Home

Nieuws 116 reacties

Hedwigepolder gaat onder water in 2019

Den Haag - De Zeeuwse Hedwigepolder moet uiterlijk in 2019 helemaal onder water staan. Staatssecretaris van landbouw Sharon Dijksma heeft dat vrijdag tegen het ANP gezegd. Komende jaren beginnen de voorbereidingen, waarna in mei 2016 de ontpoldering van start gaat.

Dijksma spreekt van een realistische planning. Ze heeft de meest betrokkenen al ingelicht. De Vlaamse minister-president Kris Peeters reageerde tevreden, zei ze.

Met Vlaanderen is jaren geleden al afgesproken dat de Hedwigepolder onder water zou komen. Die maatregel moest dienen als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, waardoor natuurgebied verloren is gegaan.

Het vorige kabinet kwam van het besluit terug na Zeeuws verzet. Het ging op zoek naar alternatieven, maar die waren voor Vlaanderen niet bespreekbaar. Ook de Europese Commissie wilde dat Nederland zich aan zijn afspraken met Vlaanderen zou houden. In het regeerakkoord kwamen VVD en PvdA overeen dat de Hedwigepolder toch onder water gaat.

Dijksma zei vrijdag dat het goed is dat er nu duidelijkheid is. Het ging om een langlopende zaak, die met veel emotie gepaard ging, concludeert de PvdA-staatssecretaris. Ook het Zeeuwse provinciebestuur stelt volgens haar op prijs dat er nu helderheid is.

Alle procedures voor de ontpoldering gaan zo snel mogelijk van start. Het gaat om de actualisering van de plannen, het aanvragen van vergunningen en ontheffingen en het regelen van eventuele onteigeningen.

Laatste reacties

 • vael

  zo de toon is gezet! perfect getimed zo vlak voor kerst.

 • josstrijbos

  Ongeveer twee dagen staatssecretaris van landbouw en dan al zo'n ferme uitspraken kan nog veel beloven voor de toekomst.
  Misschien hebben de strategische stemmers achteraf uiteindelijk toch nog spijt?
  De media hebben niet altijd gelijk denk ik zo.

 • el

  Hoeveel van dat gekke volk loopt er rond in NL; kostbare landbouwgrond onder water zetten ,protesteren met zun allen.

 • ybema34

  Nou zeeuwen kom maar in actie. Die vrouw moet maar weer zo snel mogelijk weg
  Kostbare grond onder water zetten waar zijn we mee bezich. Laat ze daar in vlaanderen maar zwemmen in hun water. Dat hoeven we hier niet.

 • sjang

  @josstrijbos, ik kan je vertellen tot op het laatste haar op mijn hoofd, en ik heb ze nog allemaal.
  Stategisch gestemd om de pvda weg te houden. Wat gebeurt: vvda, waarbij de v van vvd is en vda van pvda. Dit komt aardig overeen met wat ze beiden bereikt hebben.
  En nu het onderwater zetten: Het is een schande. Onze voorouders hebben hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Deze maatregel toont alleen maar dat de huidige generatie politici geen enkel respect voor het werk van onze voorouders hebben.
  De volgende keer stem ik SP: Als de politiek je toch de nek omdraaid dan zal de SP ervoor zorgen dat we sociaal wel goed verzorgd worden.

 • Isidorushoeve

  Sharon Dijksma heeft een mooie dag uitgekozen met dit besluit.
  In Zeeland wordt begonnen met verdwijnen van de aarde.
  Jammer jammer jammer jammer.

 • Fredrika

  Zolang er mensen honger lijden, is het erg verdrietig dat er zeer goede landbouwgrond vernietigd wordt. Hoe kon iemand toch zo'n afspraak maken. En hoe bestaat het dat onze regering zo verschrikkelijk andersom kan draaien maar in dit geval meent zich aan de vroeger gemaakte afspraken te moeten houden. Ik weet dat hetzelfde ook in Australië en in andere werelddelen gebeurd, maar ik schaam me op dit moment heel erg om EU-ingezetene en in het bijzonder Nederlander te zijn. Ik wens alle eigenaren heel erg veel sterkte toe met kerst, het moet voor jullie toch ook bijna niet te bevatten zijn dat dit soort beslissingen voor jullie worden genomen.

 • aldert

  Dit was te verwachten, maar SCHANDALIG blijft het, er is 1 ding wat ik niet begrijp; de verdieping (de 4e is al uitgevoerd) van de Westerschelde gebeurd mijns inziens ONDER water, dus welke vogel wordt er dan benadeeld? Verder denk ik dat alleen de Belgen hiermee gebaat zijn, ten eerste zie ik het als zou ik een karrepad achter mijn huis hebben en mijn buurman recht van overpad, dat hij dan van mij eist dat ik daar een snelweg voor hem aanleg. En ten tweede, als straks de Hedwige onder water staat (2019) hebben de Belgen in bv 2030 een HEDWIGEDOK. En dat laatste vind ik het ergste.

 • agri2

  Wel een mooie badkuip voor haar!!

 • gerstiroma

  de toon is gezet,ze is niet voor de boeren

 • willepy

  dijk(s)ga
  hoe dom kan men zijn!!

 • Wimlugtenberg

  Wat een onzin, er moest nog eens weer een hongersnood komen, dan wist men waar de goede landbouwgrond voor is.

 • lezertje

  Was er geen slechtere staatssecretaris te vinden?
  Totaal geen verstand van landbouw.

