Home

Nieuws 2 reacties

Ganzenakkoord met reserve ontvangen

Den Haag - Het akkoord over de bestrijding van ganzenoverlast is met gemengde gevoelens ontvangen. Provinciale organisaties krijgen in het akkoord de mogelijkheid regionale afspraken te maken.

LTO-vertegenwoordigers reageren gereserveerd: "We zullen het ermee moeten doen", zegt Overijssels provinciaal woordvoerder Wim Brus. De jagersvereniging KNJV - niet betrokken bij het akkoord - gaat in eigen gelederen na of de leden aan het akkoord gaan meewerken.

De bestrijding van de ganzen is in het vorige week donderdag gesloten akkoord beperkt tot verjaging van kwetsbare gewassen in de periode van 1 november tot 15 februari, en afschot in de zomerperiode. Het akkoord biedt de mogelijkheid om provinciaal binnen de kaders van het akkoord specifieke afspraken te maken.

De Overijsselse en Groningse vertegenwoordigers van LTO Noord hebben zich tijdens het G7-overleg met de provincies en de natuurbeherende organisaties vaak kritisch opgesteld. Voorzitter Wim Brus van LTO Noord-Overijssel zegt dat het in elk geval goed is dat er een akkoord is. "Onze insteek is altijd geweest dat de gans moet worden bestreden, los van de vergoeding die er voor beschikbaar is. Wij hadden graag een beter akkoord gehad, maar je kunt ook niet blijven doorzaniken. Ik denk dat we er op provinciaal niveau in Overijssel wel mee kunnen werken."

Zwak punt in het akkoord is dat de wildbeheereenheden er een taak in krijgen toebedeeld, zonder er bij betrokken te zijn. Plaatsvervangend directeur Wim van der Es van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging KNJV zegt dat de organisatie zal kijken hoe de leden daarmee willen omgaan.

Gronings LTO-woordvoerder Alma den Hertog benadert het akkoord positief, ook al staat ze er niet bij te juichen: "Het is een goede zaak dat er een akkoord is, omdat alle partijen op structurele wijze het probleem willen aanpakken." Zij heeft echter zorg over lengte van de rustperiode voor winterganzen en de beperkte mogelijkheden voor het verjagen. Bovendien is de vraag of op lange termijn genoeg geld voor schadevergoeding beschikbaar is.

Laatste reacties

  • Gijs Gans

    gras is geen kwestbaar gewas de heer de koeier heeft alleen wat voor hem zelf geregeld echte lto er

  • Leo van Malsen

    Het is jammer dat de kanttekeningen die ik heb gemaakt op het accoord, niet passen in dit schermpje met maximaal 1500 karakters. Ik hoop dat de Boerderij het ergens kan plaatsen, want heb het hen wel toegestuurd. De gevolgen van dit accoord, of op zijn minst de onduidelijkheden erin, moet de agrarische sector niet onderschatten.

    Wie het wil ontvangen stuurt mij maar een mail: wbe@home.nl

    Ik neem aan dat dit niet in strijd is met de regels van de Boerderij, anders vraag ik de moderatie dat deel te verwijderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.