Home

Nieuws 435 x bekeken

Gezondheidsclaims worden aan banden gelegd

Den Haag - Voedingsmiddelenproducenten die een gezondheidsclaim op hun product willen zetten hebben vanaf vrijdag alleen nog de keuze uit 222 claims die wetenschappelijk zijn bewezen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vrijdag wordt de Europese lijst van generieke gezondheidsclaims van toepassing. De NVWA houdt toezicht op deze Europese regelgeving.

Deze regelgeving moet consumenten beter beschermen tegen onjuiste claims. Dat zijn claims die niet waarmaken wat ze beloven of de consument misleiden. Producenten van levensmiddelen gebruiken regelmatig claims om hun producten aan te prijzen. Het gaat hier niet om de gegevens die verplicht op het etiket moeten staan, maar om extra informatie die bedoeld is om het artikel aan te prijzen. Bijvoorbeeld claims als ‘vezelrijk’, ‘zonder toegevoegde suikers’, of ‘goed voor de botten’.

De Europese verordening voedings- en gezondheidsclaims stelt regels aan de toelating van voedingsclaims en gezondheidsclaims. Voedingsclaims zeggen iets over de samenstelling van het product. Ze benadrukken dat er in een product meer of juist minder van een bepaalde voedingsstof zit. Deze voedingsclaims, zoals ‘natriumarm’ en ‘light’, zijn sinds langere tijd geregeld. De lijst van 222 toegestane gezondheidsclaims is opgesteld door de Europese Commissie.

Of registreer je om te kunnen reageren.