Home

Nieuws

Handel in toeslagrechten blijft vooralsnog kalm

Doetinchem - Het aangekondigde uitstel van hervorming EU-inkomenssteun zorgt vooralsnog niet voor een opleving in de handel van toeslagrechten.

Dit blijkt uit een belronde langs diverse makelaars. Afgelopen maandag kondigde EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos aan dat het onwaarschijnlijk is dat de hervorming van directe inkomenssteun in 2014 van kracht wordt, waarschijnlijk dus vanaf 2015. Dit houdt in dat boeren een jaar langer steun ontvangen vanuit Brussel op basis van de huidige toeslagrechten.

Makelaars laten weten dat er het gehele jaar weinig handel is in toeslagrechten. De grootste makelaarsvereniging, NVM, verwacht niet dat door het uitstel de handel ineens fors aantrekt. Wel zullen meer boeren de rekenmachine erbij pakken en gaan rekenen of het zinvol is toeslagrechten bij te kopen, is de verwachting van LTO Vastgoed.

Het kan voor de ondernemer interessant zijn om toeslagrechten bij te kopen als daarvoor nog grond beschikbaar is. Verzilvering van een toeslagrecht kan namelijk alleen op subsidiabele grond, zoals gras- of maisland. Het kan voor een boer ook interessant zijn om toeslagrechten met een extreem lage waarde te verkopen en daarvoor in de plaats een recht te kopen met een hogere waarde.

De meeste overdrachten van toeslagrechten vinden overigens plaats als grond wordt verkocht. Doorgaans worden de toeslagrechten tegelijk met de grond verkocht en is de waarde ervan verrekend in de grondwaarde.

Begin volgend jaar, voor de uiterste inzendtermijn van 1 april om in dat jaar nog te profiteren van de het toeslagrecht, zal de handel meer op gang komen, verwachten makelaars. Vuistregel is: hoe hoger de uitkeringswaarde per toeslagrecht, hoe hoger de marktwaarde. De waarde van een toeslagrecht is ten opzichte van vijf jaar geleden gehalveerd. Toen bracht een toeslagrecht met een waarde van 300 euro zo’n 2,25 tot 2,5 keer de waarde op. De prijs ligt nu tussen de 1 en 1,5. Rechten met een uitkeringswaarde van 1.000 euro of hoger brengen grofweg twee keer de waarde op. Vijf jaar geleden was dat nog vier tot vijf keer de waarde.

Of registreer je om te kunnen reageren.