Home

Nieuws

Ketenpartijen zetten overleg verduurzaming voedselketen door

Den Haag – Vertegenwoordigers van boeren en tuinders, fabrikanten, supermarkten, catering en horeca hebben een samenwerkingsverband gesloten om de voedselketen verder te verduurzamen.

Onder de naam Alliantie Verduurzaming Voedsel geven de brancheorganisaties vanaf 2013 een doorstart aan het Platform Verduurzaming Voedsel, dat in 2009 met steun van de overheid werd opgestart. Dit platform stopt.

Met het Platform Verduurzaming Voedsel werden 51 verduurzamingsprojecten opgestart, op onder andere het gebied van energie, water, transport, dierenwelzijn en arbeid. Ook kwam er via www.duurzamereten.nl inzage in de duurzaamheidsinspanningen van bedrijven in de voedselketen.

De Alliantie Verduurzaming Voedsel wil de komende jaren de minimumeisen voor de voedselproductie verder te verhogen voor het welzijn van mens, dier en milieu. Een thema waar de komende jaren veel aandacht wordt besteed, is verduurzaming van de vleesketen uiterlijk in 2020, zoals afgesproken in het Verbod van Den Bosch. Ook het reduceren van voedselverspilling is een belangrijk thema voor de Alliantie.

Secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken Chris Buijink is positief dat de sector het stokje overneemt. Een van de deelnemers aan de alliantie, supermarktorganisatie CBL, is positief. "Een van de grote misverstanden is dat de supermarkt verduurzaming van het assortiment alleen kan regelen, maar we hebben boeren, tuinders en fabrikanten keihard nodig als we aan de wensen van de samenleving willen voldoen," aldus Marc Jansen, directeur van het CBL.

Of registreer je om te kunnen reageren.