Home

Nieuws 7910 x bekeken 111 reacties

GD raakt deel wettelijke taken kwijt

Den Haag – Staatssecretaris van landbouw Sharon Dijksma haalt de overheidstaken weg bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Ze reageert hiermee op een motie van SP-Kamerlid Henk van Gerven die vraagt om een einde te maken aan de huidige opzet waarin een privaat bedrijf overheidstaken uitvoert. Dijksma vindt het gezien de aard van de GD niet logisch dat de GD een overheidsinstantie zou worden. Mede daarom worden de overheidstaken bij de GD weg genomen. Het gaat om de registratie van varkens via het I&R-systeem en laboratoriumonderzoek naar besmettelijke dierziekten.

De I&R-taken worden op korte termijn terug genomen door de overheid. Dit gebeurt in overleg met het Productschap Vee en Vlees. Het onderzoek naar besmettelijke dierziekten blijft de GD wel doen. “Gezien het bestaande wettelijke kader zie ik geen reden het bij de GD belegde laboratoriumonderzoek terug te nemen”, schrijft Dijksma. “De tijdige herkenning van een besmettelijke dierziekte is bovendien gewaarborgd doordat laboratoria, zoals de GD, positieve testuitslagen direct dienen te melden aan de NVWA.”

De niet-wettelijke taak van de basismonitoring van dierziekten in Nederland blijft voorlopig ook bij de GD. Dit programma draagt eraan bij om dierziekten snel op te sporen, zoals vorig jaar bij het Schmallenberg-virus gebeurde. Het ministerie heeft hierbij afspraken met de GD dat bijzondere bevindingen worden gemeld aan het ministerie. Dijksma wil via een onafhankelijk evaluatie laten uitvoeren naar de monitoring. Hiermee wil ze laten onderzoeken of de bestaande afspraken met de GD voldoende waarborging bieden dat relevante signalen van veterinaire en humane risico’s zo snel mogelijk bij de overheid bekend zijn.

Laatste reacties

 • politiek

  Een verstandig besluit. Mogelijk dat in artikel enkel bedoelt wordt de humane risico,s welke het gevolg zijn van dierziekten en besmettigen zoals b.v. een Q-koorts.
  Echter, de monitoring inzake humane risio,s inzake voedselveiligheid, kan en mag niet bij GD zijn/blijven.
  Nederland dient indeze Europese wetgeving te volgen. Vooral inzake het gebruik en (pro)hormonen in de veehouderij. Onduidelijk is de ,,macht,, die Europese Commissie heeft als er een lidstaat , Europese wetgeving inzake voedselveiligheid niet volgt.

 • leo,s vriend

  Ken je die van de klok en de klepel politiek??

 • drikhend

  Ja beste menkhorst deze klok heeft wel veel geluid maar volgens mij geen klepel . De beste heer politiek heeft overal informatie over maar schreeuwt veel . Maar met de rapporten die hij in zijn bezit zegt te hebben is hij niet in de openbaarheid getreden . Voedselveiligheid is bedrijfsleven zelf verantwoordelijk voor en dit probeert men zelf te borgen via oa. IKB ,Safe Feed Trust Q enz. De NVWA heeft toezicht op voedselveiligheid .En zijn hormonen verhaal is nog nooit onderbouwd . Wat veel boeren graag zouden zien . Want dit is een slecht verhaal als het niet waar is moet het de wereld uit en als het waar is moet er strenge maatregelen genomen worden . En verdiend politiek een schop onder zijn reed omdat hij de bewijzen niet openbaar heeft gemaakt . En is hij geen haar beter dan de gebruikers van deze middelen .

 • politiek

  Nou, nou, beste Drikhend. Ferme taal ! . Ik heb eerder aangegeven inzage te willen geven in mijn dossier/rapporten ( ook vertrouwelijke). Als er dan wat plezier gemaakt wordt om misvormde kinderen haak ik inderdaad af.
  Dat neemt niet weg dat er nog Wob procedure,s lopen , en die zijn vanwege het onderwerp ( beta-agonisten in de veehouderij ) gevoelig denk ik.
  Voeselveiligheid en volksgezondheid zou juist heel open en transparant moeten zijn. Het is al beschamelijk als daar Wob procedure,s voor nodig zijn. !
  Nog even geduld dus. ! ( ik meende dat ik geduld met een d behoorde te schrijven )

 • drikhend

  Beste Politiek . Ik maak in ieder geval geen plezier om misvormde kinderen en zowel lichamelijk als geestelijk zieke mensen . En ik denk de meeste mensen niet . Het niet weten en kennen van een probleem is als zelfde dat het voor hen niet bestaat . Dus is van mensen die weet hebben van deze zaken en een zogenaamde openbare bestuurlijke functie bekleden . Het niks meer dan normaal om de bewijzen openbaar te maken . Het gezegde wie zwijgt stemt toe . Is na mijn mening dan de waarheid als men zaken verbergt voor de openbaarheid .Elk kind dat dan mismaakt geboren wordt is er een te veel . Dit als u verhaal waar is . Is elke dag langer weer meer mismaakte kinderen . Ik zou heer niet van kunnen slapen als ik deze informatie in handen had . En deze zorgen dat de pers ze in handen kreeg .

 • politiek

  Beste Drikhend.

  Wakker liggen om misvormde kinderen.? Wakker liggen om vrouwen met borstkanker.? Wakker liggen om diabetespatienten type1. ?
  Drikhend, gelukkig maak je er geen plezier om.
  Wakker liggen heb ik er overigens ook (veel) om gedaan. Ben bewust dat er niet voor niets zwijgplichten op liggen.
  Drikhend , inderdaad , wie zwijgt stemt toe. Tot heden zwijgt de Overheid.? !

 • denker123

  Politiek is gewoon tegen elke vorm van dierlijke produktie.Op een ander onderwerp op boerderij ''Millieugroep waarschuwt voor gif op groente en fruit'' reageert hij niet ,al hoefde hij hier maar in te koppen om een doelpunt te scoren over zijn hormonen.

 • Flyinghollander

  Politiek vergeet zijn pilletjes en afspraken met gezondheidsinstelling regelmatig dat ie dan hier weer reageerd, is ie erg verward.

 • politiek

  Beste denker123 en Flyinghollander

  Beter is het om uw energie te stoppen dat er een sluitend controlesysteem komt in voedselveiligheid agrarische sector. Het lijkt de maffia wel ! . Je kan wel monsters , uitslagen , enz. laten verdwijnen en monsterbegelijdingspapieren ,,aanpassen,, Dat houdt echter niet in dat het voedsel dan plots weer veilig is.
  Open en transparant zijn dus.
  Gunstige uitslagen/monsters/papieren behoef je niet te laten ,,verdwijnen,, of aanpassen.
  Je spot zo met gezondheidsbelang van mensen. Weerleg het maar , daar heeft de consument meer aan !

 • drikhend

  Beste Politiek Ik denk dat Denker en Flyinghollander geen ambtenaar of politieker zijn . En alleen maar op een ludieke wijze willen aangeven van u schrijft en beweert veel . En soms aangeeft bepaalde bewijzen in bezit te hebben . Kom maar op maak maar openbaar . De boeren moeten aan IKB ,KKM of voedselveiliheids certificaten voldoen . Antibiotica registreren. gewasbeschermingsplan maken en aangeven bij niet volgen van plan waarom afgeweken enz. Hier zijn weer certificeringsbedrijven voor nodig om zaken op te zetten en te controleren . Dit kost de boer allemaal geld en zijn product brengt geen cent meer op maar anders mag men niet leveren . Dat schakels na de boer knoeien kan de boer niet zien en weten . En dus hoeft hij of zij niets te weerleggen . Maar het toezicht van de overheid moet ingrijpen . Doen deze dat niet is het de politiek die moet ingrijpen . En u bent politiek en heeft weet van deze zaak . Dan weet u dat is uw taak. En zwijg over zwijgplicht . Dit is gewoon uw plicht .Allemaal zakkenvullers die van de boer en de gewone werkman profiteren .

 • alco1

  Drikhend, probeer politiek niet ergens van te overtuigen, dat lukt je toch niet. Hij blijft rondzweven in zijn waan ideeen. Dat gelach om gehandicapte kinderen komt via mij. Ik vertelde hem dat ik ervaring had met deze kinderen en moest lachen om zijn overdreven benadering. Zoals gewoonlijk luisterde hij weer niet goed en maakte het zo dat ik lachte om die kinderen. Op alle reacties zemelt hij hier over door. Te zielig voor woorden, maar voor mij een bewijs dat hij hulp nodig heeft.

