Home

Nieuws 8200 x bekeken 24 reactieslaatste update:7 dec 2012

Kamer kritisch over vertrek Verdaas

Den Haag – De Tweede Kamer reageert uiterst kritisch op het vertrek van landbouwstaatssecretaris Co Verdaas. Het kabinet heeft volgens de Kamer onzorgvuldig gehandeld en onvoldoende aandacht gehad voor de declaratie-kwestie van Verdaas als gedeputeerde van Gelderland.

PVV-leider Geert Wilders zegt dat er gesjoemeld is. “Verdaas verklaart nota bene zelf dat hij fraude heeft gepleegd.” De politicus vindt het ook niet terecht dat de koningin meldt dat ze ‘op de meest eervolle wijze’ ontslag verleent.

CDA-leider Sybrand Buma spreekt van een persoonlijk drama voor Verdaas. Buma zegt het ook vreemd te vinden dat er bij zijn aantreden niet verder is gevraagd naar de kwestie. “Iedereen wist wat er speelde. Hoe is het dan mogelijk dat dit bij een gesprek met de minister-president niet aan de orde komt?”, aldus Buma. Ook vraagt hij in het Kamerdebat premier Mark Rutte of hij de staatssecretaris heeft aangesproken op zijn gedrag, toen hij na zijn kennismakingsgesprek tegen journalisten heeft gezegd dat de declaraties niet aan de orde waren geweest, terwijl dit wel het geval is geweest.

PvdA-leider Diederik Samsom noemt het vertrek van Verdaas een persoonlijk drama en een verlies voor het kabinet, voor de partij en voor de politiek in het geheel. Samsom zegt dat hij altijd veel bewondering heeft voor Verdaas en zijn kwaliteiten voor natuur en landbouw.

Bij zijn aantreden was de declaratie-kwestie in de Gelderse Staten volgens Samsom geen risico, omdat de discussie was afgesloten. De PvdA-fractievoorzitter zegt nu dat Verdaas bij de formatie informatie niet heeft gemeld die toch relevant bleek. Samsom doelt hierbij op onjuiste declaraties, waarbij ritten Nijmegen-Arnhem werden gedeclareerd, die feitelijk niet gereden zijn omdat Verdaas naar Zwolle reisde. “Dit kan valsheid in geschriften zijn. Maar dit oordeel wordt in andere zalen genomen. Hier gaan we over het politieke oordeel en dat is geveld met de zwaarst mogelijke politieke maatregel, met het vertrek van Verdaas”, aldus Samsom.

Premier Mark Rutte zegt in een verklaring dat het de beslissing van Verdaas zelf is geweest om te vertrekken. Rutte erkent dat er bij zijn aantreden is gesproken over het declaratiegedrag, maar dat dit zou zijn afgedaan omdat het in de Gelderse Staten is behandeld. Rutte zegt bovendien dat kandidaten zelf verantwoordelijk zijn voor het aandragen van informatie, maar dat deze informatie over de onjuiste declaraties niet aangedragen is door Verdaas. D66-leider Alexander Pechtold is bezorgd over de procedure die is gevoerd. "Was er bij de sprint naar het bordes geen tijd voor een zorgvuldig proces?"

Minister van Economische Zaken Henk Kamp over het vertrek van Verdaas: “Tot mijn spijt komt er een einde aan de samenwerking met Co Verdaas. Het vertrek is een pijnlijk verlies voor het ministerie van Economische Zaken.”

Laatste reacties

 • Mels

  Wederom;LINKS LULLEN,RECHTS ZAKKEN VULLEN,voor mij maakt het niet uit over hoe en wat,wat hij gedaan heeft kan niet in deze functie,al gaat het maar om 10 euro,dan nog niet.Komt voor mij bij dat als je dit soort functies ambieert je van onbesproken gedrag bent.

 • hendrik

  HOEVEEL VAN DE SUIKERPOT RIDDERS LOPEN NOG ROND ??? HIER IN N.L EN NIET TE VERGETEN BRUSSEL

 • Boomkesboer

  een democraat als staatsecetaris voor landbouw was zo gek nog niet of wel?????

 • ikkethuis

  alles afpakken, insmeren met pek en veren, en in zn blootje naar huis jagen

 • Nines

  nog maar net begonnen en nu al wachtgeld opstrijken.

 • braakman.tap1

  Misschien krijgen we nu een staatssecrtaris die wel vlees eet.

 • Frans Smit

  kijk, kijk, er worden weer een hoop eerste stenen geworpen.
  Zakken vullen? Ken uw aardrijkskunde !! Volgens mij ligt Nijmegen echt een heel stuk dichter bij Arnhem dan Zwolle.
  Ik ben benieuwd wie er een stok nodig had om de hond te slaan.

 • koestal

  Rutte heeft gelijk dat het de verantwoordelijk van de kandidaten zelf is ,wat ze zeggen of verzwijgen ,het zijn tenslotte volwassen mensen,je kunt niet hun hele verleden omspitten ,de fouten komen vroeg of later wel boven water

 • gifsoja.nl

  Ach, gezien de slappe antwoorden over een belangrijke oorzaak van de bijensterfte - de neonicotiniden - in het kamerdebat was Verdaas toch al - na hele korte tijd -geringeloord door de ambtelijke chemie lobby. Zie http://www.vn.nl/Archief/Samenleving/Artikel-Samenleving/Dode-bij-stille-lente.htm

  Hopelijk krijgen we nu een scherpere geest (maar gezien de voorgangers en de heersende opvattingen in NL weinig kans natuurlijk).

