Home

Nieuws 1189 x bekeken

EP: geen koppeling vergroening en basispremie

Brussel - De vergroeningsmaatregelen onder het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) mogen niet worden gekoppeld aan de basispremie. Dat vindt de landbouwcommissie van het Europees Parlement (EP).

Bij overtreding van de eisen kunnen boeren maximaal 30 procent van de directe steun verliezen. Eurocommissaris Dacian Ciolos wil juist dat bij verregaande overtredingen alle inkomenstoeslagen kunnen worden geschrapt. Volgens hem zijn agrarische productie en vergroening onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Dinsdag gaven de drie rapporteurs van de EP-landbouwcommissie, Luis Manuel Capoulas Santos, Michel Dantin en Giovanni La Via, tekst en uitleg over de compromissen die er tussen de politieke groepen zijn gesloten. Van de bijna achtduizend voorgestelde wijzigingen op de GLB-plannen zijn er nu nog minder dan honderd over. Een groot deel daarvan wordt door een meerderheid gesteund.

Volgens Capoulas Santos vormt vergroening het meest bediscussieerde onderdeel van het GLB. Het EP houdt de drie door Ciolos voorgestelde eisen overeind, maar stelt wel versoepelingen voor. Zo hoeven bedrijven onder de tien hectare geen gewasdiversificatie toe te passen. Ook moeten de agro-milieumaatregelen uit de tweede pijler (plattelandsbeleid) kunnen meetellen voor de vergroeningspremie.

Verder pleit het EP voor een verlenging van het suikerquotum tot 2020, daar waar de Europese Commissie er al vijf jaar eerder van af wil. Wel is er steun voor de afschaffing van de melkquotering in 2015. Om melkveehouders tegemoet te komen, ligt er een voorstel om in crisistijd vrijwillige productieverlaging te belonen. Het is nog onduidelijk of dit plan voldoende steun krijgt; een woordvoerder van het EP kon daar geen uitsluitsel over geven.

Op 23 en 24 januari stemt de landbouwcommissie over de resterende amendementen. De plenaire afronding staat gepland voor maart. Woensdag vergaderen ook de landbouwministers opnieuw over de hervorming van het GLB. Aangezien Sharon Dijksma pas deze week is benoemd tot staatssecretaris van landbouw laat Nederland zich vertegenwoordigen door directeur-generaal Hans Hoogeveen van het ministerie van Economische Zaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.