Home

Nieuws 3098 x bekeken 4 reacties

EP adviseert: beperk duur diertransport tot acht uur

Straatsburg - Diertransporten naar het slachthuis zouden niet langer mogen duren dan acht uur, vindt het Europees Parlement (EP).

In een breed gedragen advies aan de Commissie stellen de parlementariërs dat een tijdslimiet moet worden overwogen.

Wel moeten er uitzonderingen mogelijk zijn voor wetenschappelijke doeleinden of geografische onmogelijkheden. In de woensdag met 555 tegen 56 stemmen aangenomen resolutie worden tevens de lidstaten opgeroepen de bestaande wetgeving correct en op dezelfde manier te handhaven. Er dienen meer controles te komen en straffen moeten een afschrikkende werking hebben, aldus een ruime meerderheid van het EP.

De aangenomen resolutie wordt door verschillende leden heel anders uitgelegd. Volgens Esther de Lange (CDA) gaat het om een duidelijke oproep aan de Europese Commissie, terwijl Bas Eickhout (Groenlinks) spreekt over een waterig compromis dat in de praktijk weinig om het lijf heeft.

Hoe dan ook is het de nieuwe eurocommissaris van gezondheid Joe Borg die nu moet besluiten of hij het advies overneemt. Gezien eerdere uitlatingen van het dagelijks bestuur van de EU en de verhoudingen in de raad van landbouwministers is het niet waarschijnlijk dat hij dat doet. Voormalig staatssecretaris Henk Bleker heeft zich in Brussel wel hardgemaakt voor een beperkte transportduur.

Laatste reacties

 • Tiny1946

  Als slachtvee goed verzorgd op het transport word geladen en voer en water tot beschikking heeft is er geen probleem voor lange transporten.

 • joopi

  Toe toch zeg, 8 uur er zijn waarachtig toch wel slachthuizen te vinden binnen 8 uur. Daar hoeven we toch niet over te gaan discussieren

 • schoenmakers1

  het kan natuurlijk ook zijn dat de overheid tegen iedere vraagprijs de beesten koopt, kan die er mee doen wat ze willen en de tegenstanders van de transporten dit laten betalen!!!

 • birdiepeter

  In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw heeft het EP ook al tot 4 keer toe besloten dat het transport moet worden beperkt tot 8 uur. Het is een utopie te denken dat de Europese Ministers van Landbouw dit conform deze opinie zullen besluiten. Daarvoor zijn de (economische) belangen te groot.Je mag je afvragen wat die opinie van het EP nog waard is, evenals die houding van de Ned. overheid die reeds jaren voor beperking van de duur pleit wetende dat niet niet zal worden besloten staat het wel goed. EZ zal dit zeker niet eenzijdig kunnen implementeren omdat van een Verordening niet internationaal kan worden afgeweken. Boter op het hoofd dus, zeker bij gebrek aan initiatieven van Nederlandse kant om e.e.a. te veranderen. Daar bedoel ik niet Brussel mee maar het verzamelen van steun hiervoor bij andere lidstaten, samen initiatieven ontplooien op dit gebied (wat bij castratie van varkens immers ook is gedaan)en het stimuleren van publieke druk door ondersteunig van DB organisaties in binnen en buitenland op dit gebied.Of registreer je om te kunnen reageren.