 • iptho1

  @ Frans Smit. U heeft gelijk in uw bewoordingen met een hoop stenen. Ook ligt Nijmegen dichter bij Arnhem dan Zwolle, maar declareren zonder de rit te rijden...... ook al is 't dichterbij, dit kan niet! Het gaat economisch niet zo goed, dus dit is onterecht belastinggeld gebruiken. Maar laat een rechter maar oordelen, als het al zover komt, of het valsheid in geschrifte is.

 • drikhend

  In bedrijfsleven worden mensen voor mindere zaken op staande voet ontslagen . en zijn voor leven getekend en krijgen geen uitkering. En zulke lui doen maar raak en willen dan ook nog eens de wet voor gaan schrijven . liegen en bedriegen en verzwijgen .En dan maar geld beuren met niets doen tot ze weer ergens binnen gewurmd zijn waar ze hun zakken kunnen vullen op kosten van de gemeenschap .

 • joopi

  Ik vind het vooral schokkend dat een bedrieger, want dat ben je als je niet eerlijk bent, dat er bij een bedrieger nog wordt gesproken over een persoonlijk drama. Het is gewoon een bedrieger, en die ontsla je zonder wachtgeld en andere fratsen

 • Isidorushoeve

  Misschien verstandig om Henk Bleker in te huren.
  Henk zat al op het goeie pad met de agrarische sector.

 • jan1966

  Blijft altijd lastig om een betrouwbare PvdA'er te vinden

 • koestal

  Sinterklaasje bonne bonne ,gooi wat in mijn laarsje

 • gerstiroma

  ik wist niet dat hij ook nog vegitariër was, dus niks aan verloren als staatsecretaris van landbouw, ik eet ook geen komkommers en knoflook maar dat is enkel omdat ik ze niet lust, maar vegitariërs houden er principes op na en in dit geval kun je dan geen staatsecretaris van landbouw zijn want dat beloofd dan voor dierhoudend Nederland niet veel goeds

 • willepy

  PvdA of PvdL

 • herwaarden

  Dit maakt te meer duidelijk, dat nederland helaas zo rot is als een peer.
  En wel van hoog tot iets lager, want ,,de majesteit,, verleent zulke mensen
  nog eer of een lintje, voorafgaand aan hun hoge wachtgeld.
  In De (Alblasser)waard zeggen wij de kluitenruif ( vertaal;hark)moet er nodig door.

 • PWisse

  Ik vind het jammer dat een mijns inziens redelijke en capabele bestuurder zo afgeserveerd wordt.
  Een betere socialist op landbouw moet je met een loep zoeken. Misschien Louise Fresco?

 • kees.1963

  heeft diederik samson als greenpiece leider ook geen strafblad

 • arlo

  als co verdaas eer vol ontslag krijgt van de koningin lees ik dat wel goed ? dan krijgt marjolein faber van pvv zeker wel koningkelijke onderscheiding wandt die maakt het kabienet weer gezondt ? helaas marjolijn.........

 • JP

  opsluiten en niet weer los

 • theorikyreintjes1

  Er loopt wat rond in de politiek! Er zitten echt heel goede tussen, maar die zitten meestal in de minderheid! Waar zijn ze mee bezig?
  Dat er een grensrechter bij het voetbal zo om het leven is gekomen is schandalig! Een mens met een beetje fatsoen en verstand, zag dit allang aan komen! Er werd nooit ingegrepen en de pers verdedigden ook nog de oproerkraaiers die al die baldadigheid uithaalden! Daardoor krijgen ze waar ze op uit zijn,dat is aandacht!! Velen liepen en lopen met dat tuig gewoon mee.Een fatsoenlijk mens neemt er afstand van! Dat geld ook voor die natuur en milieu actievisten. De moord op Pim Fortuin is ook door zulk actievist gepleegd! Schijnbaar zitten er te veel mensen bij die proberen te profiteren van dat beleid. Met niets doen veel geld over de balk smijten, waar anderen voor moeten bloeden. Net doen of ze veel voor het milieu doen, maar het in werkelijkheid het verpesten! Dan kunnen ze blijven schreeuwen dat het steeds slechter gaat! Het wordt tijd dat de mensen eens goed nadenken wat goed of slecht is!

 • politiek

  Hopenlijk wordt het een krachtige opvolger. Zonder meer moet die ,,zuiver,, zijn van het verleden. Discussies over b.v. 800 euro ontvangen ,,creatieve,, reisgeld of b.v. 8.000 euro doet niet ter zake.
  Met een dergelijke motivatie kan je ook geen eerlijk en duurzaam veehouderij in Nederland krijgen. Dat met eerlijke producten, vrij van hormonen en met zo min mogelijk antibiotica gebruik. Een beetje hormoon of veel hormoongebruik in de veehouderij ? . Het is doodgewoon allebij fout.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.