Home

Nieuws

EU sluit vrijhandelsverdrag Singapore

Brussel – De EU en Singapore zijn een vrijhandelsakkoord overeengekomen. Volgens Eurocommissaris voor landbouw Dacian Ciolos kan het akkoord de agrarische export naar de rijke stadstaat bevorderen.

Met name producten met een hoge toegevoegde waarde zijn volgens de Roemeen in Singapore gewild. Volgens handelscommissaris Karel De Gucht is de deal een opstap voor de EU naar meer akkoorden in Azië. Singapore is met goederen de dertiende belangrijkste handelspartner van de EU. De aankomende deal zorgt er volgens de Europese Commissie voor dat Singapore de herkomstbenaming van Europese producten zoals parmaham en Bordeauxwijn beschermt. Dat is significant omdat Singapore zelf een verwaarloosbare agrarische productie heeft en dus veel partijen op de markt actief zijn die deze benaming soms ook gebruiken.
Er zijn ook afspraken gemaakt over het komen tot een erkenning van exportgeschikte vleesproducenten uit de EU, die nu nog één voor één moet worden verkregen – een volgens de Europese Commissie duur en tijdrovend proces. Het verdrag met Singapore, dat overigens vrijwel geen importtarieven hanteert, is volgens Eurocommissaris voor handel Karel De Gucht een belangrijk signaal voor de regio.
De EU wil met meer landen in Zuidoost-Azië verdragen sluiten. Zo onderhandelt de EU momenteel met Vietnam en Maleisië. De EU sloot eerder een verdrag met het tweede rijkste grote land in Azië, Zuid-Korea, en de Europese Commissie kreeg onlangs toestemming van regeringsleiders met het rijkste grote land Japan te onderhandelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.