 • neeri056

  Waarom zijn de Belgen zo te tevreden als juist de Hedwigepolder onder water wordt gezet, goede landbouwgrond die in het verleden met zoveel inspanning en kosten door Nederland is drooggelegd. ? Kan iemand mij dit uitleggen ?
  Waarom kan niet op andere manier schade aan natuurgebied dat door het uitdiepen ontstaat worden goedgemaakt ??
  Zolang Nederland de Westerschelde maar uitdiept om de haven Antwerpen in staat te stellen grotere schepen te ontvangen maakt het voor de Belgen toch niets uit ??
  Een grotere concurrentie voor Rotterdam ook nog.
  Wie kan mij de idioterie en het schandaal van deze beslissing ( goede landbouwgrond weer onder het zoute water ) uitleggen ???
  Ik snak naar een antwoord op deze vraag.

 • anouws

  Het is te hopen dat we binnen 3 jaar een nieuwe regering hebben die dit besluit weer terugdraait. Nieuwe Monniken - Nieuwe kappen !

 • wullum

  Ze kunnen beter Den Haag onder water zetten

 • tessa2010

  Schandalig,de Zeeuwse bevolking heeft jarenlang de strijd moeten aangaan tegen het water! Eindelijk had men droge voeten,en nu weer goede landbouwgrond onder water zetten!!! Wat ik niet begrijp is, dat er genoeg grond elders is aangekocht voor natuurontwikkeling,terwijl daar niks mee wordt gedaan omdat het te duur is! Maak daar dan nieuwe natuur inplaats van het opofferen van hardbevochten Zeeuwse grond!!! Ais dit het beleid wordt van Mevr. Dijksma is het na 2 dagen al duidelijk dat zij geen snars om de landbouw geeft!!!

 • Elevage

  Juist:@aldert en @neeri056 waar blijven de antwoorden op jullie vragen??
  Volgens mij zijn die er helemaal niet.
  Het is allemaal gebakkenlucht.com Waardeloos.
  Maar goed in 2019 is zij vast niet meer verantwoordelijk en begint het hele spel weer van voren af aan.

 • Fredrika

  @ tessa, het is al veel vaker gebleken dat onze regering zich niet heeft verdiept in de geschiedenis van ons land, anders gingen ze nooit zo respectloos met de Zeeuwen om. Een besluit dat al eerder door een vakman is teruggedraaid toch nemen getuigd wel van moed maar boerenverstand is helaas hierin ver te zoeken. Hopelijk wordt dit niet de trend, anders wordt er weer een exporterende sector uit ons land weggepest. En pesten, dat zouden we toch niet meer doen, toch?

 • muskensgpm

  Eerst ministerie van landbouw weg dan het woord landbouw weg toen grond weg nu zeker nog de boeren weg

 • gerry 1

  ik ben dan wel een belg.( sorry, kan er ook niet aan doen)
  maar ik snap niet echt de bedoeling. kan iemand mij uitleggen waarom ze hier zo op hun strepen staan

 • Tiens

  Je zal het maar op je geweten hebben. Menig voorouder zal zich in het graf omdraaien.

 • arendsoog

  Met dit mens gaan we nog wat beleven

 • richtr

  Het is de zotte dat zulke akkoorden überhaupt genomen worden door de overheid over grond die aan een particulier toebehoord... een polder die net 100 jaar oud is en waarvan de grond dus nog van top kwaliteit is, maak dan ergens anders op schrale grond extra natuur erbij ofzo als het echt zo nodig moet...

 • chickenfarmer

  Dit is van de zotte, een mooi gebied met goede grond zal verloren gaan. Geeft Nederland helemaal niets om haar agrariers? Schijnbaar niet! Hier in Canada is dat wel even anders.

 • claasmike

  Groote fout van deze dame, NU AL, na een paar daagies in Den Haag te mogen zitten

 • leopronk

  Maar we krijgen er wellicht 100 ha voor terug in de waddenzee als de plannen doorgaan.

 • Mels

  Pronk,daar komt geen koe of pieper op maak je maar niet ongerust,daar zal ook wel weer een polder voor onder water moeten.Een ding vergeten ze daar in Groningen,vroeger legde men de zeedijk gewoon 3 of 500 meter verder de Waddenzee in een klaar was Kees/Cees.Nu moet er een eiland opgespoten worden,wie google earth bekijkt zal constateren dat her en der de dijk wel een kilometer de Waddenzee in kan.Goedkoper en de Hedwige is weer aan de bovenkant gecompenseerd.Alleen jammer van dat Werelderfgoed maar wij Hollanders doen dan met de Waddenzee wat we al eeuwen doen dus wie houd dat tegen??????Enne,Sjang ik doe mee,genaaid wordt je toch dan maar liever zachtjes door de SP,die laten je wel vallen maar leggen eerst een kussen neer......

 • Willem.

  Nieuwe spreuk voor zeeland; ' Ik worstel maar kom onder'.

 • Bison

  Hoeveel duizend bunder polder en goed bouw/grassland zijn er niet volgebouwd in de laatste halve eeuw en hoeveel boeren hebben daardoor op moeten doeken?.
  En nou lopen jullie te janken dat er een stukje onder water verdwijnt,laat maar vollopen die hap,dat is beter dan onder de huizen en golfbaantjes

 • info104

  Wat een goede reacties in zo'n korte tijd de redactie moest ze maar opsturen naar dat mevrouwtje, hoe heet ze ook weer (Dijksma) ze is toch de jongste van het stel die over de polder denkt te beslissen, jammer.

 • shovel-joopie

  Dit is echt Nederland op zijn smalst, je reinste kapitaalsvenietiging eerst miljoenen uitgeven om in te polderen, nu miljoenen uitgeven om te ontpolderen, ach het klootjesvolk betaald de kosten wel, is hierbij de gedachte van de regering. Schandalig in één woord gezegd, Nederland is niet eens in staat om de Belgen flink de waarheid te zeggen, zet heel België maar onder water, Jonge jonge wat een regering.

 • minasblunders1

  Jullie doen net of Sharon Dijksma hier iets over te zeggen heeft. Dit is toch al lang vastgelegd in het regeerakkoord tussen VVD en PvdA. Dit houdt mevr. Dijksma dus ook niet tegen.

