Home

Nieuws

ING: productiegroei voedingsproducenten

Amsterdam – Voedingsmiddelenproducenten kunnen in 2013 een lichte productiegroei van 0,5 procent tegemoet zien, verwacht het ING Economisch Bureau. Op de binnenlandse markt staat de afzet van voedingsmiddelenfabrikanten nog onder druk door het uitblijven van economisch herstel, maar de export trekt aan. In 2012 kromp de productie 2 procent.

Volgens ING is meer dan de helft van de productie van voedingsmiddelen in Nederland bestemd voor de export. ING voorspelt dat de wereldeconomie door Azië voorzichtig uit het slop wordt getrokken, terwijl uitgeputte voorraden weer worden opgebouwd en de Duitse consumptie aantrekt. Duitsland, afnemer van een kwart van de export van de Nederlandse agribusiness ziet de economie aantrekken door positieve ramingen voor belangrijke afnemers China en Amerika.
Voor voedingsmiddelenproducenten gaat 2012 volgens ING de boeken in als een teleurstellend economisch jaar. Sinds de tweede helft van 2011 is er zowel bij producenten als consumenten sprake van een gebrek aan vertrouwen. Nergens in Noordwest-Europa is het vertrouwen van consumenten zo laag als in Nederland. Deels is het gebrek aan vertrouwen terecht: de koopkracht is gedaald. In 2012 is nog sprake van een productiekrimp van 2 procent.
Nederlandse voedingsmiddelenproducenten exporteren voor circa 9 miljard euro naar Duitsland, daarmee is het voor hen veruit de belangrijkste buitenlandse afzetmarkt. Meer dan de helft van die export gaat naar de aangrenzende deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. De groei van de Duitse consumptie in 2013 en 2014 en de relatief lage exportwaarde per inwoner in verder weg gelegen regio’s bieden groeimogelijkheden.
“Nederlandse voedingsproducenten beschikken over goede contacten en kennis van de manier van zaken doen in Duitsland, zeker in de aangrenzende deelstaten”, stelt Bert Woltheus sectormanager Industrie. “Door de blik te verruimen naar de andere deelstaten lijkt er nog veel winst te behalen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.