 • drikhend

  Beste Denker en Flyinghollander Tussen de regels door denk ik te lezen dat wil aangeven dat toezicht bij de overheid een groot zootje is waar het alleen maar gaat om zoveel mogelijk geld binnen te halen . En de politiek hier geen greep op heeft om dat ze geen kennis van zaken hebben . En dus hier hun vingers niet aan willen verbranden .Want na de politiek een goed betaalde baan is welkom .Politiek weet ook donders goed dat bijna al residu gevallen het gevolg is van vervuild geleverd voer aan de boer . De veroorzaker is niet de boer maar de voor gaande bewerkers . Nu houd hij de boeren een spiegel voor die hij elders niet durft te tonen. Want dan zal hij met bewijzen moeten komen . Anders zullen deze de schade op hem verhalen . Dan is het makkelijker tegen de boer aan te schoppen . Deze veroorzaakt in bijna geen een geval de schade . Maar betaald wel voor alle certificaten en controles . En bij schandaal veroorzaakt door anderen daalt zijn opbrengst prijs van zijn product . Deze schade kan men op niemand verhalen . Dan wordt je ook noch eens als zondebok neergezet .En de grote jongens die de buit binnen hebben gaan als ze kunnen de dienst uit maken .Het is een kunst veel te praten of schrijven en uiteindelijk niets gezegd te hebben .Zo hou je de schijn mee maar de rug vrij .
  Of het

 • jordi 1455

  politiek

  Volgens mij heb je het Haagse virus te pakken.
  Als dit geklooi in Den Haag door gaat met die zogenaamde vergroening.
  Dan kun jullie ooit op rekenen dat een boze boeren menigte bij jullie in den haag op de stoep staan, eerst zijn wel beschaaft, maar als jullie gaan verschuilen achter de ME en ze arresteren boeren kunnen jullie op rekenen dat het niet zonder een knokpartij gaat. jullie mogen hopen dat de boel niet in de lucht gaat. dit is geen dreigement maar een SCENARIO.
  Stop met boeren pesten en Nazi-praktijken.
  heel Nederland is het beu dat het al het geld dat we inleveren grotendeels over de balk wordt gesmeten.

 • Bison

  Jullie moeten politiek maar eerste minister maken,..hij weet precies hoe het moet en maakt van Holland 'de hof van eden' eer het voorjaar is.LOL

 • Mozes

  Politiek spreekt zichzelf tegen. Hij heeft hele verhalen over hoe de overheid de controles niet goed uitvoert, onderzoeksuitslagen achterhoud en kamerleden die zwijgplicht hebben. De hele overheid is corrupt en vormt een komplot ten koste van de voedselveiligheid. Nu juicht hij het toe dat deze desfunctionerende overheid taken van de GD overneemt?
  Het lijkt erop dat politiek van gekkigheid niet meer weet waar hij tegenaan moet schoppen.

 • politiek

  Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor voedselveiligheid en tengevolge daarvan volksgezondheid. Ieder verschuild zich maar achter een ander. ?? Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor die besmettelijke dierziektes die niet alleen een gevaar zijn voor elkaar zijn maar ook voor de mens. Ieder verschuild zich maar wat achter een ander ??. Is dat GZ, laboratoria, Productschappen, NVWA, IKB, Safe Feed Trust Q, Minister, Staatssecretaris , belangenbehartigers, bedrijfsleven, vleesfabrieken, voerfabrieken, Het sterrensyseem wat onlangs is ingevoerd, enz. enz. Ieder zit elkaar wat aan te gapen, taken zijn naar elkaar gedelegeerd of gemandateerd , dus niemand voelt zich verantwoordelijk. Dat geeft een enorme ruimte voor het bedrijfsleven om creatief met regels om te gaan !
  Of moet gewoon de consument dat risico maar nemen. ?? en is er dus geen veiligheid ??

 • jordi 1455

  politiek

  de Voedsel en waren autoriteit is verandwoorlijk voor dat dat controles goed worden uitgevoerd, ik heb laatst een keer in de boerderij gelezen dat een boer de boel moest sluiten omdat er kalveren dood gingen aan zoutvergifteging doordat het melkpoeder niet voldeed aan de wettelijke voorschriften. de boer heeft een rechtszaak aangespannen tegen de fabrikant van het melkpoeder maar de fabrikant ging vrijuit, terwijl er bewijzen zat waren, je zou kunnen spreken van corruptie. Ook was er niet juist gehandeld door autoriteit want de boer kreeg geen kans om de situatie te verbeteren.

 • politiek

  jordi 1455

  De MACHT binnen de macht heb ik vaak horen zeggen.
  Dus de verantwoordelijkheid van de NVWA is groter als die van de verantwoordelijk minister ?

 • politiek

  Hebben tweede kamerleden mogelijk ook nog een taak of verantwoording inzake volksgezondheid ?

 • leo,s vriend

  Jordi, OF dat artikel was 'gekleurd'. Wij kunnen niet controleren dat wat daar allemaal geschreven is ook het hele verhaal is.

 • drikhend

  Dus Politiek de ambtenaren zijn de baas en de minister is maar een zetbaasje . Elk bedrijf is verantwoordelijk voor zijn deel in de schakel . Dus ook de transporteur , loonwerker, dierenarts , leveranciers voor benodigdheden enz. En controle daarop is eerder al besproken . En toezicht houden houd ook in dat bij overtredingen door de NVWA opgetreden moet worden . De boeren zijn gewoon ook een schakel van het geheel . En net zoals bij de gemiddelde Nederlander zitten er bij de boeren en andere bedrijven altijd wel enkele bij die niet altijd het liefste schatje zijn . Maar deze zijn meestal wel bekend . Als deze dan de hand boven het hoofd gehouden worden door NVWA . Kun je een betoog houden beste Politiek voor betere borging van voedselveiligheid . Maar niemand anders dan een opsporingsambtenaar ambtenaar mag handhavend optreden . Dus ga met uw verhaal naar Den Haag en zet ze daar maar recht . Want u bent zo zeker van uw zaak . Maak uw bezittende rapporten openbaar en u zult veel bijval krijgen en een gevierd man zijn .

 • drikhend

  Beste Jordi Ik heb dat verhaal ook gelezen . En snap het hele verhaal wel en niet . Lees ik het verhaal als boer dan denk ik wat een arme stakkers die hebben ze goed te pakken . Dit moet niet kunnen en deze man is nog wel van goed vertrouwen want hij geeft de fabrikant kans om nieuw en betere poeder te leveren . Maar ik heb zelf ook in de handel gezeten . Lees ik dit verhaal als handelaar . Dan denk ik dat hij zelf de zaak ook niet in orde heeft gehad . En dat de voerfabrikant hem daar opgepakt heeft . En het wel of niet goed zijn van de melkpoeder dan door de boer niet meer hard te maken is . Dit omdat het andere probleem ook de oorzaak zou kunnen zijn . En de rechter dan zekere voor onzekere kiest en de zich neutraal opstelt een het eigenlijk niet weet en dus niemand veroordeelt .En als boer en handelaar te samen denk ik dat als ik zo zeker was de melkpoeder fabrikant niet zo lang de kans had gekregen als het allemaal zo erg is als deze mensen daar vertellen . Voor hem 10 andere . Elk verhaal heeft twee kanten en met welke pet op lees je het .Let wel op met dit verhaal wil ik niemand vrij pleiten en niemand de schuld geven alleen maar aangeven dat zulke zaken een zeer moeilijke materie zijn . En als je met grote jongens gaat rechten je zelf de zaak goed op orde moet hebben want geld is macht .

 • politiek

  Beste Drikhend

  Graag zou ik eens met je in overleg gaan ! . Gewoon bij mij aan de keukentavel. ! of elders. Hopenlijk heb je dan hele scherpe vragen naar mij en maak je het mij heel moeilijk. ! De uitdaging van mij is uiteraard alles te staven of weerleggen wat ik eerder heb vermeld/geschreven. Of uw vragen weerleggen . Ik hoop oprecht dat u mij duidelijk kan maken dat het voedsel ,,veilig,, is en de veehouderij Nederland veilig is. Dit ten gunste van de volksgezondheid.
  Graag zou ik een ,,gevarieerd,, groepje hebben van pakweg een 6 tal personen van zowel de veeouderij als de ,,oppositie,, veehouderij. Wel met begrip naar elkaar. Vergeet niet dat de ,,oppositie,, uw afnemers /klanten/consumenten zijn.
  Als je vooraf die ,,oppositie,, al ,,ziek,, verklaard heeft uiteraard overleg geen enke nut. ! en haak ik ook af. ( of spot met uw slachtoffers)
  Uiteraard mag je achteraf wel je mening geven. In 1 overleg kunnen we echt niet alles clean, open en transparant maken ! .