 • Jan95

  ik kan nog steeds niet begrijpen waarom wij de Westerschelde dieper moeten maken voor een concurrent van de Rotterdamse haven en daarbij als beloning voor ons domme gedrag een stuk Zeeland terug geven aan de zee?
  Eén ding is hier wel mooi: De eigenaar van de polder is een Belg.
  De Belgen hebben de haven van Zeebrugge waar ook grote schepen kunnen komen.Ligt aan zee. Kunnen in de toekomst grotere worden ontvangen door simpel, zonder aantasting van veel natuur, de vaargeul hier naar toe dieper te maken.

  Gerry1: wil men de lusten van iets dan moet men er ook de lasten van dragen en deze niet op de schouders van de buurman leggen.

 • Romeijn

  Toch is het beter om voor het geven van wat al te primairereacties even wat te googelen:

  Vlaams Deltaplan (www.sigmaplan.be/.../veiligheid):

  @Supertij

  'De ontpoldering van de Prosper- en Hedwigepolder is ook primordaal voor de veiligheid an Antwerpen. Bij een supertij zoals in 1953 zou dat bekken goed zij om en halvemeter van de vloedgolf af te toppen voor aleer die Antwerpen bereikt.'

  @Veiligheidsniveaus

  'De Nederlandse en Vlaamse gebieden in het Zeescheldebekken kennen momenteel verschillende veiligheidniveaus. In ht Nederlandse deel is de overbelastingskans 1/4.000 per jaarm terwijl in Vlaanderen een overbelastingskans bestaat van 1/350 per jaar. Het veiligheidsniveau zal pas vergelijkbaar zijn als de maatregelen zijn uitgevoerd uit het (aangepaste) Sigmaplan.'

  @Kansrijke oplossingen

  'Van de tien maatregelen met de meeste invloed op het overstromingsrisico blijven nog over de als meest kansrijk geziene oplossingen:

  - de aanleg van Gecontroleerde Overstromingsgebieden,

  - het verbeteren van de inspectie e het onderhoud aan waterkeringen in Vlaanderen en

  - het aanpassen van het Ruimtelijke Ordeningsbeleid.'

  'Om Vlaanderen beter te beveiligen neemt het Sigmaplan verschillende soorten maatregelen. Langsheen de Schelde en haar zijrivieren worden dijken aangelegd. Een ketting van overstromingsgebieden slaat het teveel aan water op bij extreem hoge waterstanden. Ontpoldering is een andere manier om de rivier opnieuw ademruimte te geven.'

 • politiek

  Zeer beslist waren er mijn inziens mogelijkheden geweest in eerder stadia dit tegen te houden. Inderdaad mag je Sharon Dijksma dit niet verwijten. Mogelijk dat de boeren belangenorganisaties in verleden hier ook een weggeef rol in gespeelt hebben vraag ik me af. Die zijn maar te stil.
  Roep die eens ter verantwoording hoe dit heeft kunnen gebeuren ! .
  Ontkennen die elke weggeef-functie of rol dan is er mijn inziens een kans om GEZAMELIJK nog iets te bereiken.
  Waar zijn anders die boeren belangen behartigers voor vraag ik me af. ?

 • Romeijn

  Uit de discussienota bij het Provinciaal Omgevingsplan Zeeland (provincie.zeeland.nl):

  'Het grootste deel van de grondtransacties vindt plaats tussen agrarische bedrijven. Opvallend is dat in grote delen van Zeeland sprake is van een overschot in aanbod van meer dan 200 hectare (per gemeente).'

 • jordi 1455

  volgens mij weet die dijksema nog geen verschil tussen een greep en een hooivork. je kan veronderstellen dat dijksema een pact met de duivel heeft gesloten.

 • Mozes

  We zouden als compensatie de Markerwaart kunnen inpolderen.

 • jordi 1455

  @ politiek

  wij boeren kunnen steen en been protesteren maar in den haag drukken ze alles door, wij het volk hebben niks te zeggen maakt niet uit wie je stemt je toch besoderflikkerd. De politiek heeft de landbouw meer beschadigt dan geholpen. bijv. de MKZ crissis dat had helemaal voorkomen kunnen worden als we mochten enten. Maar nee enten mag niet we gaan ruimen. Er zijn 10x zoveel koeien geruimd dat er ziek was, dit zijn NAZI-PRAKTIJKEN. In den-haag draaien jullie alle boeren de nek om en eveneens de economie.
  Alle politica zijn hetzelfde als hun ergens de schuld van krijgen gaan ze schuld op een ander schuiven.

 • politiek

  Beste jordi 1455. Benoem eens de boeren belang organisaties die direct vanaf begin tegen waren ( en nu nog ) en eventueel sturing hadden kunnen geven aan dit gebeuren. Ze zijn maar te stil en maken zich totaal niet hart voor die ontpoldering van de Hedwigpolder.
  Hebben ze het niet doodgewoon weggeven in onderhandelingen of op zijn boers gezegd verkocht in eerder stadia.

 • bert.fernhout1

  Er word in de politiek veel gesproken dat landbouwgrond gebruikt word voor de bioindustrie en dat dan voedsel voorziening in gevaar komt. Nou moet je dit zien: ze verknoeien beste kleigrond.Voor wat???? Voor niets en van genelei waarde. Maar hier moet de landbouw hard tegen in het geweer komen.Niet alleen schrijven nee. Actie en geen klein beetje, nee harde acties. En ik roep de hele agrarische sektor op hier tegen in geweer te komen!!

 • bankivahoen

  Je hebt helemaal gelijk bert.fernhout1 . Helaas is de sector al jaren murw geslagen en niet meer te mobiliseren,5-6 stoppers per dag zijn het gevolg.
  Het zou zou pas iets kunnen worden als de burger zich massaal zou aansluiten bij een protest.

