Home

Nieuws 1 reactie

EU en VS klagen over handel Argentinië

Brussel – De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben gezamenlijk wereldhandelsorganisatie WTO formeel gevraagd te onderzoeken of een serie Argentijnse handelsrestricties illegaal zijn.

De stap volgt op een eerder gelijksoortig verzoek van Japan en Mexico, waarmee de grote Zuid-Amerikaanse landbouwexporteur gebrouilleerd is met vier belangrijke handelspartners.

Het formele verzoek volgt op eerdere klachten van de EU, EU-lid Spanje en de VS over bepaalde Argentijnse handelspraktijken. Zo vraagt Argentinië bedrijven tegenover de waarde van de import of export een tegenstroom met vergelijkbare waarde te organiseren. Het leidt er bijvoorbeeld toe dat bedrijven die auto’s of televisies naar Argentinië brengen nu soja of rundvlees vanuit het land moeten uitvoeren.
Argentinië diende eerder deze week bij de WTO een formele klacht in tegen de EU en VS voor het gecoördineerd belemmeren van de Argentijnse export. Zo zou de VS Argentijns rundvlees maar ook citroenen tegenhouden, terwijl de EU de invoer van Argentijnse biodiesel bemoeilijkt. De EU is de belangrijkste afzetmarkt voor Argentijnse biodiesel en de staat voelde zich door overschotten nu genoodzaakt de bijmengplicht te vergroten.
Na de nationalisatie van de Argentijnse dochter van de Spaanse oliemaatschappij Repsol was eerst voor Spanje en daarna voor de EU een belangrijke aanleiding de Argentijnen in het handelsverkeer te treffen. Voor het eerst vragen de critici van Argentinië om een dispuutpanel die kan beslissen dat Argentinië handelsregels moet aanpassen.
Als Argentinië de uitspraak negeert, moet het boetes betalen of mogen gedupeerde handelspartners in de handel proportionele vergeldingsmaatregelen nemen. De samenwerking van de EU en VS in de laatste maanden is opmerkelijk. Zo trokken de handelsrivalen ook al samen op in kritiek op het Chinese wisselkoersbeleid en zijn ze eensgezind in hun veroordeling van het Russische handelsbeleid onder meer ten aanzien van de import van levende dieren en vlees.

Eén reactie

  • ed12345

    Als het vormen van te grote handelsblokken maar niet leid tot soldaatje spelen van diegene die in de knel komen

Of registreer je om te kunnen reageren.