 • drikhend

  Beste Politiek Ik en vele met mij spotten niet met slachtoffers van iets . Verder is dit een openbaar forum waar iedereen die wil aan kan deelnemen . En dat moet zo blijven . En dus geen achterkamer politiek worden . Ieder kan op nette manier zijn mening geven . De boeren en ik hoeven niet te bewijzen dat voedsel veilig is . Wij zijn een deel van de kolom en moeten ons werk goed doen en anders moeren wij uitgesloten worden van leveren van dieren of producten . Wij hebben geen zicht en macht over wat er de rest in de voedsel kolom gebeurt .Maar als deze rommelen moeten zij ook uitgesloten worden van leveren . Hiervoor zijn controle bedrijven voor verantwoordelijk en de NVWA doet toezicht . Maar er zal eerst bewijs materiaal moeten zijn wil men overgaan tot actie . Niemand kan bewijzen dat voedsel veilig is of men moet echt alles onderzoeken . Zo gouw men iets vindt is bewijs van onveilig voedsel geleverd .Een verdachte hoeft voor de rechter zijn onschuld ook niet te bewijzen maar de rechter moet wel de schuld bewezen hebben wil hij hem veroordelen . Open en transparant . De akten in u bezit publiceren is beter dan al ons gezever op dit forum ,

 • politiek

  Beste Drikhend .
  Een vreemde reactie. Wij hoeven niet aan te tonen dat het voedsel veilig is ! ? . Het lijkt de LTO-Nederland wel ! Die vind ook dat verantwoording voedselveiligheid elders ligt.
  Als de kolom veehouderij maar zorgt dat (bewijs)materialen uitgefilterd worden is het voedsel plots veilig want men kan niets meer bewijzen. !
  U haalt aan dat het een openbaar forum is waar ieder kan deelnemen en op een nette manier zijn mening geven en dat dit zo moet bijven.
  Gaat het over voedselveiligheid dan benoemd u het gezever. ! Graag dus wat netter Nederlands gebruiken. ! ( en respect voor uw slachtoffers )
  Ik heb u uitgenodigd , open en transparant voor inzage in die vaak vertrouwelijke stukken. Als u niet spot met uw slachtoffers bent u nog steeds welkom. Voor een ,,frisse,, discussie heb ik aangegeven graag een gevarieerd groepje te hebben. Veehouderij en oppositie.
  De angst slaat toch niet toe hoop ik ?. Zo open en transparant is men dan plots niet meer ! .

 • politiek

  WETTEIJKE TAKEN NEMEN ? . Net zoals Drikhend aangeeft , dat is onze verantwoording niet !!!??? Bescherming mens en dier moet de NVWA maar op letten ! . Zeer terecht en verstandig is dus om dan die wettelijke taken weg te nemen bij de Gezondheidsdienst. Zeer terecht en verstandig is om de Productschappen ( semi-overheid) op te heffen. Een verstandig besluit. De risico,s zijn onverantwoord groot geworden als dat op zijn ,,boers,, blijft gaan. Als wij maar zorgen dat ze ( de Overheid) niets kunnen bewijzen is alles goed en veilig.! Tot het uit/weg filteren van laboratoriumuitslagen toe ? ! .Hopenlijk gaat er de Overheid een krachtig controlesysteem tegenover zetten nu de sector veehouderij zo laks met verantwoordelijkheden omgaat. Een controlesysteem wat ook de Europese Wetgeving inzake voedselveiligheid en volksgezondheid controleerd en najaagd. Ook daarin blijft Nederland nog fors in gebreke. Ook om de Wettelijke Veewetziektes bij een eventuele uitbraak onder controle te houden.
  Ook om bij ziektes als Q-koorts eerlijker,eerder, opener en transparanter te handelen. Dit in belang van vooral ook mensen. De sector weigerd om verantwoording te nemen indeze dus is het geheel logisch en mijn inziens ook VERPLICHT dat overheden zijn verantwoording pakt.

 • joannes

  Politiek, nog een keer! Je gedram over de boeren verantwoordelijkheid voor veilig voedsel en alle ziektes die er van komen is één grote dwaling! In het verleden werd voedsel alleen op vertrouwen verhandeld en had een boer bijna alle middelen zijn vee betrouwbaar voedsel te voeren. (uitgezonderd de situaties dat een buurman bv lood in je weiland gooide) Maar tegenwoordig met ver doorgevoerde specialisaties en allerhande hulpmiddelen worden melk, vlees en eieren geproduceerd met velen en ligt de controle verantwoordelijkheid bij de overheid voor wat betreft regel en wetgeving en die heeft zaken wel of niet gedelegeerd. Hoe kan je een boer nog verantwoordelijk houden in deze omgeving waar hij diensten van veeartsen, voerleveranciers, en fokkers koopt in het vertrouwen dat deze mensen zich aan de wetten en regels houden. Een boer kan alleen aangesproken worden op het houden en de verzorging van zijn vee waarbij zelfs ziekte buiten zijn invloeds sfeer kan insluipen. Denk aan de vogelspest. (In een bejaarden tehuis sterven ook mensen ondanks de goede verzorging!) De dwaling die jij maakt is de paralel met bv de retail. Zie vervolg

 • joannes

  Vervolg #27 De retail neemt alle verantwoordelijkheid voor verkochte producten naar de consument omdat zij deze met hun grote apparaat en inkoopvoorwaarden door kunnen leggen naar hun leveranciers. Het feit dat de grote retailers dit doen is een verlichting voor de overheid die daar handig gebruik van maakt. Retailers hebben die taken ivm imago schade, dus die oude vertrouwens relatie, verlieverlee opgepakt. Boeren die aan het begin van de keten staan hebben de middelen, de omvang, de kennis, de marge, de vaardigeheden en de tijd niet om dezelfde verantwoordlijkheid als een grote retailer te dragen. Ze hebben zelfs de middelen niet om hun verkoopprijs te bepalen. Het enigste middel wat ze hebben is hun genius inzetten om op de goedkoopste manier product te leveren zodat zij een kans maken op een netto marge. Nu dat genius gebruik gaat 2 richtingen in en dat is uitval voorkomen en minimale arbeid per dier (oftewel schaalvergroting, automatisering en autonomie voor het dier)

 • joannes

  Vervolg #28 O ja, Politiek, wat ik vergeet is, door die controlemiddelen en verantwoordelijkheden bij retailers te leggen, die dit in inkoopvoorwaarden weer doorleggen naar producenten, ontstaat er een concentratie van controles en controle organen met veel bestuurlijke macht. Zij zijn het die de normen zetten, bepalen en handhaven. Zie voorbeelden van bv castratie, kippenvlees, slachtmethoden, enz, enz, Producenten als boeren, welleswaar met tegensputteren, moeten uiteindelijk aan deze inkoopvoorwaarden weer voldoen. De autoriteit en kennis van boeren wordt alleen nog minimaal meegewogen bij beslissingen over de normen. Zie bv de vrije uitloop in realtie tot dioxine in eieren. De ¨wetenschap¨ en de ¨consument¨ denken zelf het beste te weten wat een goed product voor hen is en regelen dit in een vage, chaotische, politieke discussie via de retailer naar de boer, de producent. Dus verantwoordelijkheid bij de boer is getransformeerd naar: een boer moet luisteren en uitvoeren! En jij..... bent een goed voorbeeld van deze perceptie in je gedrag!

 • politiek

  Beste joannes.
  Denk liever aan uw slachtoffers. MRSA, ESBL, Q-koorts, Kankerpatienten. ( vooral borstkanker) hart en vaatziekten, diabetes, misvormde kinderen enz. . U doet evenals anderen uw uiterste best verantwoordelijkheden elders weg te leggen. U dom gedragen wil niet zeggen dat je verantwoordelijkheden kan en mag ontlopen.
  Hoe je over mij denkt ?, ach dat laat me koud.
  Wob procedures over ,,het systeem,, hoe het werkt ( of behoord te werken) waar je naar verwijst lopen al een 10 maanden. ! ? . Zo open en transparant gaat dat echt niet , anders behoeft dat niet zo lang te duren .
  Zoals eerder gezegd. Voedselveiligheid veehouderij, volksgezondheid behoord open en transparant te zijn anders ga maar eens nadenken waarom dat niet is. !
  Ook dat is uw verantwoordelijkheid, Joannes.

 • joannes

  Als ik denk aan die slachtoffers waar je het over hebt is het voor de gemeenschap en hun besturen een simpele statestiek. De gemiddelde leeftijd loopt nog steeds op en is nog nooit zo hoog geweest. Dus met de algemene gezondheid is het niet slechter gesteld. Het is nog nooit zo goed geweest! Dat je je zorgen maakt is je eigen doodsangst die je projecteert op een gemeenschap die nog nooit zo verantwoordelijk en gecontroleerd functioneerd. Mensen, alle levende wezens, blijven doodgaan en dat is inherent aan het leven.