 • politiek

  bakivahoen, zijn de belangenbehartigers ook murw geslagen met die honderden miljoenen euro,s eigen vermogen of nogmaals hebben ze die Hedwigepolder gewoon weggegeven of verkocht.

 • marina1904

  Een paar bejaarden huizen sluiten en de Hedwige is weer betaald??????????

 • AD AKKERMANS

  Alles wat onder NAP ligt van lieverlee maar onder water zetten

 • ongedierte

  westelingen zijn zo gek op water dat als ze naar het ooste,zuiden of noorden verhuizen het water mee nemen .door gronden af te graven of te ontpolderen of gesubieerd kikkerpoelen te plaatsen met grote ooiervaarsnesten erboven. ze zullen maar heimwee krijgen. is het niet beter dat deze personen daar blijven
  waar ze horen inplaats van mensen die op het platteland leven te verbieden te werken om er last van hebben omdat ze sàvonds na de laaiwaaerige party`s, s`morgens moeten uitslapen en aan het water moeten liggen. bij ons graven ze pypasse`s om water bij hoogwater af te voeren zitten deze het hele jaar water
  vol water en als er hoog water komt kan er volgens mij waar water zit niets meer bij .verder word er bij ons nieuwe natuur gemaakt kunnen er in een keer
  wel bomen die in de weg staan om en word er 40cm afgegraven in totaal 60.000kub en verderop ook en kom je in salland zie je de zelfde hype ik had van het jaar meer het gevoel dat ik in de sachara of westelijk bouwput woonde dan op de grens van de veluwe,acherhoek en salland

 • ongedierte

  westelingen zijn zo gek op water dat als ze naar het ooste,zuiden of noorden verhuizen het water mee nemen .door gronden af te graven of te ontpolderen of gesubieerd kikkerpoelen te plaatsen met grote ooiervaarsnesten erboven. ze zullen maar heimwee krijgen. is het niet beter dat deze personen daar blijven
  waar ze horen inplaats van mensen die op het platteland leven te verbieden te werken om er last van hebben omdat ze sàvonds na de laaiwaaerige party`s, s`morgens moeten uitslapen en aan het water moeten liggen. bij ons graven ze pypasse`s om water bij hoogwater af te voeren zitten deze het hele jaar water
  vol water en als er hoog water komt kan er volgens mij waar water zit niets meer bij .verder word er bij ons nieuwe natuur gemaakt kunnen er in een keer
  wel bomen die in de weg staan om en word er 40cm afgegraven in totaal 60.000kub en verderop ook en kom je in salland zie je de zelfde hype ik had van het jaar meer het gevoel dat ik in de sachara of westelijk bouwput woonde dan op de grens van de veluwe,acherhoek en salland

 • jordi 1455

  @ politiek
  Hou op met kut smoezen en onzin.
  Als jullie in nauw worden gedreven steken jullie allemaal de kop in het zand.
  Ik snap niet dat mafkezen in den haag in natuur investeren, het levert geen rode cent op.
  Wij hebben in het verleden vaak geprotesteerd een bekend protest is tegen de mestwetgeving in midden jaren 90.
  Ik dacht de overheid moest bezuinigen, over dingen als zorg, onderwijs en ga maar zo door wordt flink in gesneden en wel miljarden aan griekenland geven en niet op jullie zelf bezuinigen stelletje graaiers.

 • jordi 1455

  @ politiek
  Hou op met kut smoezen en onzin.
  Als jullie in nauw worden gedreven steken jullie allemaal de kop in het zand.
  Ik snap niet dat mafkezen in den haag in natuur investeren, het levert geen rode cent op.
  Wij hebben in het verleden vaak geprotesteerd een bekend protest is tegen de mestwetgeving in midden jaren 90.
  Ik dacht de overheid moest bezuinigen, over dingen als zorg, onderwijs en ga maar zo door wordt flink in gesneden en wel miljarden aan griekenland geven en niet op jullie zelf bezuinigen stelletje graaiers.

 • jordi 1455

  @ politiek
  Hou op met kut smoezen en onzin.
  Als jullie in nauw worden gedreven steken jullie allemaal de kop in het zand.
  Ik snap niet dat mafkezen in den haag in natuur investeren, het levert geen rode cent op.
  Wij hebben in het verleden vaak geprotesteerd een bekend protest is tegen de mestwetgeving in midden jaren 90.
  Ik dacht de overheid moest bezuinigen, over dingen als zorg, onderwijs en ga maar zo door wordt flink in gesneden en wel miljarden aan griekenland geven en niet op jullie zelf bezuinigen stelletje graaiers.

 • jordi 1455

  @ ongedierte
  bij Utrecht houd de wereld op bij die westellingen.

 • agratax2

  Ik vraag me af of de polder zo maar onder water kan worden gezet. Het eigendomsrecht ligt bij een Belg en die heeft nog niets verkocht volgens de berichten. In dat geval is onder water zetten en onrechtmatige daad, die in een democratie nooit door de rechtspraak zal worden gehonoreerd en dus moet er nog heel wat water langs de dijk stromen lijkt me alvorens het 'door' de dijk mag.

 • jordi 1455

  @ Agratax1
  Als die belg het niet verkopen wil dan gaat de overheid het onteigenen.
  Om eerlijk zie ik het nut van ontpolderen helemaal niet in.
  Als er bedreigde planten en diersoorten in de polder leefde dan is het onder water zetten onmogelijk.

 • heracles

  Inderdaad, heel voorbarig deze aankondiging al ben ik bang dat de rechterlijke macht niet onafhankelijk is, dus is de uitkomst al zeker???
  Misschien tijd voor wat echte actie als de overheid niet naar z'n burgers wil luisteren. Al die reageerders luchten wel hun hart maar het levert niets op, dat kan alleen als de overheid bang wordt.

