Home

Nieuws

Europarlement akkoord met vrijhandelspacten

Brussel - Het Europees Parlement is akkoord met vrijhandelspacten met Colombia en Peru en een associatieverdrag et een serie Midden-Amerikaanse landen. Volgens de afspraken wordt fors gesneden in importtarieven en worden technische barrières geslecht. In de landbouw wordt vooral voor de vleessector en zuivelsector meer exportmogelijkheden verwacht.

Voordat de parlementariërs het groene licht afgaven zijn afspraken gemaakt over het verbeteren van arbeidsrechten en meer milieuvriendelijke productie. Ook is een clausule opgenomen die het voor de EU mogelijk maakt bij plotselinge importtoenames van bijvoorbeeld bananen toch de markten af te schermen.

Volgens de vrijhandelsverdragen wordt de uitvoer van vlees en zuivel naar Colombia en Peru minder ingewikkeld en in ruil daarvoor schrapt de EU stapsgewijs invoertarieven voor bananen. De EU stelt ook importquota’s in voor rundvlees en varkensvlees. Colombia noch Peru is een grote exporteur van vlees naar de EU of andere bestemmingen.
Het associatieverdrag met onder meer Costa Rica, Panama en Guatemala leidt tot afbouw van 91 procent van de tarieflijnen die de EU hanteert bij de invoer van landbouwproducten. Andersom bouwen de landen, samen goed voor een populatie van 41 miljoen mensen, 48 procent van hun heffingen af in de komende 8 jaar.
Volgens Eurocommissaris voor handel Karel De Gucht leiden de afspraken tot groei en banen in de EU én de Latijns-Amerikaanse landen. De Vlaming benadrukt dat de waarde van de deals niet alleen te meten is in dollars. “Ze gaan verder dan dat- door het leveren van een raamwerk voor duurzame sociale ontwikkeling door middel van handel in de regio”.

Of registreer je om te kunnen reageren.