Home

Nieuws 11 reacties

Economische schade verbod nertsenhouderij fors gestegen

Den Haag - De economische schade van een verbod op de nertsenhouderij is fors gestegen ten opzichte van vier jaar geleden. Dat blijkt uit berekeningen van het landbouweconomisch instituut LEI van de Wageningen UR.

De inkomensschade voor de primaire sector is gestegen van 465 miljoen euro in 2008 naar 651 miljoen euro in 2012. De pensioenschade, gebaseerd op de waarde van de bedrijven bij verkoop zijn volgens het LEI drie tot vier keer hoger dan in 2008. Bij vrije verkoop kan de waarde van een bedrijf oplopen tot 8,2 miljoen euro per ondernemer, dit was 2,6 miljoen euro in 2008.

De vermogensschade heeft het LEI niet geactualiseerd, net als de sloopkosten die geraamd worden op 13 miljoen euro (60.000 euro per locatie). De onderzoekers schatten wel in dat beide posten zijn gestegen, vanwege het toegenomen aantal moederdieren en bijbehorende stallen de laatste jaren. Daardoor zit er meer kapitaal in de sector en zullen de sloopkosten hoger zijn. Daarnaast is de waarde van het immateriële recht om nertsen te fokken, gezien de hoge winsten die worden geboekt, fors gestegen.

De totale omzet in de nertsenhouderij-keten was in 2012 127 miljoen euro. De grootste posten hierin zijn voer (50 miljoen euro) en stallen en inventaris (21 miljoen euro). Uitgaande van een marge van 10 procent bedraagt de jaarlijkse inkomensschade in de keten 13 miljoen euro per jaar.

Op de berekeningen van het LEI was voorheen kritiek, ze zouden te hoog zijn. BCM becijferde deze week de waardes van zes bedrijven. Deze varieerden van ruim 355.000 euro tot 21,6 miljoen euro. De Eerste Kamer debatteert maandag over een verbod op nertsenhouderij.

Laatste reacties

 • agratax2

  Gaat Nederland onder aanvoering van mevr. Thieme deze miljoenen opbrengende bedrijfstak afbreken. Dat in een tijd waar vele bedrijven in een dip verkeren en de bontmarkt booming business is gezien de omzetten op de bontbeurs. Wat is haar volgende sloop project en wat gaat dat dan betekenen voor de NV Nederland?

 • minasblunders1

  Agratax, als ik me goed herinner kwam dit voorstel van onze grote vriend H.E. Waalkens en Mevr. van Velzen van de SP.

 • agratax2

  minasblunder. Blunder mijner zijds, maar mevr. Thieme zal erg blij zijn geweest met deze actie en niet tegen gestemd hebben. Wie devoorzaak is doet niet ter zake, de meerderheid heeft voor deze vermindering van ons Bruto Nationaal Product gestemd. iedere vermindering van ons NBP is zeer welkom in tijden als deze. Hoe lager ons NBP hoe eerder we weten hoe erg het is om in de schoenen van de Grieken of de Spanjaarden te staan.

 • yrneh12

  ja correct Van Velzen sp al in 2006 nadat er vanaf 1995 tot 2003 getracht heeft de sector omzeep te helpen maar door inlevering van de vossen en chinchilla en het plan van aanpak is de sector er alleen sterker uit gekomen. maar dan het weer proberen op ethische gronden want met het dierwelzijn is niets mis. Het is gewoon te triest voor worden hoe dit onbetrouwbare politieke zooitje om gaat met een zeer voor uitstrevende sector ,waar ook nauwlijks tot niets aan subsidie of oh steun is in gegaan , maar wel al die jaren belasting heeft afgedragen. Het is goed dat de sector goed is vereningd (nfe) met als een zeer goed en bekwaam voorzitter de heer W.Verhagen die met zijn mensen alles uit de kast heeft gehaald om de politiek tot inzicht te brengen. een verbod
  prima maar dan uitkopen 'BETALEN' maar den haag heeft geen geld dus een andere kronkel bedenken oja nog een jaar of 12 en een tegoed koming in de sloop kosten hoe de fuck verzinnen ze het . wordt wakker mensen

 • minasblunders1

  Agratax, helemaal met je eens. Maar de Grieken en de Spanjaarden volgen doen we toch wel. We hebben immers al vele jaren te maken met volkomen incompetente politici.

 • alco1

  En nog veel grotere incompetente oppositie

 • drikhend

  Andere landen zullen deze ondernemers met open armen ontvangen . En ze lachen zich bijna dood om die gekke Nederlanders die een goed lopende bedrijfstak het land uit jagen en ook nog een zak geld meegeven .Is dit begin van de kennis economie waarvan wij moeten gaan leven . Kennis stopt niet bij de grens . Dus andere landen zullen ons snel inhalen . Als we dan de werkgelegenheid en de winst makende bedrijven al weg gepest hebben . Hebben we zeer waarschijnlijk de kennis dat we het verkeerd gedaan hebben .
  Dit is ook kennis . Maar hoelang kun je daar van leven .

 • aarthamstra1

  Niet protesteren boeren dat doet lekker dier wel. zie het resultaat.
  LTO/ ZLTO/ waar zijn jullie. Weeet het al het is een concurrent die nerts vreet
  jullie afval op.

 • joannes

  dirkend, denk je echt dat deze ondernemers in een ander land aan de slag kunnen? Misschien dat ze in Polen, Hongarije Roemenie nog kunnen starten onder EU wetgeving maar waar halen ze het voer, de slacht afvallen, vandaan? In Nederland is de infrastructuur met onafhankelijke slachterijen en visverwerkings bedrijven die leverings contracten aan gaan met fokkerijen. In Het Oosblok zijn de producenten grotere bedrijven, vaak gefinancieerd met een beursnotering in Londen, die deze activiteiten zelf gaan opzetten voor logisitieke, recycling en schaalvoordelen. Ze kopen de kennis en materialen en zetten het op een paar km afstand van de productieplek van het voer! Met overheids subsidie voor de werkgelegenheid!

 • drikhend

  Beste Joannes . In 10 jaar kan de wereld er heel anders uit zien . Geld is overal welkom . En wie weet of deze grotere producenten de resultaten kunnen halen dan die de gekke hard werkende Nederlanders halen . We hebben het gezien met de vee en varkens bedrijven na de val van de muur . Mentaliteit ,opleiding .kennis .verantwoordelijkheidsgevoel .betrouwbaar , risico enz. zijn allemaal factoren die bijdragen aan resultaat . Als je dan je afval producten voor goede prijs kunt verkopen aan een gekke Hollander die dag en nacht klaar staat voor zijn bedrijf . Kan het wel eens zijn dat daar sneller een markt voor is dan dat wij denken .Bedrijven zoals slachterijen zijn ook niet altijd aan een land gebonden . Als de veehouderij in Nederland krimpt zullen er ook mogelijk vleesverwerkers zijn de de grens overgaan en daar zelf gaan slachten om zekere aanvoer van vlees te hebben . En niet het risico van nertsen of iets anders er bij willen hebben maar rest producten afzetten

 • Bison

  Hollanders schijnen erg goed in problemen cre-eeren als ik zo lees

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.