 • bankivahoen

  Je zou er ook wat zeldzame plantjes en diertjes stiekum naar toe kunnen brengen! Kun je de zaak zeker 10 jaar mee rekken!

 • agratax2

  Jordi 1455. Onteigenen is de vraag of dat kan en mag. Is hier sprake van algemeen belang zoals bij de aanleg van een weg of nieuwbouwwijk? Ik heb mijn twijfels. Levert dijk doorsteken inderdaad meer natuur dan de Belg nu op zijn land heeft in de sloten en poeltjes omzoomd door bosjes? Hier twijfel ik aan en hier zal de eigenaar mee schermen en hij zal zijn eigendom verdedigen tot het hoogste gerechtshof in Europa. Ik verbaas me over het feit dat de overheid zaken als deze belooft, terwijl ze geen meter polder land bezitten, als of ze denken dat iedereen liever geld heeft dan zijn stekkie.

 • Romeijn

  Over het nut van ontpolderen en de noodzaak tot onteigening zie reactie # 35...

 • Jan Zonderland

  @Agratax,
  Zou het niet andersom kunnen zijn: Nederland heeft een deal gesloten met Belgie om de natuur te compenseren. Daar was land voor nodig. De eigenaar van de H.polder is een Belg en ziet zijn kans schoon en biedt 'zijn' polder aan aan de Ned. overheid. Prijs n.o.t.k. en vast te stellen op de dag van de daadwerkelijke overname, maw als de dijk doorgestoken wordt. Die prijs zal pak em beet tussen de 200.000 en 500.000 per ha liggen. Hoe langer de politiek hierover soebat, hoe hoger de prijs. Die Belg ligt in een deuk. Doet iets goeds voor zijn vaderland, laat de rotzooi over aan Nederland en en heeft totaal geen boodschap aan Nederlandse sentimenten en gaat met 60 tot 150 miljoen euro aan de haal. Nederland kan niet meer terug omdat het koopcontract al is getekend.

 • MattiMaan

  te zot voor woorden.

 • minasblunders1

  Heracles heeft gelijk. De rechterlijke macht is inderdaad niet onafhankelijk. Sterker nog: het is een verlengstuk van de politiek. Niet voor niets is de overheid zo tevreden over de rechterlijke macht. Het is dus inderdaad een uitgemaakte zaak, het is democratisch besloten dus het mag zo zal de uitspraak zijn. Hetzelfde geldt voor de nertsenhouders, ook zij maken geen schijn van kans. Het is hier een dictatuur die voor de vorm wat rechters heeft aangesteld.

 • politiek

  Ik denk dat Jan Zonderland het goed ziet. # 59 . Zodadelijk heeft hij ( die Belg ) nog advies ingewonnen bij de boeren belangenbehartigers.
  Het is maar te opvallend dat geen enkel boeren belangenbehartiger zich in deze ,,strijd,, mengt.
  Men heeft die polder al doodgewoon in eerder stadia weggeven of verkocht.

 • Tiny1946

  De laatste reactie is juist geschreven!

 • Romeijn

  Wat maken sommige reaguurders zich toch druk om maar 3 hectare Nederlands grondgebied. Jullie zouden het 'enorme verlies' wel wat sportiever op kunnen nemen. Wat meer verdieping in en respect voor de andere belangen die hier spelen zou wel op zijn plaats zijn.

 • frans64

  een goede zaak dat de polder onder water wordt gezet dat is geregeld jaren terug door Carla Peijs en haar handlangers ze moeten nu niet proberen alles terug te draaien onder leiding van figuren als Eric Vervaet uit Vogelwaarde die elke avond op Zeeland radio loopt ze zeiken over die polder die niet onder water moet gezet worden

 • J@gertje

  Het heeft lang geduurd, maar die rooie rakkers krijgen nu toch hun zin.
  In 1995 heeft het kabinet Kok (PvdA, VVD, D66) ingestemd met het onder water zetten van de Hedwigepolder.
  Ook toen al had de VVD boter op hun hoofd door niet tegen te stemmen.
  Het CDA heeft in 2009 de ontpoldering nogmaals afgewezen maar het was nu Ed Nijpels (VVD) die zijn zin door heeft gedreven.
  Het CDA is altijd tegen de ontpoldering geweest, maar we moesten toch zonodig strategisch stemmen om het CDA buiten spel te zetten?
  Wie zijn billen brandt kan nu in het water gaan zitten.

 • boerbarg

  Den haag onder water wordt de boel weer eens lekker opgefrist.

 • jordi 1455

  @ Roemijn
  dit is wel weer de zoveelste misdaad van de overheid tegen de agrarische sector.
  De graanprijzen stijgen constant en de overheid denkt alleen aan vergroenen.
  Wat willen ze, dat we voor granen en andere agrarische producten afhankelijk worden van het buitenland?

  @ politiek

  ik ben jouw stom geneuzel wel een beetje beu de foto van dit artikel laat zien dat ze er niet blij zijn.
  het ontpolderen is gewoon geld over de balk smijten!!!!
  Hij heeft het niet vrijwillig verkocht, ik weet wel hoe dat gaat.
  Die boeren zijn natuurlijk bedreigd.

  In Den Haag denken ze dat natuur een wildernis is waar je amper door kan.
  In de regio waar ik woon (oost-nederland) denken we er heel anders over.
  een graanveld is ook een vorm van natuur er leven veldmuizen en heel wat bij vogels.
  bij ontpolderen vernielen ze het plaatselijke ecosysteem.

 • schoenmakers1

  goed gezegd jordin1455, de overheid maakt meer kapot als je lief is

 • politiek

  Beste jordi 1455
  Vertel eens wat meer over dat bedreigen van die boeren.
  Door wie zijn die bedreigd volgens u, door Nederlandse Overheid of Zeelandse Overheid of Belgie ?

