Home

Nieuws 2 reacties

Duits onderzoek: 'speculanten niet verantwoordelijk voor stijgende grondstoffenprijzen'

Halle - Financiële speculaties op de termijnmarkten zijn in geen geval verantwoordelijk voor stijging van de landbouwgrondstoffenprijzen, zoals door bepaalde actiegroepen en niet-regeringsgebonden organisaties (NGO's) wordt beweerd. Die conclusie wordt getrokken door onderzoekers van het Leibniz-Institut für Agrarentwicklung en de Martin-Luther-Universiteit in Halle-Wittenberg.

De conclusie komt te voorschijn uit een diepgaande studie. Weliswaar zijn niet alle vragen ten aanzien van de kwestie beantwoord, maar voor de Duitse wetenschappers is vast komen te staan dat de NGO-protesten tegen de bedoelde speculatie nergens op stoelen. De oorzaken van de soms explosief stijgende prijzen in de afgelopen jaren moeten worden gezocht in de reële economie, dat wil zeggen een grote vraag en een relatief klein aanbod. De NGO's keerden zich tegen de financiële speculanten omdat ze met hun gedrag de honger in de wereld zouden verergeren. Zij riepen banken op om hun beleggingsproducten die zich op de grondstoffenmarkten richten uit de handel te nemen.

Laatste reacties

  • agratax2

    speculanten hebben geen invloed op vraag maar kunnen wel het aanbod beïnvloeden door hun voorraad niet op de markt te brengen en zo een tijdelijke prijsstijging veroorzaakt zou ik denken. Als dat niet zo was, zouden de handelaren niets meer zijn dan doorgeefluiken tussen boer en verbruiker. Als dit zo was zouden de heren niet zo onbeschoft kunnen verdienen of verliezen en leefden ze van een beetje courtage en verschil in transport kosten, die ze weten te bedingen ten opzichte van de collega / concurent.

  • joannes

    agratax1 dat onbeschofte verdienen of verliezen is het gevolg van handelen met onzekerheden. Speculanten nemen het risico wanneer niemand meer risico ziet of precies andersom. Specialisten in risico die daarmee de markt stabiliseren en voor de broodnodige liquiditeit zorgen wanneer die nodig is. Vergeet niet dat toen niemand meer aandelen kocht speculanten gingen kopen of toen iedereen huizen hypotheken wilde bezitten zij diegene waren deze huizen hypotheken verkochten. Ze zijn er altijd geweest en ze zijn altijd verguist!

Of registreer je om te kunnen reageren.