Home

Nieuws 1880 x bekeken 6 reacties

IRAS start luchtwegonderzoek rond intensieve veehouderij

Utrecht - Bij het IRAS instituut van de Universiteit Utrecht en het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) zijn voorbereidingen gestart voor onderzoek naar het voorkomen van luchtwegklachten in de nabijheid van intensieve veehouderijbedrijven onder patiënten van huisartspraktijken. Dat meldt de Universiteit op haar website.

Het onderzoek wordt gefinancierd door het Nederlands Astma Fonds (Longfonds). In de maand november hebben mensen uit Brabant en Noord-Limburg een korte vragenlijst toegezonden gekregen. Een aantal van hen wordt in het voorjaar uitgenodigd voor een blaastest waarmee de longfunctie wordt gemeten en voor bloedonderzoek. Het onderzoek gaat minimaal twee jaar duren, aldus Dick Heederik en Joris IJzermans, respectievelijk projectleiders bij het IRAS en het NIVEL.

Mogelijk dat het onderzoek wordt uitgebreid met studies naar dragerschap van resistente micro-organismen, naar het voorkomen van zoönosen en met uitgebreide metingen van micro-organismen in de omgeving van veehouderijbedrijven. De onderzoeksinstituten en het RIVM als coördinerend instituut, wachten nog op nadere opdracht en financiering voor deze onderdelen.

Het onderzoek is een vervolg op het eerdere onderzoek naar gezondheidseffecten van het wonen rond intensieve veehouderijbedrijven dat het IRAS samen met het NIVEL en RIVM eerder in Brabant en Limburg uitvoerde. Het verschil is dat nu mensen ook onderzocht zullen gaan worden, waarmee wordt verwacht dat sterkere conclusies kunnen worden getrokken.

Laatste reacties

 • Marcel

  De brief die erbij is verzonden vind ik wel zeer suggestief. Ik vind dat je de brief niet al gekleurd moet verzenden. Overigens heb ik geen moeite om aan dit onderzoek mee te werken.

 • agratax2

  Waarom geen luchtwegen onderzoek in groot stedelijke gebieden, waar dag en nacht een dichte verkeersstroom is? Geeft deze luchtvervuiling geen ziekte en allergie verschijnselen? Natuurlijk wel maar die zijn getolereerd, er zijn geen willoze dieren bij betrokken en al helemaal geen gevoelloze boeren.

 • bankivahoen

  Zoals eerder gezegd,de uitslag staat bij voorbaat vast want men weet nu al dat men sterkere conclusies gaat trekken en dan zeker niet in de trend van er blijkt toch niets aan de hand te zijn! Samenvattend : men wil onder het motto van een rapportje een stok vinden om de boertjes mee te slaan, en als je wilt vindt je er altijd wel een! De nog strengere wetgeving die hier uit voort gaat komen is men nu al aan het schrijven! Agrarisch Nederland maak de borst maar nat!

 • boyd.berends

  Bankivahoen ziet het wel heel somber in. Wat ik weet van eerder onderzoek op dit gebied, bleek er helemaal geen sprake te zijn van een hogere incidentie (meer nieuwe gevallen per periode) van luchtwegaandoeningen in het buitengebied. Integendeel zelfs. Bovendien, sinds Diederik Stapel passen onderzoekers wel op om met onderzoeksgegevens te gaan sjoemelen en zo af te koersen op een van tevoren gesteld doel. Hou ze met argusogen in de gaten en hou ze zo op het rechte padje, zou ik zeggen.
  P.S. Ik werk bij de Divisie Veterinaire Volksgezondheid van het IRAS. Dat is een andere divisie dan die van Dick Heederik (EEPI), maar ik zie hem genoeg om met de hand op mijn hart te kunnen verklaren dat als er iemand is die volkomen integer is en alles zo objectief mogelijk tracht te beschouwen, dat dat Dick Heederik is.

 • bankivahoen

  De hier al eerder genoemde suggestieve vraagstelling in de vragenlijst komt bij mij zeer tendentieus over,vragen over een dergelijk onderzoek zouden zo neutraal mogelijk gesteld moeten worden en niet in de trand van de Telegraaf die dagelijks een stelling op haar site poneert.Hopelijk kan ik over een tijd zeggen dat ik het inderdaad te somber inzag,maar ik denk van niet boyd.berends@.

 • minasblunders1

  Het gaat er inderdaad om wat de overheid wil. Wil zij dat de bedrijven uitbreiden? Dan is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Wil zij dat niet? Dan is er wel degelijk gevaar te duchten. Zo simpel liggen die dingen, beste Boyd.berends. Er zijn tenslotte grote sommen geld mee gemoeid en als het onderzoek niet de gewenste uitslagen oplevert, dan ben je een grote opdrachtgever kwijt. Waar denk je dat Wageningen zo rijk van geworden is?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.