Home

Nieuws 10 reactieslaatste update:13 dec 2012

Inkomen Nederlandse boer 15 procent toegenomen

Luxemburg-stad - Nederlandse boeren hebben in 2012 per werkkracht 15 procent (inclusief GLB-gelden) meer verdiend dan in 2011. Dat blijkt uit eerste ramingen van het statistische bureau van de EU, Eurostat. Alleen boeren in België zagen hun inkomen met een nog hoger percentage toenemen, namelijk met 30 procent.

Het inkomen betreft alleen de agrarische activiteiten en dus geen inkomsten uit nevenactiviteiten zoals boerencampings of boerderijwinkels. Het Nederlandse landbouwinkomen steekt gunstig af bij belangrijke landbouwproducenten als Duitsland (+12 procent), Frankrijk (+4,2 procent), Italië (+0,2 procent) en Spanje (+2,4 procent). In vergelijk met Duitsland en Frankrijk is het inkomen sinds 2005 duidelijk minder hard gestegen.
Denemarken, dat qua landbouwmix lijkt op Nederland, zag de groei beperkt tot 5 procent. Eurostat geeft geen uitsplitsing naar sectoren. De organisatie schrijft dat telers profiteren van 6,3 procent hogere prijzen maar het volume met 5,4 procent zagen dalen.
In de dierlijke productie namen prijzen 4 procent toe bij een gelijk volume. De prijzen van pluimvee namen licht toe maar er waren grote prijssprongen voor runderen (+8,5 procent), varkens (+10,2 procent) en eieren (+ 36,2 procent). De prijzen voor melk daalden gemiddeld over het jaar ruim 5 procent terwijl de afzet van schapen en geiten licht is afgenomen.
De productiekosten in de landbouw namen 1,6 procent toe, vooral door hogere prijzen. De prijs van voer ligt dit jaar volgens Eurostat 3,7 procent hoger terwijl voor zaaigoed 4,7 procent meer betaald wordt. De prijs van kunstmest en bodemverbeteraars steeg bijna 7 procent. Ook financiële dienstverleners rekenden 7 procent meer.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Nou zeg, goed nieuws!

  Met andere woorden; de prijzen kunnen rustig wat dalen...;)
  Ben benieuwd of de accountantskantoren het met dit onderzoek eens zijn?!

 • John*

  tja 15% extra naar de boeren, verklaart een hoop waarom de economie niet groeit... laat economie de komende 10 jaar maar lekker stilstaan. was nog niet zo'n gek idee van de partij van de dieren. waarschijnlijk ook het enige goede idee daar.

 • farmer135

  2012 is nog niet afgelopen, en de kosten zijn het laatste half jaar alleen maar gestegen, dus ik heb mijn twijfels bij deze berekeningen....

 • Gerd

  Geloof geen statistieken je niet zelf hebt vervalst

 • Bison

  15 % van een negatief saldo is nog steeds niks

 • Mans

  15% meer t.o.v. 2011. was dat jaar dan wel kostendekkend?
  al met al veel nietszeggende cijfers.

 • zeikamp

  in het bericht van eurostat wordt de prijsondersteuning (GLB geld) bij het inkomen opgeteld....

 • pieter p

  Ja haal het GLB geld er maar eens af, wat blijft er dan nog over?

 • gerstiroma

  het jaar is toch nog niet afgelopen alleen in de melkveehouderij kan men bij vrij nauwkeurig benadering zeggen wat het inkomen voor 2012 word, maar bv in de akkerbouw is nog niet de helft van het geld binnen en er kunnen nog heel wat (bewaar) kosten en verliezen op treden, ook de varkens en pluimveesector kunnen de prijzen nog behoorlijk fluctureren

 • masmas

  ja,ja de belgische boeren hebben gewonnen van de hollanders in 2012. En de voetballers zijn ook al beter...

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.