 • boerbarg

  politiek,

  als ze je boerderij en grond onteigenen vindt ik dat je aardig bedreigt wordt.

 • Grensboerke

  Waarom versmallen we de Schelde niet gewoon weer?
  Dan kan het onderwaterlopen ook achterwege blijven.
  Denk dat de Belgen dan ook wel anders beginnen te piepen.
  Hetgeen hier gebeurt, is de grootste volksverlakkerrij die je je kunt voorstellen.
  Als je als nieuwe staatssecretaris al zo snel je mening klaar hebt, dan kunnen we onze borst nat maken voor nog meer onnozele beslissingen!

 • spits761

  dit is nou zo typisch nederlands,of beter gezegd het randstedelijke denken .Goede landbouwgrond omzetten in natuur,zo van kijk eens wat we doen voor de natuur!!De voedsel en de grondstof prijzen gaan de pan uit rijzen!!En terecht,armoede moet er komen dat de die linkse lui weer bij je aan de deur komen kloppen;Mogen we wat aardappelen van u kopen boer?!Ongelofelijk ,en wat doen onze linkse vrienden,we hebben wat bedacht.Stadslandbouw!!1 of ander stukje land dat al jaren braak ligt daar mogen onze biologische burgers wat groenten telen haha.Dat ze maar gauw de teringtyfus krijgen daar in den haag (onze linkse vrienden eerst graag!!

 • sjang

  @ politiek,

  Vroeger was een ministerie van landbouw VOOR landbouw, een ministerie van economische zaken VOOR de economie, een ministerie van sociale zaken VOOR het oplossen van sociale misstanden en armoede.
  Tegenwoordig is nog maar 1 ministerie VOOR: nl het ministerie waaronder natuur en milieu valt.

  Met bedreigen kun je ook bedoelen zodanige wetgeving opstellen dat het voortbestaan van vele gezinsbedrijven in hun voortbestaan bedreigd worden.
  Niemand kan ontkennen dat dat het geval is.

  P.s. Ik heb nog een tip. In Zuid-limburg is een Korenwolf tot veel in staat. Dit kan komplete bedrijventerreinen een hele tijd tegenhouden. Ik stel voor kom ze hier vangen en zet ze daar uit. Dan sla je 2 vliegen in 1 klap.

 • theorikyreintjes1

  Het ondereind uit de samenleving regeerd ons land! Wat een mentaliteit!!!
  Zo te zien hoeft zij niet naar de voedselbank! Anders zou ze wel anders wel tegen stemmen! hopen dat deze regering snel valt, voor dat ze heel Nederland verwoest hebben!

 • Jan Bouwers Bloembollen

  Hier kunnen dan de aanstaande tranen van voedselnood door de staatssecretaris in gedruppeld worden. Dan pas wordt duidelijk dat dit onzin is geweest.

 • jordi 1455

  @ politiek

  Ik heb ergens gelezen dat boeren werden bedreigd tijdens de MKZ-crissis omdat ze de ruimingswagens niet op hun erf lieten om de koeien te ruimen erg bedreigt en kregen geen compensatie toen er geruimd werd.

  De overheid heeft in het verleden het vertrouwen van boeren flink geschaad.
  En ons nu met meer en meer kosten opjagen.
  Het Nederlandse mestbeleid is om te JANKEN!!
  Ik was vorig jaar 15 Januari in Duitsland geweest en daar reden ze al weer mest uit met de ketsplaat. Hier in NL doen ze net als of dat dieren mest chemisch afval

  @theorikyreintjes1

  mee eens met deze regering lukt het niet.
  de volgde mogen zowiezo vertrekken
  - Thieme
  - het andere pvvd lid
  - Wilders
  - de rest van de pvv (ik heb niks met deze partij)

  98% van de kamerleden komen uit de stad of weten zeer weinig van landbouw en meer dan 60% komt uit het west land, we zeggen niets voor niets de wijzen komen uit het oosten.
  In den haag luisteren ze gewoon veel teveel daar die mileu-activisten en niet naar de agrarische sector.

  je kan altijd proberen om een coup te plegen.

 • minasblunders1

  Een coup? De boeren? Als je het hebt over het mestbeleid alleen al: al 15 jaar worden we belazerd met z'n allen. Extensieve veeboeren en akkerbouwers worden verplicht hun grond uit te mergelen. En wat doen de boeren? Kankeren maar gewoon meedoen natuurlijk. Waarom laten wij ons zo verdelen? We kunnen in korte tijd de boel platleggen in dit land. Maar kennelijk willen we dat niet. Men kankert liever langs de zijlijn. Maar als je wat wilt: Ik doe mee!! We kunnen samen met de slachtoffers van de (door de overheid gecreëerde) MKZ, de pachters die momenteel uitgerookt worden en de slachtoffers van de mestwet wel iets organiseren. Heb je meteen al flink wat volk bij elkaar.

 • minasblunders1

  De Zeeuwen kunnen ook meedoen natuurlijk!

 • politiek

  Beste Jordi 1455. en sjang
  Een heel verhaal wat je erbij haalt. Je benoemd echter niet wat de boeren belangbehartigers , b.v. landelijke LTO ,LTO Noord, ZLTO, LLTB , vakgroepen enz.hebben gedaan voor behoud van de Hedwigepolder als het belang verder gaat als de polder zelf. Ik kan wel begrijpen dat een enkel boer zich moeilijk daarvoor kan inspannen , maar daar zijn die belangenbehartigers toch voor ?

