Home

Nieuws 7254 x bekeken

Fors meer handel in landbouwgrond

Doetinchem – Landbouwgrond is fors meer verhandeld in november dan een maand daarvoor. Dit blijkt uit cijfers van het kadaster en bewerkt door weekblad Boerderij.

Ging in oktober 2012 987 hectare landbouwgrond naar een nieuwe eigenaar, in november ging het om 1.741 hectare. Er is zowel meer bouw- als grasland verhandeld. Boerderij selecteert uit de gegevens van het kadaster uitsluitend agrarische transacties, onbebouwd en vanaf 0,5 hectare. Uit die gegevens blijkt dat in oktober 603 hectare bouwland werd verhandeld. In november ging het om 1.054 hectare. In dezelfde periode steeg het aantal verhandelde hectares grasland van 383 naar 686 hectare.

De gewogen gemiddelde grondprijs daalde in november licht. In oktober werd landelijk gemiddeld bijna 50.000 euro per hectare betaald. In november lag de gewogen gemiddelde prijs op ruim 48.000 euro per hectare. Bouwland bracht in die maand ruim 51.000 euro per hectare op, grasland ruim 45.000 euro.

Volgens de grootste makelaarsvereniging, NVM, bleef de grondprijs landelijk gezien stabiel. Traditioneel trekt de handel in landbouwgrond aan richting het einde van het jaar en in de eerste maanden van het nieuwe jaar. Boeren kopen dan vooral grond om zodoende bij aanvang van het nieuwe teeltseizoen gebruik te kunnen maken van die grond.

Of registreer je om te kunnen reageren.