 • politiek

  Ter herinnering, misvormde kinderen is al bij de geboorte ! Diabetes type 1 is al vaak vanaf steeds jeugdige leeftijd.

 • joannes

  Politiek, ter herinnering, de gemeenschap is sinds de jaren 60 aan de pil, de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen is nog nooit zo oud geweest en loopt nog op, statistisch is het het cholostrol gehalte al jaren te hoog, overgewicht is epidemisch, lichaamsbeweging is aanzienlijk minder door veranderde arbeids omstandigheden en mechanisatie, enz, enz, Kortom de levensomstandigheden, waarin al die ziektes die je heel kort door de bocht op het bordje van de boer schuift, zich manifesteren zijn behoorlijk gewijzigd en kunnen, inmiddels voor een deel, al direct met levensstijl worden verklaard. Vroeger werd men niet zo oud en nu vegiftigd men zichzelf met allerlei leef en eetgewoonten. Boeren hebben misschien nog wel de minste invloed op de gezondheid van de gemeenschap omdat ze dagelijks, afhankelijk als ze zijn van productie, optimale levensomstandigheden voor hun producten nastreven die alleen groeien wanneer ze goed verzorgd worden. En daar ben ik boer genoeg voor om te weten dat een goed groeiend product gezond is. Iets wat veel producenten van bv CocaCola of al die andere dranken en genots en hulpmiddelen nooit op het echte leven hebben kunnen ervaren.

 • politiek

  Kort door de bocht ? Hormonen ? joannes, ik schrijf het letterlijk over uit de rapporten enz. Een paar dagen geleden was er een tv-uitzending over gebruik van het des-hormoon vroeger bij mensen . Tot 2 generaties later worden er nog lijntjes getrokken naar onvruchtbaarheid. Ofwel bij de kleinkinderen van de huidige oma,s.
  Dat geeft de veehouderij echter geen enkel recht om ook maar hormonen te gebruiken. Jarenlang.
  Ben volwassen en ga niet telkenmale over iets anders paten.
  Je kunt wel proberen door het vernietigen van monsters , uitslagen in de veehouderij enz. alles ,,veilig,, te praten maar dat is frauderen.
  Beschamelijk en verwerpelijk vind ik als je er ook al CocaCola en andere dranken erbij wilt betrekken. Probeer je eigen producten te verdedigen door eerlijk te zijn.

 • politiek

  Kort door de bocht ? Hormonen ? joannes, ik schrijf het letterlijk over uit de rapporten enz. Een paar dagen geleden was er een tv-uitzending over gebruik van het des-hormoon vroeger bij mensen . Tot 2 generaties later worden er nog lijntjes getrokken naar onvruchtbaarheid. Ofwel bij de kleinkinderen van de huidige oma,s.
  Dat geeft de veehouderij echter geen enkel recht om ook maar hormonen te gebruiken. Jarenlang.
  Ben volwassen en ga niet telkenmale over iets anders paten.
  Je kunt wel proberen door het vernietigen van monsters , uitslagen in de veehouderij enz. alles ,,veilig,, te praten maar dat is frauderen.
  Beschamelijk en verwerpelijk vind ik als je er ook al CocaCola en andere dranken erbij wilt betrekken. Probeer je eigen producten te verdedigen door eerlijk te zijn.

 • joannes

  Politiek, jij haalt er iedere keer hormonen bij en ik pareer met: een boer is inmiddels voor een groot deel afhankelijk van zijn, bij wet en regels, geregelde leveranciers. Kortom wanneer het voer of wat dan ook verkeerd zou zijn, zou het niet op de markt verkocht kunnen worden. Daarbij; alle professionele bedrijven kunnen alléén producten afzetten die streng gecontroleerd en getraceerd kunnen worden. Huisslachtingen bestaan bijna niet meer. Dus geen boer heeft belang bij illigaliteit of problemen. Zijn risico´s zijn veel te groot. Maar wat is je antwoord op die gewijzigde levens omstandigheden waar een boer geen enkele invloed op heeft en die consumptie patronen waarin allerlei exotische dranken, maaltijden en reizen, door inmiddels multinationals worden aangeboden? En vergeet niet de Illigaliteit, en zelfs gedoogde illigaliteit, die er in de gehele gemeenschap bestaat, denk aan de drugs en alcohol.Maar wie gedoogt? De overheid! De jeugd zoekt op alle gebied grenzen op en krijgen op zeer late leeftijd nog kinderen die een vergrote kans hebben op afwijkingen. Je myopische blikveld is niet meer dan een vooringenomen houding om de aandacht te krijgen of af te leiden!

 • joannes

  Wat ik vergeet Politiek, je gebruik van het woord ¨eerlijk¨! Voor alle duidelijkheid gaan we naar een neutrale site voor een definitie van het woord: http://nl.wikipedia.org/wiki/Eerlijkheid Zoals je ziet kan je nogal wat draaien aan het woord eerlijk geven maar met de manier/vorm die jij gebruikt lijk je me te betichten van ¨oneerlijkheid¨ of niet te vertrouwen. Nu, na alle woorden die ik geschreven heb op je commentaren met alle, nb publieke info over de feiten, beticht te worden van oneerlijkheid is het laatste wat ik van je verwacht. Ik maak het je zo duidelijk dat geeneens aan me hoeft te twijffelen en je blijft door drammen op ¨eerlijke¨ producten. Je blijft zo halstarrig met die woorden door drammen, dat je het, of niet begrijpt, of gewoon ¨oneerlijk¨ bent in een, mogelijk persoonlijke, mogelijk doelgerichte vegetarische aktie, boeren in diskrediet wilt brengen. Hoelang blijf je de site nog bevuilen?

 • drikhend

  Beste Politiek Nee wij hoeven niet te bewijzen dat voedsel veilig is . Sterker nog dat moeten wij ook niet mogen u geeft zelf al aan dat er gerommeld kan worden met rapporten . Je laat een slachter zijn eigen vlees ook niet keuren . Maar de boer moet wel aantonen dat hij of zij volgens de regels veilig heeft gewerkt en met erkende bedrijven die volgens de regels werken zoals beschreven . Het product moet van grondstoffen tot eindproduct in elke schakel bij elk bedrijf volgen en te controleren zijn . Hij moet dus als onderdeel aantonen dat zijn werk (melk ,vlees , graan enz. ) veilig is . Het bewijs van niet veilig moeten de controle instanties leveren . Als dat het geval is of zou zijn . En de NVWA ziet toe en controleert en handhaaft als goed is indien nodig . Als wat u stelt de boer zou moeten bewijzen dat zijn product veilig is . Denk ik dat we net zoals bij mest monsters veel onverklaarbare uitslagen kunnen verwachten . Maar dan in nadeel van de volksgezondheid want uiteindelijk zullen de kwaad willende bedrijven zoeken naar bij hun passende laboratoria . Want veel klanten betekend veel geld omzet . En volgens u heeft de overheid ook boter op zijn hoofd . De goed willende bedrijven zullen er voor waken om met rommelaars zaken te doen . Want eenmaal in de krant met schandaal kan funest zijn . De rommelaars zijn veelal bekend en de handhavers zullen hier tegenop moeten treden

 • drikhend

  Beste Politiek # 30 . Veel mensen worden helaas ziek en soms al heel jong . U geeft zelf al aan dat er generaties tussen kunnen zitten . Elders geeft Joannes al enkele zaken aan die laatste jaren veranderd zijn . Dit heeft te maken met betere leef omstandigheden het eerder ontdekken van ziekten . Beter en voldoende voedsel beter arbeidsomstandigheden enz. Door welvaart ontstaan . Maar welvaart kent ook problemen . Denk aan de kunstmatige smaak en kleurstoffen in voeding en fastfood ,suikers , enz. in onze voeding . Dit kan een nadelig effect hebben op de gezondheid . Verder uitlaad gassen enz. zijn ook alleen maar toegenomen wat ook niet gezond is . Zo kun je veel zaken noemen . En ben met u eens dat landbouw ook zal bijdragen aan negatieve zaken voor de volksgezondheid . Maar noemt u eens een bedrijfstak waar dit niet het geval is . En overal wordt er aan gewerkt om dit terug te dringen . Maar even wat ziektes opnoemen en deze maar richting boeren schuiven is wel heel erg kort door de bocht . Soms kan eet en leef patroon aanpassen al veel problemen voorkomen . Helaas zijn er ziekten die zowel bij mens en dier voorkomen . Maar dat is van alle tijden . Maar vroeger was de burger minder mondig en was de kennis minder en werd dit maar geaccepteerd . Maar gelukkig is de burger mondiger en kennis in de bedrijven groter . En zijn bedrijven al jaren bezig met ziekten proberen uit te roeien . Hier voor zijn ook weer voorschriften van overheid die lijdend zijn .