  Daarnaast benoem je de MKZ-crisses, het Nederlands mestbeleid. Dat mest ziet den Haag als chemisch afval volgens u. Ik meen dat de ZLTO het laatst als mineralen(-beleid)benoemde. Maar goed , de benaming chemisch afval of mineralen als het over mest ( strond) gaat , daar is een zeer rekbaar begrip dus. Niet veel duidelijkheid.
  Benoem eens wat die boerenbelang behartigers allemaal doen opdat mest niet als chemisch afval gezien wordt en benoem ook eens wat men heeft gedaan bij de MKZ-crisses dan. Waarom gelden er dan in Duitsland andere regels ?
  Is/was men toen ook zo passief als nu bij die polder. ?
  Sjang , u haalt terecht het belang en voortbestaan van gezinsbedrijven erbij. Maar doen uw eigen belangenbehartigers wel voldoende met die honderden miljoenen euro,s eigen vermogen denk ik dan. ?

 • minasblunders1

  Politiek, van de (Z)LTO hoef je absoluut niets te verwachten. Zij hebben in 1998 de mestwet (MINAS) er door gedrukt, ten gunste van de megabedrijven. Hier stond tegenover dat de (Z)LTO niet zou tegenwerken (zelfs zou meewerken) bij de aanleg van natuurgebieden. De Hedwigepolder valt hier ook onder, dus je zult onze 'belangenbehartigers' niet horen. Hoewel de mestwet intussen een sof blijkt te zijn, zijn al die corrupte figuren van (Z)LTO en het ministerie tot elkaar veroordeeld. Lekker zootje al met al.

 • keylargo

  @romeijn #35

  In 1953 is het water door de storm zodaning opgestuwd dat ook bij het laagwater er geen daling was van waterpeil, in zulk een situatie mag er geen aftoppingseffect worden en werken maatregelen als verruiming niet

 • Mels

  Dames en heren,dit ligt heel anders,zoek even uit wie de eigenaar is van de Hedwige en wat er in die omgeving nog gaat gebeuren.Wie aandelen van dit bedrijf kan bemachtigen kon wel eens een goede keuze doen.De Hedwige is gewoon wisselgeld.

 • minasblunders1

  Je maakt het wel spannend zeg. Vertel!!

 • deeterink

  ik ben het er totaal niet mee eens dat landbouwgrond ontpolderd wordt, maar ik vraag me wel af waarom iedereen zo druk is met 300 ha landbouwgrond die de staat onderwater wil zetten, terwijl ze er nog geen 1 ha. van hebben. ik denk dat meneer de cloedt straks nog de lachende derde is. Met Natura 2000 en EHS gaan vele malen meer grond gemoeid, maar daar hoor ik hier niets over.

 • Mozes

  Hoeveel grond is in Groningen onder water gezet voor de blauwe stad? Dit linkse ondernemerschap was pas echte waanzin.

 • Mels

  Minasblunders1,Even googlen zal je verder brengen,ik verklap niets maar de handige heren en dames vinden het wel en sluiten dan meteen de discussie waarom deze polder onder water gaat.Het plaatje wordt ineens compleet.

 • Henk Weerts

  Schandalig om nu nog na al die jaren alsnog over te gaan tot het onder water zetten van een stuk vruchtbare grond. Dit kun je in de eerste plaats de zeeuwen niet aandoen. Kijkend naar de toekomst hebben we vruchbare landbouwgrond bitterhard nodig om de wereldbevolking van genoeg en goed voedsel te voorzien. De wereldbevolking groeit jaarlijks met ruim 2 %. Hoezo dan nog natuurontwikkeling. Eerst maar eens genoeg voedsel produceren voor een goed inkomen voor de boer en betaalbaar voor de consument.

 • jordi 1455

  @ politiek
  weet je waarom in Duitsland een betere wetgeving is?
  Omdat daar nog mensen met hersens aan de macht zijn (behalve tussen 1933 en 1945), ze zeggen toch niets voor niets de wijzen komen uit het oosten.
  Hier in NL betwijfel ik het heel erg zeker als je naar de partij voor de dieren kijkt, deze partij is kansloos ze hebben alleen wat met natuur en dieren rechten en niks met onderwijs en andere zaken.

 • aqwzsx12

  goed besluit! laat die bak maar groot genoeg worden zodat de hele Reutemeuteut van vlaamse en nederlandse politiekers erin kan verzuipen.
  1/2 ha moet volstaan, netjes op de grens. ons kleinkinderen zullen ons dankbaar zijn. opgeruimd staat netjes. Gery, hou moed je haalt nog je gelijk, voorwaar!

 • agratax2

  Jan Zonderland. Dit zou ik geloofd hebben als ik niet een interview met de Belg had gelezen en daar kwam naar oren dat het de man niet om geld gaat. Hij heeft dezelfde gevoelens bij land als een boer. Behartig het goed en geef het door. Hij is bereid om in de polder ruimte in te delen voor natuur, maar ziet niets in een modderpoel waar dieren nauwelijks nog een plek kunnen vinden. Dit geeft mij dan ook het gevoel dat de overheid nog wel het een en ander uit de kast halen om deze goed bemiddelde Belg te overtroeven. Dit land zal zeker gaan 500.000 euro opbrengen, het bod al ver boven de landbouwwaarde liggen.

 • tessemakergj

  laat ze in vlaanderen en brussel de ram bam krijgen , welke idioot gaat nu vruchtbare lanbouwgrond onder water zetten in een wereld waar voedsel te kort is totaal spoor bijster in den haag en brussel
  tis te hopen dat wat ik net eerder las er binnen 3 jaar weer nieuwe verkiezingen zijn en dit soort achterlijke maatregelen van tafel gaan , maar ik denk dat dat ook niet zal helpen, want het is zoals mijn opa al zei : je valt van de gavel in de grepe , je doet stront weg maar krijgt pis terug

 • Jan Zonderland

  @ Agratax,
  Het is ook maar een suggestie die ik in mijn reaktie # 59 stel. Als deze Begische hr De Cloedt inderdaad zo oprecht is als dat hij in het door jou aangehaalde interview doet overkomen, dan kunnen we nog wel even voort want dan zal e.e.a. toch dmv een onteigeningsprocedure moeten lopen en dat kan toch wel een hele tijd dureren toch voordat zoiets allemaal geregeld is. Dan is onze Sharon allang weer passe. en dan zien we wel weer. Maar helaas worden principes, ook van hr De Cloedt, vaak snel overboord gegooit als het grote geld binnen handbereik komt. Is dat interview op het web te vinden ?

