Home

Nieuws 703 x bekeken

'Financiering fonds afzet gevaccineerd vlees in strijd met overheidsafspraken'

Den Haag – De overheid draagt niet bij aan het convenant afzet producten van gevaccineerde dieren, omdat dit in strijd is met overheidsbeleid. Dat schrijft staatssecretaris Co Verdaas van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

Over het probleem van afzet van producten van gevaccineerde dieren wordt al jaren gepraat en onderhandeld. Mocht er weer varkenspest of mond- en klauwzeer uitbreken, dan zullen dieren gevaccineerd worden om de epidemie onder controle te krijgen. De producten van gevaccineerde dieren mogen echter niet worden afgezet op de Europese markt. Om te voorkomen dat het vee nog wordt geruimd, wordt geprobeerd de producten op de Nederlandse markt af te zetten. Hiervoor wordt een fonds opgericht, maar de overheid wil hieraan niet bijdragen.

Een bijdrage van de overheid aan dit fonds is volgens Verdaas in strijd met overheidsafspraken, waarbij is afgesproken om geen gevolgschade te vergoeden. Ook is het in strijd met het convenant Financiering bestrijding besmettelijke dierziekten, dat gericht is op private initiatieven voor risicobeheer.

"Het feit dat ik geen directe financiële bijdrage lever aan genoemd fonds, betekent echter niet dat ik de afzetproblematiek niet serieus neem en geen bijdrage wil leveren aan de oplossing ervan. Mijn inzet is gericht op het aanpakken van de oorzaken achter de afzetproblematiek", aldus Verdaas in reactie op Kamervragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven. Hij wilde weten waarom het ministerie niet bijdraagt aan het fonds om de afzet van vlees van gevaccineerd dieren af te zetten.

Verdaas geeft aan dat hij zich richt op het versoepelen of wegnemen van bestaande beperkingen voor vaccinatie en voor de handel in vlees en zuivel van gevaccineerde dieren in Europese regelgeving en in internationale standaarden van de werelddiergezondheidsorganisatie OIE.

Of registreer je om te kunnen reageren.