 • politiek

  joannes en drikhend
  Ben gerust dat ik echt niet al die moeilijke woorden van u ga nazoeken wat ze betekenen. Ook niet die andere lijntjes waar u naar verwijst. Uiteraard mag u ze best gebruiken.!
  Opmerkelijk vind ik dat u nog een stapje verder gaat door ook alcohol en drugs-gebruik erbij te betrekken. Als het een soort gedoogde illigaliteit is door de overheid , dan zal hormoongebruik veehouderij volgens u ook wel mogen.
  Echter, dan geld Europese Wetgeving. Nederland kan als land dat misschien nog wel wat proberen te gedogen maar het is tegen Europese wetgeving in.
  Of Nederland moet als lidstaat afscheid nemen van de EU en dan kun je uw eigen wetgeving inzake voedselveiligheid en gedoogbeleid maken.
  En drikend , of de overheid boter op zijn hoofd heeft ? , dat heb ik nimmer gezegd. Wel heb ik gezegd dat er een zwijgplicht op rust.

 • drikhend

  Beste Politiek U schrijft het letterlijk over uit de rapporten . Dus maak ze maar openbaar . En iedereen weet hoe het zit . En als het zo zit dan is alles wat wij geschreven hebben gezever . En de andere uitslag mag u dan zelf een woord geven . Dat bedoel ik met gezever . Ik wil niemand beledigen . En zeker niet zieke of ander minder bedeelde mensen .

 • politiek

  Beste drikhend,
  Ze zijn ingebracht in de Wob procedures. Helaas duren die al meer als 10 maanden en ik denk in dit tempo er nog wel wat maanden bij zullen komen.
  Uiteindelijk wordt alles publiekelijk of ik moet ingaan op een zwijgplicht aangeboden door de overheid !

 • joannes

  Politiek, meester in de verdraaiïngen van woorden,ik suggereer helemaal geen niet dat hormoongebruik wel zou mogen. Ik toon aan dat de gemeenschap het in hun jeugd niet zo nauw neemt met hun gezondheid en dat de overheid dat nb tolereert. Daarbij suggereer ik dat dit zeer waarschijnlijk ook ziektes kan veroorzaken. Een deel daarvan zijn overigens aan aangetoond zoals: de overvloed aan tussendoortjes, en niet te vergeten suikerhoudende frisdranken! Dan, wanneer je mijn woorden niet begrijpt, hoe kan je wijs woorden uit een ambtelijk overheids rapport? Het komt waarschijn neer op de laatste conclusie in reactie #37: je halstarrigheid heeft alles te maken met een

 • joannes

  Vervolg #43 met de oneerlijkheid van U die gemotiveerd is door een persoonlijke of mogelijk zelfs een collectieve aktie tegen boeren. UItvoerende Boeren die steeds meer regels en wetten krijgen opgedrongen door wetenschappers en consumenten die alleen maar uit een boekje, een krant of een WD advertentie campagne hun bron informatie krijgen en die, wanneer je een inhoudelijke discussie wilt starten, deze afhouden met de , letterlijke, woorden, ¨ben gerust dat ik echt niet al die moeilijke woorden van u ga nazoeken¨. Je bent dus gewoon een luie, laag opgeleide, opinie voerder, die, jammer genoeg ook nog stemrecht heeft! Hier wordt agrarisch Nederland dus mee naar de afgrond gedreven!

 • politiek

  Beste joannes,
  Met uw woorden heb ik echt niet zo,n moeite. Vooral niet na de ,,training,, die ik inmiddels al wel heb gehad of hormoongebruik in de Nederlandse veehouderij is toegestaan. ( jarenlang) Overigens was de Europese Commissie , Directoraal-Generaal gezondheid en consumenten ook gewoon van mening dat Nederland antwoord en duidelijkheid moet geven. Gewoon conform de Europese Wetgeving dus en niet conform wat gedoogbeleid waar u naar verwijst.

 • politiek

  joannes,
  Voor de duidelijkheid. Ik ben NIET tegen boeren. Vooral niet tegen de boerengezinsbedrijven die mijn inziens ook slachtoffer zijn/worden van die praktijken. De mega-bulk-cultuur industrie heeft teveel de macht overgenomen van het boerenwereldje. Als boer had je vroeger nog een naam , nu ben je een nummer wat ze ook telkenmale kwijt zijn als je aan je cooperatie producten wil leveren. De grotere mega-bulk ondernemers hebben nu nog wel een naam.
  Mijn insteek is doodsimpel als die agro mega-bulk cultuur al zoveel macht heeft dat je hormoongebruik veehouderij behoort te gedogen, je de Gezondheidsdienst Dieren de normen op kan leggen , want daar ging dit lijntje tenslotte over , je laboratoria de wil op kan leggen dan heeft onze nieuwe staatssecretaris een taak die al goed is ingezet.
  Dit ook voor behoud en toekomst van de boerengezinsbedrijven.

 • joannes

  Politiek, neem dan ook nog een ¨training¨ correct lezen. Dit omdat ik nergens in mijn schrijven naar gedoogbeleid voor hormoongebruik verwijst! Gedoog beleid komt bij mij alleen ter sprake wanneer ik het over de drugsbeleid en jeugdgezondheid heb. Je blijft politiek, Politiek, met voordurend de nb schriftelijke communicatie op je eigen vooringenomen manier te misbruiken. Ik begrijp dat politiek discussie vooral voor de toeschouwers is die voor of tegen zijn naargelang hun voorkeur en dat het zelden om de inhoud maar vooral om het standpunt gaat. Nu, ik hoop dat voor een aantal de schellen van hun ogen vallen bij dat gestuntel en die verdraaiïngen van jouw. Het is niet toevallig dat in de Politiek het woord ¨eerlijk¨ het meest wordt misbruikt!

 • politiek

  joannes, nogmaals , denk liever aan uw slachtoffers als aan mij.

 • jordi 1455

  politiek margerine is puur vergif en dat ligt nog steeds in de schappen enigste partij die slachtoffers maakt is de overheid en de criminelen.

 • drikhend

  Beste politiek Dan moet u ook eens flink vermanend optreden naar de overheid . Want deze maak dan het alleen maar erger . Dus langer gevaarlijk voedsel betekend meer slachtoffers . Ja tegenwoordig heeft iedereen wel een vorm van zwijgplicht . Dat is de makkelijkste weg om een probleem op te lossen . Want dan is niemand verantwoordelijk als verkeert uitpakt . Als waar is meteen openbaar maken en afrekenen met de veroorzakers . Anders niet zielig doen over de slachtoffers . Want de gene die nu of later slachtoffer worden kunnen u dan ook vermanend toespreken zo als u de boeren nu doet . Terwijl de boeren geen rapporten bezitten en van deze zaken niet op de hoogte zijn . Mits de enkeling die dan volgens u crimineel bezig is .

 • joannes

  Politiek, ik maak geen slachtoffers, ik verzorg dieren die uiteindelijk geslacht worden zoals al eeuwen boeren huisdieren verzorgden voor uiteindelijk consumptie! Ik heb van dierverzorging mijn beroep gemaakt: een oud en eerbaar beroep! Dat jij dit beroep wil aanklagen omdat er consumenten zijn die te weinig bewegen en teveel eenzijdig eten is de oneerlijkheid in jouw politieke betoog. Een betoog met onwaarheden en woord verdraaiïngen!

 • denker123

  Beste politiek,tot 4 maanden geleden had U het altijd over het gebruik van hormonen antibiotica en zwijgplicht,het C.D.A.was daar voor verantwoordelijk volgens u.Nu is het C.D.A.niet meer in de regering,dus nu kunt u schoon ship maken .Maar nu schuift u de zwijgplicht naar de grote mega bulk cultuur industrie.U doet zelf niets anders dan op en neer schuiven,de boeren doen echt alles om eerlijke produkten te leveren.

 • RijkersFarm

  Mensen, schei maar allemaal uit met reageren op politiek, hij moet zijn dagen gevuld krijgen en doet dat blijkbaar graag achter de PC en niet lekker in de buitenlucht. Dat is zijn keus, en ook zijn probleem, besteed er geen aandacht meer aan want hij heeft oogkleppen op en is leesblind want op alles wat je schrijft komt een andere uitleg op terug! Daarom ben ik al langer gestopt met de verschillende openbare forum's
  Allemaal een goed jaar in gezondheid, gezin en met je bedrijf en ga door met het produceren van het beste voedsel!!

 • politiek

  Beste denkert123.
  U begrijpt me niet geheel. Inderdaad is de grote agro-mega-bulk-cultuur industrie verantwoordelijk en zal dus echt wel zwijgen vanuit zichzelf. !
  Die politieke zwijgplicht is inderdaad opgelegd door verantwoordelijk CDA minister naar de andere tweede kamer leden zoals ik u eerder heb aangegeven.
  Voor dat zwijgen hebben kamerleden moeten ondertekenen. !
  U volgt mij goed , maar dat is niet erg.
  Maak het mij maar moeilijk !

