Home

Nieuws 4558 x bekeken 2 reacties

Grondbacterie leeft van antibioticum

Londen – Franse en Canadese onderzoekers hebben in de grond een bacterie ontdekt die het antibioticum sulfadimidine afbreekt en tegelijk gebruikt om ervan te groeien. Sulfadimidine wordt ook gebruikt in de veehouderij.

Volgens  Ed Topp, onderzoeker van het Canadese onderzoeksinstituut Agriculture and Agri-Food Canada in Londen, Ontario, was het al wel bekend dat sommige bacteriën in de grond bestrijdingsmiddelen als het ware 'opeten' en gebruiken voor groei. Nieuw is echter dat ze dit ook doen met een antibioticum.
Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op de mate waarin bacteriën in de grond resistent zijn tegen antibiotica. Resten van antibiotica komen in de omgeving en grondwater terecht doordat ze worden uitgescheiden met de mest van dieren. Later zijn de onderzoekers ook gaan kijken of er verschil zit in de mate van resistentie tussen percelen grond die lang zijn blootgesteld aan antibiotica en percelen die 'schoner' waren.

Topp: “We zagen toen dat het antibioticum sulfadimidine vijf keer zo snel verdween op percelen die lang zijn blootgesteld aan antibiotica dan dat een ander type antibioticum verdween. In de grond vonden we toen een nieuw type microbacterium dat de sufadimidine opat en gebruikte voor zijn eigen stofwisseling. Deze vondst kan betekenen dat de negatieve effecten van antibioticaresten op de omgeving minder groot is dan we denken.”
Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Environmental Quality.

Laatste reacties

  • stowalbeet1

    Tot mijn verbazing wordt hier over een antibioticum gesproken. Volgens mij is sulfadimidine geen antibioticum maar een chemotherapeuticum.

  • b.brink1

    Grappig: 'tot mijn verbazing' en 'volgens mij ..' en ja Sulfanomiden zijn chemotherapeutica.

Of registreer je om te kunnen reageren.