Home

Nieuws laatste update:29 dec 2012

Egypte staat import Braziliaans rundvlees toch toe

Brasilia – Egypte heeft de import van Braziliaans rundvlees toch niet aan banden gelegd. Dat stelt het Braziliaanse landbouwministerie, dat op 17 december nog het tegendeel beweerde.

Eerder sloten Japan, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika en Zuid-Korea hun grenzen omdat recent in Brazilië een atypisch geval van BSE is vastgesteld.

Egypte geldt als een belangrijke importeur van Braziliaans vlees. Brazilië is met een diplomatiek offensief bezig om markten voor Braziliaans rundvlees geopend te houden. Rusland, de belangrijkste importeur, heeft vooralsnog de grenzen niet gesloten. Brazilië geeft andere landen tot maart om de grenzen weer te openen en stapt anders naar de WTO.
Brazilië wordt gesteund door de Werelddiergezondheidsorganisatie, die het geval van BSE bevestigde, maar zegt dat de kans op verspreiding van de ziekte in Brazilië nihil is. De BSE is vastgesteld bij een koe die eerder is overleden aan andere oorzaken dan BSE en die nooit de voedselketen is binnen gekomen.
Deze soort BSE is gevolg van mutaties in de genen, terwijl de uitbraken in Europa eerder gevolg waren van vervuild voer.

Of registreer je om te kunnen reageren.