 • politiek

  Beste Rijkersfarm
  Het is uw volste recht om niet te reageren op openbare forum,s. Vreemd dat u nu wel reageerd dan.
  Nietemin , ook u een goed jaar in gezondheid, gezin en met je bedrijf toegewenst.

 • Mozes

  Jij reageert zelf ook nooit op wat anderen zeggen. Jij reageert alleen op wat jij van andermans reactie terecht draait.

 • drikhend

  Beste Politiek als u de z.g.n .zwijgplicht ondertekend hebt stop dan alstublieft met uw verhaal . Want dan zit u dus ook in het complot of bende of hoe moet ik het noemen .

 • politiek

  Mozes, als medereageerders , hormoongebruik in de veehouderij met een heel verhaal erom heen proberen te gedogen ga ik inderdaad in die waan mee. Gedogen mag namelijk ook niet. Ik ben nameijk niet zelf over dat gedogen begonnen.

 • politiek

  drikhend, ik heb echt niet voor zwijgplicht ondertekend. Sterker nog , ik heb Wob procedures lopen om nog meer informatie te krijgen.
  Blijkbaar hebben ze bij de overheid net zo veel moeite met openheid en transparantie als enkele reageerders.
  Vreemd... Het gaat immers over voedselveiligheid ....

 • politiek

  drikhend, ik heb echt niet voor zwijgplicht ondertekend. Sterker nog , ik heb Wob procedures lopen om nog meer informatie te krijgen.
  Blijkbaar hebben ze bij de overheid net zo veel moeite met openheid en transparantie als enkele reageerders.
  Vreemd... Het gaat immers over voedselveiligheid ....

 • jordi 1455

  politiek hou op met al dat verdraaien met.
  Als er rapporten zijn publiceer ze dan.
  Als je ze niet publiceer dan kunnen wij de overheid terecht beschuldigen van dingen in de doofpot stoppen.
  Ik betwijfel de waarheid van die rapporten, hier in Nederland geld de regel wie betaald, bepaalt.
  In Nederland is heel veel zo krom geregeld dat je niet weet wat je moet doen
  Jullie zadelen boeren alleen met kosten op, in den haag verdienen ze allemaal wel een klap voor de kop.
  Je zit de hele tijd te zeuren over voedsel-veiligheid. Omdat het ons economisch moeilijk wordt gemaakt door de overheid met hun (wan)beleid moeten we ooit op iets korten om overeind te blijven en ooit is voedselveiligheid aan de beurt wij kunnen geen fatsoenlijk product leveren tegen bodemprijzen. Met de Nederlandse landbouw gaat het jaren al achteruit, in 2011 waren er al 1700 boeren en tuinders gestopt, als deze trend door blijft zetten heb jij straks geen eten op je bord. En ziektes dat overvalt je gewoon, de meeste wereldwijde ziektes kwamen uit derde wereld landen als Mexico, China en India.

 • Flyinghollander

  Politiek heeft geen enkele WOB lopen, want dat roept ie nu al een jaar zonder enig resultaat. Hij is gewoon een verdraaid persoon, die zijn lol heeft in het treiteren.

 • politiek

  Beste jordi 1455,

  Wie zijn wij ??? Dat heb ik ook al enkele keren aangeboden om die (vertrouwelijke) rapporten, enz. te laten inzien. Graag met een groepje van een 6 tal personen. Van veehouderij en de oppositie ervan zodat er een frisse discussie kan zijn.
  Vooral als het over hormonen gaat wordt ieder angstig. Weerleg het dan maar zou ik zeggen ! En maak dat na het overleg maar bekend als dat je is gelukt.!
  Als je vooraf de personen van oppostie veehouderij al ziek verklaard en wat plezier maakt om de slachtoffers heeft overleg uiteraard ook geen zin.
  Als je graag hebt dat ik wil stoppen om te streven naar veilig voedsel , moet ik je helaas ook teleurstellen.

 • Mozes

  politiek, ben jij misschien vegetarisch opgevoed? Jou gedrag doet mij denken aan iemand die een hersenontwikkelingsstoornis heeft als gevolg van een vegetarische opvoeding.

 • politiek

  Beste Mozes,
  Zoals ik aangeef heeft overleg geen enkel nut met personen die vooraf al zo reageren. Mogelijk een teken van zwakte of angst.
  Mogelijk zijn er in de sector veehouderij nog wel personen die minder verwenselen naar anderen hebben als je onderwerp voedselveiligheid wilt bespreken ?

 • W Geverink

  Als je mensen uitmaakt voor criminelen is het minste wat je kunt doen de informatie waarop dat gebaseerd is tegelijkertijd publiek te maken. Ik denk net als vele anderen hier dat je niks gehoord hebt van je WOBjes omdat ze ook daar van mening zijn dat je een schroefje los hebt zitten...

 • politiek

  Nog eentje met zwakte en angst als het over voedselveiligheid gaat !
  Frauderen, ofwel het filteren van uitslagen onderzoek voedselveiligheid en het laten verdwijnen van monsters enz.
  Beste W Geverink.
  Hoe zou u die mensen willen benoemen. ?

 • W Geverink

  Verdwijnen van monsters, achter houden van bewijsmateriaal waarop dat gebaseerd is… Volgens mij ben jij het politiek die hier met de billen loopt te knijpen.

 • jordi 1455

  politiek ga maar es naar die verwerkingsbedrijven van voedsel die daar zitten zeker weten heel wat die niet aan de wettelijke verplichtingen en dat kan wel.
  Een voorbeeld is foppen met die samonella bacterie in de zalm doordat ze bakjes vaker gebruiken. jij zit constant de schuld op de boeren te schuiven. Voordat het product in de super ligt zit nog een hele keten tussen, daar kan van alles mis gaan.
  En wat ik eerder zei, jullie maken het ons ook niet makkelijk om een gezond product op de markt brengen.
  wanneer luister je een keer wat we zeggen.
  moet ik je een klap voor de kop geven voor dat je wat aanneemt.
  niemand gelooft je nog hoe diep kun je zinken? schijnbaar heel diep.
  als je in het nauw wordt gedreven heb je al een leugen klaar liggen.
  hou toch op met die onzin. Doe effe normaal.
  ik zou willen weten met wie jij bent politiek. Maar ik heb een vermoede wie jij mogelijk bent.

 • jordi 1455

  @Politiek 68#

  waar baseer je dat op.
  één ding je speelt nu met vuur.

 • Mozes

  jordi 1455, kalmeer even!!
  Je neemt politiek veel te serieus. Iedereen begrijpt toch dat hij een malloot is waar je om moet lachen.
  Iedereen ziet hoe hij steeds uitspraken van anderen verdraait om zichzelf te laten geloven dat iedereen kwaad doet. Op grond hiervan is toch ook duidelijk dat zijn geloofwaardigheid in zijn verhalen over hormonen, antibiotica, zwijgplicht, verdwijnen van onderzoeksuitslagen enz. compleet nul is.
  Het is gewoon leuk om hem af en toe de gek aan te steken.

 • aarthamstra1

  Mozes.Kom uit de kas held. Hoezo malloot. Je brengt zelf niets. Bent nog gevaarlijker dan Antie.
  Die heeftnog het lef te zeggen wat hij wil. Wat wil jij nou . Verdeeldheid zaaien??
  Soort ANTIE cooperatieve gedachte . Soort ZLTO?????

 • drikhend

  Beste mensen stop met schelden want dat is ook een teken van zwakte . Iedereen mag en moet een mening hebben .En wat of wie de waarheid is of spreekt de tijd zal het leren . Alleen snap ik niet dat beste Politiek gaat wachten op procedures tegen een overheid die zwijgplicht aan zijn medewerkers oplegt of afdwingt .Publiceren die hele zooi en de pres opent de beerput wel verder . En als het waar is zullen er veel zwijgers schrik krijgen en alles opbiechten om hun hachje proberen te redden .Dit is dan de weg om een gesloten bolwerk te dwingen om voor de dag te komen .

 • politiek

  Beste drikhend
  Dat ziet u helaas toch verkeerd. Was het maar zo gemakkelijk. Zwijgplicht is doodgewoon zwijgplicht, ook naar de pers toe. ! Het klinkt misschien vreemd maar als persoon neem ik dat de kamerleden ook niet kwalijk. Die zwijgplicht is ook opgelegd door verantwoordelijk minister. Die minister moet zich uiteraard wel verantwoorden. De Europese Commissie consumenten-bescherming is mijn inziens veel machtiger. Die hebben uitgesproken dat Nederland duidelijkheid en antwoord behoord te geven. Alleen duurt het allemaal best lang . U moet dan inderdaad in maanden denken en inderdaad dan behoren ze iets open en transparant te maken waar voor de kamerleden zwijgplicht op berust. Weigerd Nederland , dan kan ik met die weigering terug naar de Europese Commissie. !
  Het wil overigens niet zeggen dat ik geen advies krijg. Gelukkig wel met wat minder verwenselen als op dit lijnte. !

