Home

Nieuws 1055 x bekeken

EU-budget voor crisishulp straks erg krap

Lichtmis - De Europese Commissie heeft na de hervorming van het Europese landbouwbeleid (GLB) per 2014 slechts beperkte middelen meer over voor ondersteuning van de landbouw in geval van crisis.

Dit zei directeur agrarische markten van de Europese Commissie Herman Versteijlen tijdens een ledenvergadering van zuivelcoöperatie Rouveen.

Na de hervorming van het GLB gaat 95 procent van het beschikbare budget op aan directe inkomenstoeslagen. De resterende 5 procent blijft beschikbaar voor marktmaatregelen, zoals het tijdelijk uit de markt nemen van overschotten. Daar zijn geen honderden miljoenen euro's meer voor beschikbaar, zoals in de voorbije jaren.

Voor echte crisishulp, zoals enkele jaren geleden met de Ehec-crisis in de komkommerteelt, komt er misschien nog een beperkt potje extra geld van zo'n 500 miljoen euro. Via dit potje en de bijbehorende regelgeving kan de Commissie wel snel en effectief helpen in geval van nood, maar het extra potje is klein en mogelijk komt het er zelfs niet. Probleem is dat de Europese lidstaten nog steeds geen akkoord hebben bereikt over het Europese budget na 2014.

Of registreer je om te kunnen reageren.