Home

Nieuws

Geen bedrijfsbehandelplan voor hobbydierhouder zonder productie

Den Haag - Alleen hobbyhouders met minder dan 25 dieren waarvan geen producten op de markt terecht komen, worden vrijgesteld van een bedrijfsbehandelplan. Voorwaarde hiervoor is wel dat de bedrijven een één-op-één relatie met een dierenarts hebben.

Hobbymatige bedrijven die wel producten van de dieren op de markt brengen, moeten wel voldoen aan het verplichte bedrijfsbehandelplan. Dat heeft staatssecretaris Co Verdaas besloten naar aanleiding van een motie van Henk Jan Ormel (CDA) en Elbert Dijkgraaf (SGP), waarin wordt gevraagd om ontheffing voor hobbydierhouders.

Verdaas wijst erop dat de regels niet primair zijn ontwikkeld voor hobbydierhouders. “Als er echter toch producten van deze dieren op de markt worden gebracht, moet het belang van volksgezondheid en voedselveiligheid voorop staan”, vindt de staatssecretaris.

Verdaas vraagt de productschappen niet tuchtrechtelijk op te treden per 1 december tegen hobbyhouders die aan de ontheffings-voorwaarden voldoen.

Recent meldde Verdaas dat er nog 7.000 veehouders waren die niet voldoen aan de antibiotica-regels. Vertegenwoordigers van de veehouderij gaven aan dat hierbij mogelijk veel hobbyhouders, vleesveehouders en gestopte bedrijven zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.