 • minasblunders1

  Kamerleden zitten er toch juist om de regering te controleren? Of snappen ze dat zelfs niet. Als je jezelf zwijgplicht laat opleggen ben je dus totaal overbodig.

 • politiek

  Ik meen dat de SP de motie had ingediend om ,,taken,, bij de GD weg te halen. Die motie is dus aangenomen met een meerderheid. ( zonder CDA overigens) Aanleiding was denk ik de te trage aanpak, monitoring, enz. inzake de Q-koorts.
  Dit met gevaren is gebleken voor mens en dier.
  Gelukkig gaan kamerleden ook al meer beseffen hun verantwoording inzake volksgezondheid en handelen ze er ook naar.
  Waarom eerder een CDA minister oproep zwijgplicht heeft gedaan inzake voedselveiligeid/volksgezondheid weet ik ook (nog ) niet .

 • Mozes

  Politiek wat ben je toch een verschrikkelijke leugenaar!
  Al wel vijf keer heb ik jou uitgelegd dat het gaat om privacygevoelige onderwerpen. De overheid KAN dit niet openbaar maken omdat dit vergaande consequenties heeft voor ALLE burgers. Als men privacygevoelige onderwerpen van de boeren vrij geeft moet men dit ook van andere burgers doen. Ik kan dan naar de belastingdienst gaan en inzage eisen in uw financiële gegevens. Het maakt niets uit welke minister er zit. Het verband wat u legt met het CDA slaat dus nergens op. Ondanks dat ik dit al wel vijf maal heb uitgelegd beweert u ijskoud dat u niet weet waarom kamerleden hier niet uit mogen citeren.

 • politiek

  Beste Mozes,
  Gaag wat rustig blijven. Hoe kan u overigens oordelen dat het om privacygevoelige onderwerpen gaat als u de vragen niet gezien heeft ?????.

 • politiek

  Beste Mozes
  Ik bemerk dat u op meerdere lijntjes moeilijk volgbare reacties geeft. Het is nu bijna 0,30 uur. Ga a.u.b, slapen, en reageer wat minder als je gedronken hebt.

 • Mozes

  Ik zit te wachten op een vaars die aan het kalven is.

 • Bison

  Mozes, overschakelen op bisons,daar hoef je niet voor op te blijven, die kalven bij zichzelf

 • jordi 1455

  @mozes ik zou wel willen weten met welke mafkees ik te maken heb.
  dan weet ik op wie ik zowieso niet ga stemmen.

  @politiek stop met beledigen van ons, want iedereen weet dat jij het bij het verkeerde eind hebt. En die onderzoeken, als je ze hebt publiceer ze dan zodat iedereen het kan lezen. Of heb je dit allemaal verzonnen?

 • politiek

  Beste Jordi 1455
  Eerder heb ik al aangegeven inzage te willen geven. Graag een gevarieerd groepje van een 6 tal personen met respect naar elkaar.
  Hopenlijk kan je alles weerleggen ! Regel het maar.
  Ik zal zorgen dat u inzage krijgt in die onderzoeken, rapporten ( ook vertrouwelijke ) en Wob verzoeken.
  Als je wilt gaan voor voedselveiligeid, openheid en transparantie als sector veehouderij moet dat toch mogelijk zijn ? .

 • jordi 1455

  politiek
  6 tal mensen, er zijn wel duizenden mensen die het willen weten.
  En de vraag is dat de gegevens kloppen, want er komt regelmatig aan het licht dat er gesjoemeld is met onderzoeken in het voordeel van de overheid.

 • Mozes

  Politiek, die zes mensen die die geheime rapporten mogen inzien, mogen die de rapporten ook hier op de site publiceren?
  Zo nee, waarom mogen deze zes ze wel inzien en de andere deelnemers van dit forum niet?
  Zo ja, waarom publiceer je ze dan zelf niet?

 • politiek

  Dat groepje zal ik volledig inzage geven, incl. de Wob procedures die er lopen. Inclusief die vertrouwelijke rapporten, verslagen, enz. dus. Uiteraard als de Overheid alle vragen beantwoord heeft , heb ik geen enkele moeite dat het gepubliceerd wordt. Inderdaad men is al vele maanden over data wettelijke termijnen om openheid te geven. De offficiele ingebrekestelling is inmiddels ook gebeurd.
  Het liefste heeft tegenpartij, de Overheid dus , dat ik wat ga liggen kletsen over schade van die ingebrekestelling i.v.m. dat Wob verzoek.
  Gezien de slachtoffers weiger ik dat. Met name kanker ( met name borstkanker ) , hart en vaatziekten ,depressie, diabetes , immuunsuppressie, bijnierinsufficienti, enz. tot misvormde kinderen toe.
  Ik wil dus doodgewoon antwoord op mijn Wob vragen , die ik inhoudelijk dan ook zal laten zien.
  Gezamelijk kunnen we dan bepalen wat verstandig is om de Overheid te bewegen open en transparant te worden. Laat ze nu nog maar even gokken welke info ik allemaal al heb. Niet ieder is n.l. crimineel en misdadig. !
  Wel heb ik graag een gevarieerd groepje met respect naar elkaar en de slachtoffers , anders werk ik niet mee.
  Dan doe ik het wel op mijn manier. !
  .

 • jordi 1455

  Politiek

  De enigste slachtoffers zijn wij, Van al die misdaden wat de overheid de agrarische sector heeft aangedaan door regels en wetten. Hoezo democratie in Nederland? Het is is hier gewoon corrupte dictatuur geworden.
  De rechtspraak is hier zo geregeld dat het altijd in het voordeel van de landelijke overheid werkt. Jullie met het zogenaamde vergroening leiden het land naar de afgrond. En over misdadig gesproken, veel vormen van oplichting is gewoon nog legaal. Dat komt bij mij nog op politie, er is laatst bij een bedrijf op klaarlichte dag gereedschap gejat, ze hadden aangifte gedaan maar de politie deed en als ze wat deden ben je al een maand verder voordat het onderzoek start. En als Wilders een keer bedreigd wordt dan maken ze wel in eens gelijk werk van? dat is vreemd

  als ik zal opschrijven wat in dit land niet deugd wat betreft (kromme) wetten, regels en beleid van de overheid dan kan ik wel een heel boekwerk maken.

 • politiek

  Beste jordi 1455

  Doe je mee, of roep je alleen maar wat ?

 • jordi 1455

  politiek
  Dit is de keiharde Waarheid.

 • politiek

  Beste jordi 1455

  Jammer, ik had gehoopt dat u de moed had mij te ontmoeten om een poging te doen alles te weerleggen.
  Hopenlijk hebben anderen die moed wel.

 • jordi 1455

  politiek

  Ik trap er niet in.
  met jou valt geen discussie te voeren, enige wat jij doet is de agrarische sector zwart te maken en onzin lullen op dit forum. Soms lijkt het dat de overheid een heksenjacht op boeren heeft geopend en dat kan uitleiden tot een boeren holocaust, al klinkt het overdreven maar dit kan een oorzaak en gevolg zijn. De overheid heeft het imago van de boeren flink geschaad en ook het vertrouwen van boeren tegenover de overheid. de huidige staatssecretaris van landbouw is niks anders dan een stroman zou ik haast zeggen. als het voor ons wat makkelijker wordt gemaakt dan kunnen we op rekenen dat sommige dingen veel moeilijker voor ons worden gemaakt.

 • politiek

  Beste jordi 1455

  Ik vermoed dat de staatssecretaris waar u naar verwijst meer lef heeft als u !

 • jordi 1455

  politiek

  Ik heb meer lef dan dat politieke zooitje bijmekaar.
  twee woordjes: Val kapot

 • minasblunders1

  Jordi, hoe oud ben je?

 • jordi 1455

  hoe zo???

 • minasblunders1

  Ik heb het idee dat je nog vrij jong bent en graag boer wilt worden. Ik heb ook het idee dat je zoon bent van een pachter en je vader/jij een extensief (kleinschalig) melkveebedrijf heeft. Klopt dat?