 • rdegronc

  Proficiat Groenen/Vogelaars.
  Ik ben benieuwd of jullie nog altijd dezelfde mening zijn toegedaan als onverhoopt over tien jaar de polder volstaat met Belgische zwarte blubber waar uiteindelijk alleen een kraai en een ekster nog eens een rondje wil vliegen omdat hij elders wordt weg gejaagd door zijn talrijke soortgenoten. Hopelijk kan Cloedt zolang mogelijk de boel uitstellen.

 • arlo

  ken u ook moppen over die domme belgen, nou kunnen de belgen lachen om die domme hollanders.

 • agropak

  Wat zitten ze toch te zeuren over een paar ha. Ga eens op http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdronken_Land_van_Saeftinghe. Kijken dan zie je dat het hele gebied of verschillende keren in en ont polderd geweest is.gewoon de eigenaar schadeloos stellen en weer verder

 • gerry 1

  Wat maamt mr de Cloedt zo belangrijk?

 • koestal

  het vrouwtje van Stavoren ,was ook zo

 • koestal

  het vrouwtje van Stavoren ,was ook zo

 • koestal

  het vrouwtje van Stavoren ,was ook zo

 • jocox

  Zo lang er in de wereld honger wordt geleden is het vernietigen van goede landbouwgrond een misdaad tegen de mensheid. Bij welk tribunaal kunnen we Dijksma c.s. ( incl. de niet gekozen maar zichzelf rijkelijk belonende ambtenaren en politici in Brussel ) aanklagen ?
  Zeeuwen kom in opstand en zodat wij u massaal zullen kunnen steunen. Op zijn minst een referendum over deze idiote beslissing mede om te verhoeden dat de politiek ( maar nog erger de democratie ) in Nederland ook ten onder gaat.
  Hopelijk zal uiteindelijk het verstand alsnog zegevieren.

 • Peka

  Kunnen ze Zeeuws-Vlaanderen niet gewoon aan Belgie geven, dan zijn alle problemen opgelost. Geografisch hoort het eigenlijk bij België en 90% van de Zeeuwen hebben de Belgische mentaliteit.

 • jordi 1455

  Zeeuws vlaanderen weggeven aan die (domme) Belgen
  eerder Vlaanderen aan Nederland geven dan zijn we zeker van dat geneuzel af.

 • schoenmakers1

  hoezo, domme belgen? Zij hebben een probleem, kunnen antwerpen niet bereiken, om het probleem op te lossen moet nederland goede landbouwgrond opgeven, het lijkt mij er meer op dat er meer domme nederlanders zijn als belgen, als ik kijk wat de politiek de laatste tijd heeft klaargemaakt zou ik het niet erg vinden om als nederlander bij belgie te gaan horen, ik woon hier maar het is alleen maar ellende

 • jordi 1455

  schoenmakers1 die Belgen staan nu op 1 als het land me de langste tijd geen regering had. als je in Brussel bij de taalgrens bent geweest dan weet je wat ik bedoel

 • schoenmakers1

  jordi 1455, wat zou het beste zijn geen regering of een regering die we nu hebben, nou ik heb snel gekozen, dit is helemaal niks

 • jordi 1455

  schoenmakers1
  het beste is zelf de macht pakken.

 • denker123

  Voor de Belgische eigenaar de Cloedt is het beter dat zijn polder Nederlands grondgebied is.Omdat de onteigenings vergoeding in Nederland veel hoger is dan in Belgie .

 • Mels

  En dat niet alleen,het levert hem ook nog eens ander werk op maar dat wordt nergens beschreven.

 • theorikyreintjes1

  Het is bijna 60 jaar geleden, de watersnood in Zeeland! Schijnbaar al vergeten hoe groot de ramp was en mensenlevens gekost heeft!
  Alles is gedaan om dit niet weer te laten gebeuren, maar dit nu is aanslag op normen en waarden! Wie laat dat nu onder water lopen?

 • jordi 1455

  Theo

  ze verliezen gewoon hun verstand in den haag.

 • Kgeschiere

  ik stel voor de ontpoldering te starten in de nacht van 31januari op 1februari 2019.Wel even de getraumatiseerde mensen evacueren.

 • jordi 1455

  kgeschiere dat is gekkenwerk.

 • Huib Rijk

  Mijn ouders waren er bij, in Nieuw-Vossemeer, NBr. Ze hebben 1 nacht op zolder gezeten terwijl 2 van de 4 muren waren weggespoeld. Het water kwam zelfs tot aan Raamsdonkveer door de trechterwerking. Wat wel gebeurde: als er ergens een dijk doorbrak, dan zakte het waterniveau elders (bijv 5 km verder) plotseling een stuk en was het gevaar daar tijdelijk weg. Omvorming van de Hedwige is daarom geen teken dat ze 1953 vergeten zijn. Sterker nog, zonder de ramp zou er nu niet zo veel aandacht voor veiligheid zijn.

 • jordi 1455

  onderhoud van de dijken schiet ook nog wel eens tekort. de waternoodsramp was veroorzaakt doordat de dijken doorbraken doordat men ging achterover leunen en dan gaat het mis.

 • wayside

  Kunnen we de polder eerst niet even volzetten met windmolens?

Laad alle reacties (112)

Of registreer je om te kunnen reageren.