geen verhoging ontstaat van de product prijs, werken deze in het nadeel van de boer of tuinder, en zijn we weer terug bij af. produceren onder de kostprijs met nog meer administratie en regelgeving

 • theorikyreintjes1

  De meeste eigen mnsen in Nederland willen voordat geld niet werken! De Poolse mensen willen in een korte tijd dus veel uren maken en dan weer snel naar huis. Dan hebben ze voor Poolse begrippen, ook veel verdient. Dat willen ze zelf, maar het moet wel sosiaal verantwoordt zijn! Asscher kan wel hard roepen, maar de Nederlandse ondernemers kunnen dit niet betalen als er niet stevig gewerkt wordt, tegen een betaalbaar loon! Dan staan de supermarkten al klaar om de producten tegen een veel te lage prijs in te kopen! Wie moet je dan hier over aanspreken?

 • varkenshouder1

  Laatste opmerking klopt. Supers willen niet betalen maar de westerse werknemers hebben heel veel noten op hun zang waar producenten niet altijd mee uit de voeten kunnen. Polen willen inderdaad in korte tijd geld verdienen en dan terug naar huis. Dat kan alleen met veel uren maken.
  Ik ben sceptisch over de uitzending en blijf erbij dat Asscher dit soort uitspraken nooit mag doen. Hij brengt hiermee een complete sector mee in de problemen terwijl er vele goede telers zijn in NL.

 • agratax2

  @varkenshouder1. Supers willen betalen maar niet meer dan de laagste prijs op aarde waarvoor wordt aangeboden. Dit is helaas in alle gevallen te laag voor de Nederlandse producent omdat zijn kosten eenvoudig hoger liggen. Dit geldt niet alleen voor voeding maar ook voor kleding en andere consumenten goederen.

 • leo,s vriend

  We gaan hier voorbij aan de kern van de zaak,in de uitzending vertelde de AH medewerker aan de telefoon dat ze niks te maken hadden met dit soort keurmerken en dat dat hun zaak niet was!!!! Daar ligt het probleem!

 • varkenshouder1

  Juist, dat keurmerk moet erop. Door dat er niet op te zetten heeft AH de vrijheid elders in te kopen. Wie kan dit controleren ????

 • gvdf

  Nog weer een reden om AH te boycotten;-)

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.