 • jordi 1455

  je slaat de plank wel een beetje mis.

  ik ben jong (18), maar ik wil geen boer worden omdat daar mijn interesse niet echt ligt mijn interesse licht meer in de landbouwmechanisatie.
  Mijn vader is geen pachter het overgrote deel van de grond bezitten we zelf.
  kleinschalig zijn we niet wij zijn met 250 stuks vee (incl. jongvee) zijn wij de grootste boer van de buurt. Het aantal melkende boeren is in mijn omgeving de laatste 10 jaar flink afgenomen.
  Ik kan er gewoon niet tegen dat politiek mijn vader een gifmenger noemt.

 • politiek

  Beste jordi 1455

  Er komt nogal wat emotie los bij u. Ik bijf echter mijn aanbod gestaag doen om eens met u te overleggen wat mogelijk de oorzaak zou kunnen zijn.
  U geeft het maar aan. Hopenlijk kan het overleg zonder verwenselen plaatsvinden en kan je je beheersen want anders heeft het overleg uiteraard geen nut.
  Ik heb het vermoeden dat u minder plezierige ervaringen hebt met de NVWA ofwel de oude AID. Van meerdere kanten hoor ik dat die zich gedragen als de MACHT binnen MACHT. Zelfs meerdere politicie en journalisten blijken er gewoon bang voor te zijn.
  Echter die behoren ook gewoon te werken volgens de regels en dat zijn dus niet de regels die ze vaak van zichzelf denken te hebben.
  Signalen dat de NVWA dus misbruik maakt van zijn macht moet ook gewoon kenbaar worden.
  Ik ken verhalen dat ze gewoon achterom boerenerven betreden voor die zogenaamde ,,controles,, . Niet alleen geeft dat extra gevaar voor dierziekten maar het is ook tegen de gedragsregels van de eigen NVWA in.

 • jordi 1455

  politiek de Haagse overheid misbruikt hun macht ook, 9 op de 10 keer wint de overheid als een rechtszaak tegen de overheid is of van een van de kamerleden.
  daar zijn zat voorbeelden van zoals die boeren in kootwijkerbroek die geen schade vergoeding kregen omdat daar koeien zijn geruimd op hun bedrijven.

 • politiek

  Jordi , nogmaals , nimmer heb ik gezegd dat uw vader een gifmenger is.
  Inzake het antibioticagebruik in de veehouderij staan ze momenteel voor hele grote opdrachten. Zowel om alles legaal zien te krijgen, alsook geen antibiotica als groeibevorderaar en het preventief gebruik fors terug. Denk ook aan de droogzetters bij melkkoeien. Als uw vader dat opneemt als gifmenger , dan is dat niet correct.
  Erger wordt het bij gebruik van (pro)hormonen in de veehouderij. Dat valt WEL onder verzwaarde Europese Wetgeving.
  Inderdaad kun je dan gaan spreken over gifmenger die zich hier schuldig aan maken.

 • politiek

  Jordi, Kootwijkerbroek, ik neem aan dat u de MKZ bedoelt is ,,vreemd,, gegaan. En dan zeg ik het nog vriendelijk. Ook de rol van de NVWA daar ofwel de oude AID zet ik vraagtekens bij.
  Om dit zoveel mogelijk te voorkomen die ,,vreemde,, gebeurtenissen is het goed dat alles open en transparant gebeurd. Dit ook ter bescherming van betreffende boerenbedrijven als ook voor bescherming voedselveiligheid en volksgezondheid.
  Als men nadien zo geheimzinnig doet is inderdaad niet correct en roept vragen op.

 • jordi 1455

  je houd steevast die onzin te vertellen.
  en als we kritische vragen stel kom je met hetzelfde onzin verhaal wat amper mee te maken heeft. Wie is politiek eigenlijk? Marianne thieme? of een rare snuiter uit de stad die wonderbaarlijk tot de 2de kamer geschopt heeft.

 • jordi 1455

  Politiek
  MKZ kan een mens niet eens krijgen.

 • jordi 1455

  als er gewoon preventief geent mocht worden was die crisis nooit uitgebroken, maar nee het werd tien jaar verboden om te enten.

 • politiek

  jordi 1455
  Het enten inzake veewetziektes wordt Europees bepaald of dat is toegestaan.
  Ook al zouden ze een entstof hebben dan is niet zeker of ze die inderdaad mogen gebruiken.
  Met entstof wordt n.l. ook vaak een weerstand opgebouwd bij het dier. Om een ziekte totaal uit te bannen moet duidelijk zijn of die weerstand van een enting is of van een daadwerkelijke besmetting van de besmettelijke ziekte bij controles enz. . Vandaar dat men vaak kiest om bij besmettingshaarden alle dieren te vernietigen, hopende dat men dus de besmettingshaard totaal vernietigd.
  Een zeer nauwkeurige registratie en melding is uiteraard een niet voor discussie vatbare eis om juist dan doeltreffend te handelen.
  De Gezondheidsdienst Dieren heeft hierin gefaald inzake de Q-koorts waar ook humane gevaren bij waren. Terecht dat dan die verantwoordelijkheden daar weggehaald worden.

 • jordi 1455

  Politiek

  dit is tegen de rechten van een mens, je wilt niet weten hoe veel boeren er aan kapot zijn gegaan. Het ruimen van dieren door de overheid is gelijk aan diefstal aangezien de boeren niet de volle 100% van de schade krijgt uitgekeerd. in sommige kringen werd dit Nazi-praktijken genoemd andere spraken van genocïede. mijn vader zij altijd voorkomen is beter dan helen.
  Als ze bij ons hadden geruimd was mijn vader gestopt met boeren.
  Politiek je hebt het niet door, dat de Nederlandse regering in eigenlijk een marionet van de Europese Unie is geworden.

 • drikhend

  Beste Jordi . Ik ben het niet vaak met politiek eens . Maar wat betreft Kootwijkerbroek ben ik het wel met hem eens . Raar geval waar na de zogenaamd uitbraak de schapen van de buren en de rest laat preventief geruimd werden . En alle zaken er om heen die naar mijn inzien in een democratie niet voor mogen komen . De overheid moet open en eerlijk communiceren met zijn burgers . En een minister die dreigend overkomt is dan waarschijnlijk ook niet onwetend over mogelijke misstanden .Maar Brussel betaald en bepaalt wat er moet gebeuren . En bij fouten wordt er door Brussel flink gekort . Dit zou het geval kunnen zijn als er fouten zijn gemaakt in Kootwijkerbroek .

 • drikhend

  Beste Politiek Vroeger was de GD voor dieren In feite onafhankelijk . En geen privaat bedrijf maar moest het geld via heffingen en de overheid bijdragen om zaak draaiende te houden . Nu is het soort privaat bedrijf wat probeert zoveel mogelijk geld binnen te halen . En zo zijn er meer en zullen erg nog meer volgen die eerst niet afhankelijk van de markt waren . Maar nu ook moeten vechten om markt aandeel te krijgen . De verantwoording van bv Q koorts bij zulk soort bedrijven neerleggen mag en kan niet . En ik denk zelf dat de opdracht gever de overheid zelf te traag heeft gewerkt . Zoals in veel gevallen . Want GD kan alleen maar adviseren en niet beslissen over ruimen of enten .

 • politiek

  Drikhend, Ook een privaat bedrijf dient te werken conform de wettelijke regels en NIET volgens de commerciele regels , ook al komen die opdrachten van machtige opdractgevers zoals voerfabrieken, slachterijen en melkfabrieken.
  Wie betaald bepaald wordt zo een zeer groot gevaar voor dieren en de humane sector. ! Denk aan veewetziektes en ook Q-koorts , ook al is dat geen veetwetziekte maar wel een ziekte met humane gevaren.
  Tevens kunnen met een dergelijk voor euro,s vatbaar laboratoria prachtig uitslagen uitgefilterd worden inzake onderzoeken voedselveiligheid en dus de volksgezondheid.
  Zeer grote vraagtekens kun je gaan zetten wat je met euro,s allemaal kan kopen . Ook in Nederland.

 • jordi 1455

  @politiek
  jullie hebben er voor gezorgd dat de GD commercieel werd.

 • drikhend

  Beste Jordi . De politiek in Den Haag heeft het als maar over markt werking . Ik betwijfel of er daar veel zitten die werkelijk commercieel zijn .En dus de markt helemaal niet kennen . En al helemaal niet weten hoe de praktijk werkt . Ze geven alles maar vrij om de geld kraan dicht te kunnen draaien . Denken dat ze met wat regeltjes en wetten de zaak dicht timmeren .Maar uit het verhaal van Politiek blijk dat ze ook niet in staat zijn toezicht te houden en niets te vertellen hebben over hun eigen toezicht apparaat . En het daar uiteindelijk ook draait om zoveel mogelijk geld binnen te krijgen . En als de verhalen van beste politiek waar zijn is en wordt het hoog tijd dat de bezem er eens goed door gehouden wordt .

Laad alle reacties (107)

Of registreer je om te kunnen reageren.