Home

Nieuws

Dure kroon kost Zweedse boeren 60 miljoen euro

Jönköping - De Zweedse boeren ontvangen dit jaar tegen de 60 miljoen euro aan bedrijfstoeslagen minder, met name door de ten opzichte van de euro duurder geworden Zweedse kroon.

Dat stelt de rijksdienst landbouw vast in zijn nieuwe rapport over de financieel-economische gang van zaken in de landbouwsector. Andere factoren die verantwoordelijk zijn voor de daling van deze inkomenspost zijn de afschaffing van de vleesstierenpremie en de zetmeelaardappelentoeslag. De varkens- en melkveehouderij leveren dit jaar sowieso in. De productiewaarde van deze sectoren daalt bij elkaar genomen ten opzichte van vorig jaar met een slordige 5 procent.

De graantelers zien hun productiewaarde daarentegen met ruim 18 procent stijgen. Per saldo stijgt de productiewaarde van de primaire sector als geheel slechts met 1 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.