Home

Nieuws 2984 x bekeken 4 reacties

Franse boer verdient met sneeuwruimen

Parijs - Franse boeren zijn wettelijk verplicht om te helpen met het sneeuwruimen op het platteland maar krijgen daar aan de andere kant ook voor betaald. Die vergoeding bestaat bovendien uit twee delen: een uurtarief voor de tractor en een uurtarief voor de bestuurder.

Volgens de Franse plattelandswet is 'iedere persoon die een landbouwactiviteit uitvoert verplicht om de gemeente en het departement bij te staan bij het sneeuwvrij maken van de wegen'. De boeren worden geacht een door de overheid beschikbaar gestelde sneeuwruimer op hun tractor te monteren. Dat werk van de boeren mag echter niet concurreren met de activiteiten van professionele wegbeheerders, aldus de Code Rural.

Voor dat winterwerk vangt een boer tussen de 26,50 en 31 euro per uur voor de tractor zelf. Daar kan dan nog een toeslag van tien procent bijkomen als de omstandigheden buitengewoon moeilijk zijn. Daarnaast geldt ook een uurtarief van 20 tot 25 euro per uur voor de bestuurder van de tractor. De hoogte van dat tarief is afhankelijk van het tijdstip waarop de boer te hulp wordt geroepen. Wie bijvoorbeeld met een tractor van 130 pk 's nachts moet sneeuwruimen, kan alles bij elkaar rekenen op het maximale tarief van 56 euro per uur.

Laatste reacties

 • FKOW

  Moest hier op het platteland gebeuren,
  hier komt de gemeente pas als het dooi is.

 • W.Kuijlen

  Ik denk dat verhuizen het beste alternatief is voor de gemiddelde boer

 • Bison

  Die Fransen zijn smarter dan ik dacht,vele handen maken licht werk.

 • BrabantsBoerenverstand

  Als we dat hier ook eens invoeren, voor 31 euro kan ik de diesel voor een uur wel betalen. en 20 euro per uur is ook mooi meegenomen als je alleen maar rondjes hoeft te rijden in een verwarmde cabine....

Of registreer je om te kunnen reageren.