Home

Nieuws 758 x bekeken

Europa akkoord met overname Cefetra

Brussel – De Europese mededingingsautoriteiten zijn akkoord met de overname van Cefetra door Baywa. De overname zal daardoor vanaf 1 januari een feit zijn.

Cefetra, een handelsonderneming in agrarische grondstoffen, was eigendom van de voerbedrijven Forfarmers (57,7 procent), Agrifirm Group (32,3 procent) en AgruniekRijnvallei (10 procent).
Het Beierse brede handelshuis Baywa betaalt 125 miljoen euro voor het vanuit Rotterdam geleide Cefetra, dat in 2011 een omzet boekte van 4,6 miljard euro. Cefetra heeft relatief weinig bezittingen maar groeide door goede contacten en een aparte visie op logistiek en risicomanagement in afzettonnage de laatste jaren enorm tot 19,5 miljoen ton.
Baywa wil met de aankoop haar inkooppositie en zicht op de handel in agrarische grondstoffen als graan en soja versterken. Voor de Nederlandse voersector zijn de gevolgen beperkt. In 2011 ging slechts 15 procent van het handelsvolume van Cefetra naar de aandeelhouders, waarmee het een strikt zakelijke relatie onderhield.
De aandeelhouders verkopen Cefetra omdat ze de handel niet als kernactiviteit beschouwen en daarom niet bereid waren noodzakelijke investeringen in Cefetra te doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.