Home

Nieuws 768 x bekeken

December natter dan ooit

De Bilt - December 2012 gaat de geschiedenisboeken als een van de tien natste decembermaanden sinds het KNMI de neerslaggegevens bijhoudt. Tot en met donderdag mat het Koninklijk Meteorologisch Instituut in De Bilt 133 millimeter neerslag. Met die score staat december 2012 al negende op de ranglijst van natte decembermaanden.

December 1974 was verreweg het natst met een neerslag van ruim 190 millimeter. Vorig jaar december was ook erg nat (139 millimeter) en staat vooralsnog op de vierde plaats.

Het is uitzonderlijk als er twee extreem natte decembermaanden in achtereenvolgende jaren zijn. In de jaren 60 van de vorige eeuw waren de decembermaanden gemiddeld ook nat. De jaren 1965, 1966, 1961 en 1967 staan in de top tien van natste decembermaanden.

De regenval zorgt mede voor hoge waterstanden. De afgelopen dagen werd het Woudagemaal in Lemmer - het oudste nog werkende stoomgemaal - in werking gezet om te helpen bij de afvoer van het water. In het waterschap Aa en Maas in Noord-Brabant zijn preventief zandzakken geplaatst om kades langs de Aa te versterken. Het waterschap Peel en Maas hield demontabele dijken gereed voor inzet.

De afvoer via de Rijn bij Lobith bedroeg donderdag rond het middaguur ongeveer 6.500 kubieke meter per seconde en nam af. Statistisch komt de afvoer eens per twee jaar boven de 6.800 kubieke meter en eens per jaar boven de 5.800. De afvoer via de Maas bij Borgharen bedroeg donderdagmiddag ongeveer 1.130 kubieke meter per seconde. Maandag was de gemeten afvoer hoger dan 1.200 kubieke meter, hetgeen statistisch eens in het jaar voorkomt.

Of registreer je om te kunnen reageren.