Home

Nieuws 1 reactie

Investeringsbeleid Australië frustreert Chinezen

Canberra – Chinese investeerders zijn bezorgd dat investeringen die zij willen doen in de Australische landbouw gefrustreerd worden door regels en onwil.

Australië zou steeds vijandiger staan tegenover de toestroom van buitenlands geld. Het land zou Chinese investeerders, die vaak worden gesteund door de Chinese overheid, benadelen ten opzichte van andere buitenlandse investeerders.

Dat staat in een gezamenlijke studie van de Australische en Chinese overheid. Het rapport is donderdag gepresenteerd door de Australische handelsminister Craig Emerson. Volgens de studie kan met Chinees geld het nog goeddeels onontgonnen noorden van Australië een bloeiende rundvlees- en schapenvleessector ontstaan.
China ontpopt zich tot een grote investeerder in de landbouw wereldwijd, aldus de studie, omdat de regering de voedselzekerheid wil veiligstellen voor haar 1,3 miljard inwoners. Australië toetst echter elke investering in de landbouw aan het nationaal belang, vinden ondervraagde Chinezen.
Chinese investeringen in de Australische landbouw zijn in Australië voorpaginanieuws.  Vorige maand kreeg Shanghai Zhongfu nog toestemming om 728 miljoen dollar te investeren in nieuwe suikerrietplantages in het noorden van de deelstaat Western-Australia. De Chinese investeringen zijn nog altijd kleiner dan investeringen van Japanse, Amerikaanse en Canadese ondernemingen, maar worden volgens het onderzoek meer gewantrouwd.

Eén reactie

  • Ko Ruijter

    Wantrouwen ?

    Waarop is dat wantrouwen jegens China gebaseerd ? Het lijkt op de 'Koude Oorlog 'mentaliteit.Vreemd want Australie is en blijft toch gewoon baas in eigen huis.

    Ko Ruijter
    Maarssen

Of registreer je om te kunnen reageren.