Home

Nieuws 548 x bekeken

EU-export varkensvlees vlakt af

Brussel - De Europese export van varkensvlees vlakt verder af. Die conclusie valt te trekken uit de meest recente cijfers die de Europese Unie bekendgemaakt heeft over de export van varkensvlees naar derde landen.

Tot en met september van dit jaar heeft de EU 2 procent minder varkensvlees geëxporteerd dan een jaar geleden. In het eerste halfjaar lag de export van de EU nog duidelijk boven het niveau van vorig jaar.

De export van pluimveevlees blijft goed op niveau. Tot en met september wist de EU 1,6 procent meer pluimveevlees te exporteren dan over dezelfde periode vorig jaar. De import is 3,3 procent kleiner dan vorig jaar. De eierexporten liggen bijna 15 procent lager dan vorig jaar. Een gevolg van de afschaffing van de kooien voor de legpluimveehouderij. De import van eieren daarentegen is meer dan verdubbeld.

De EU exporteerde 2,3 miljoen ton varkensvlees tot en met september. Grootste afnemer is Rusland met een marktaandeel van 24,9 procent. China's marktaandeel is 17,8 procent en het land heeft tot en met september 54 procent meer varkensvlees geïmporteerd dan een jaar geleden. De EU importeerde tot en met september een hoeveelheid van 26.488 ton varkensvlees; 7 procent minder dan een jaar geleden. ruim de helft (54 procent) komt uit Zwitserland.

Voor de totale export van ruim 1 miljoen ton pluimveevlees is Saoedi-Arabië de grootste afnemer. Het land is goed voor ruim 10 procent van de export. De EU importeerde bijna 609.000 ton pluimveevlees, waarvan 68,6 procent afkomstig is uit Brazilië.

Japan is de grootste afnemer van eieren. Van de totale hoeveelheid van 140.240 ton eieren ging 36 procent naar Japan. De Verenigde Staten zijn de grootste leverancier van eieren van de EU. Het land leverde tot en met september 11.753 ton eieren aan de EU (41,2 procent).

Of registreer je om te kunnen reageren.